Wat te doen in de Hoge Venen: 5 bezienswaardigheden

Hoge Venen bezienswaardigheden

Toen ik het voorbije weekend samen met een vriendin doorheen de Ardeense bossen richting Hoge Venen reed en de zon schilderachtig door het bladerdek zag schijnen, vroeg ik me af waarom ik toch altijd zo ver op reis wil gaan. Wat kan België toch mooi zijn! Het antwoord volgde de de dag erna, toen we vluchtend voor de regen een bezoek moesten staken om halsoverkop naar de auto te rennen.

In ieder geval heeft ons land meer te bieden dan eeuwenoude kathedralen, chocolade, bier en wafels. We zouden het haast vergeten in ons volgebouwde Vlaanderen, maar we hebben ook best nog wel wat natuur, zeker aan de andere kant van de taalgrens. Zo vind je in de Oostkantons (het Duitstalige gedeelte van België) de Hoge Venen, een natuurgebied van zo’n 45 km2 dat deel uitmaakt van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel, dat zowel in België als Duitsland ligt.
De Hoge Venen liggen op een hoogvlakte. Het is overigens ook hier dat je de twee hoogste “bergen” van België vindt: de Botrange (692 m) en de Baraque Michel (674 m).

Een verlengd weekend is de perfecte gelegenheid om deze mooie, veelzijdige streek te verkennen.
Wat je er allemaal kan doen? Hierbij alvast 5 suggesties

1// Wandelen, wandelen en… wandelen

De Hoge Venen is een geweldig wandelgebied. Er worden heel wat wandelingen tussen de veen-, heide- en boslandschappen aangeboden, variërend van korte of gemakkelijke wandeltochten, die ook met kinderen goed te doen zijn (het hoogteverschil hoeft niet groot te zijn – je bent immers op een hoogplateau), tot lastigere dagtochten. Er zijn ook speciale leerpaden, geleide wandelingen en wandelevenementen. Meer info vind je op de officiële website, waar je ook een app met wandelroutes voor iOS of Android kan downloaden.
Toch 1 waarschuwing: niet alle tochten op de website zijn nog actueel. De wandeling de wij voor ogen hadden aan de Baraque Michel werd bijvoorbeeld ter plekke niet meer aangegeven. De app lost dit probleem wel op, of je kan de GPX-track op je smartphone downloaden en zo de wandeling volgen.

Kies bijvoorbeeld voor de middellastige wandeling Ternell, waar je een rondje van 8 km maakt in de bossen van het Hertogenwald bij Huis Ternell, of ga hier juist voor de lastigere en langere route van 20 km langs de Helle. Of volg de groene rechthoeken van de route die start in Longfaye, een grotendeels gemakkelijke wandeling van 9 km waarbij je langs een waterval komt.
Wij kozen voor een wandeling van zo’n 8 km aan de Baraque Michel, die dus niet meer wordt aangegeven. Bij gebrek aan app en GPX-track (we waren niet goed voorbereid :-() hebben we er zelf wat een draai aan gegeven, en – zonder verloren lopen! – kwamen we ongeveer 2 uur later weer bij de parking uit, de batterijtjes opgeladen van die dosis groene natuur. Om de dag helemaal in vakantiesfeer te eindigen, hebben we nog iets lekker gegeten in de gezellige brasserie ter plekke.

 

2// Maar ook aan de fietsers werd gedacht

Tijdens onze wandeling werden we verschillende keren gekruist door mountainbikers. De Hoge Venen is ook een geliefd fietsgebied, niet enkel voor sportievelingen met mountainbike, maar ook voor moedige “gewone” fietsers (al kan een e-bike hier wel van pas komen!). Er lopen verschillende fietsknooppunten door de streek. De app van de officiële website stelt enkele fietsroutes voor, voor elk niveau.

Hoge Venen bezienswaardigheden

3// Gezellige Ardeense steden in de buurt van de Hoge Venen

Niet zo gebeten door de wandelmicrobe, dan kan je je shopping- of culturele hartje ophalen in de verschillende steden (stadjes) die aan de Hoge Venen grenzen. Mijn favorieten:

Malmédy

Alleen al de winkels, restaurantjes, caféetjes en bijbehorende terrasjes doen Malmédy erg gezellig ogen. Deze fijne stad heeft een mooi historisch centrum waarvan eigenlijk alleen maar de kerk, die ook wel eervol kathedraal genoemd wordt, en de oude waterput de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Alle andere gebouwen zijn sindsdien herbouwd, maar nog steeds erg mooi. Als je er wat meer op uit wilt en de kathedraal al hebt bezocht, kan je ook het Baugnez 44 Historical Center bezoeken waar je je kan verdiepen in de Slag om de Ardennen tijdens WOII. Of bezoek de Brasserie van Bellevaux voor een proeverij van authentieke streekproducten en natuurlijk de plaatselijk gebrouwen bieren.

 

Stavelot

Net buiten de Hoge Venen, aan de andere kant van Malmédy, ligt het oude stadje Stavelot. Het is een pak kleiner dan Malmédy, maar ook hier zorgen de terrasjes voor een gezellige sfeer. Het 18de-eeuwse centrum is leuk om even in rond te wandelen. Vooral opvallend is het enorme poortgebouw (17-18de eeuw) van de voormalige Abdij van Stavelot. In de vroegere kloostergebouwen zijn nu 3 musea ondergebracht: (1) over het Circuit van Francorchamps, dat hier niet ver vandaan ligt, (2) over de geschiedenis van het vorstendom Stavelot-Malmédy en (3) over dichter Guillaume Apollinaire, die een korte tijd in de stad heeft gewoond. Archeologische opgravingen hebben resten van de oude abdij uit de middeleeuwen blootgelegd, waardoor je vrij kan wandelen.

Tip! Probeer de stad te bezoeken tijdens het jaarlijkse carnaval.
Carnaval wordt in Stavelot gevierd met de blancs moussis. Al sinds 1502 geeft dit mysterieuze broederschap carnaval een eigen, ondeugende inkleuring. Met masker, getooid in witte kledij met kap, en gewapend met een gedroogde varkensblaas en veel confetti zijn ze het folkloristische hoogtepunt van het feest. Je zal weken later nog confetti vinden…

 

Monschau

Tussen de Hoge Venen en de Eifel ligt Monschau, net over de grens in Duitsland. Het stadje ligt ingekapseld in de Roervallei en is bekend voor zijn oude, witte vakwerkhuizen, die de plek bijzonder fotogeniek maken. Dwaal door de straatjes, bezoek de burcht die boven de stad uittorent of één van de bijzondere oude kerken (de Aukirche is binnenin prachtig gerenoveerd).
Een bezoek aan Monschau is niet compleet zonder langs te gaan bij het Rode Huis, de indrukwekkende woning van textielfabrikant J. H. Scheibler. Het pand werd rond 1760 gebouwd, en geeft een duidelijk beeld van het rijkelijke leven van de happy few in de 18de eeuw.

4// Coo: de hoogste watervallen van België?

Zo’n 5 km van Stavelot ligt het dorpje Coo, vooral bekend om zijn fameuze watervallen, waarvan we allemaal op school geleerd hebben dat ze met hun 15 m de hoogste van België zijn. Niets blijkt echter minder waar! (Zijn er nog zekerheden in het leven?)
Desalniettemin blijft het indrukwekkend om die massa water in volle kracht naar beneden te horen donderen. Je kan met een trap tussen de waterval naar beneden. Een andere, zeer steile trap net voor de waterval, brengt je tot aan de oevers van de Amblève (de rivier), waarvan je een foto van de watervallen in al hun glorie kan nemen.

Er zijn heel wat activiteiten te doen rond de watervallen van Coo, zoals  wandelingen, kajakken, karting of …

5// … Plopsacoo!

Met kinderen op zwier? Dan kan je een bezoek aan de watervallen van Coo combineren met Plopsacoo, het Ardeense zusje van Plopsaland in De Panne. De komst van Kabouter Plop en kornuiten heeft de streek in ieder geval geen windeieren gelegd. Klassiekers die er al in mijn kindertijd waren, zoals de bobslee en de stoeltjeslift, werden aangevuld met Studio 100 geïnspireerde attracties, zoals de Mega Mindy Flyer en Vicky The Ride. De “klein mannen” vinden het ongetwijfeld geweldig.

Plopsacoo

Heb jij nog speciale tips voor een bezoek aan de Hoge Venen? Laat het me weten, onderaan deze pagina!

[su_box title=”Tip: waar overnachten?” box_color=”#e20000″ radius=”1″]

Wij verbleven in Domaine de Farnières, op zo’n 4 km van Vielsalm, een prachtig domein midden in de bossen, waar ook gîtes voor kampen zijn. Hoewel de gevel anders doet vermoeden, moet je binnenin geen grote luxe verwachten. De kamers zijn erg basic, maar functioneel en in orde. En het ontbijt was lekker, met verse koffiekoeken, een ruime keuze aan confituur, choco, hesp en kaas. We kwamen niets tekort![/su_box]
[su_row][su_column size=”1/3″]

Overnachting met korting!Booking.com

[/su_column]
[su_column size=”2/3″]

De Ardennen bij Bol.com


[/su_column][/su_row]

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

De Hoge Venen aan de Baraque Michel in beeld

Open bedrijvendag: Sneeuwballen Larmuseau

Ik hou van sneeuwballen. Vanaf het moment dat ik er meer dan 20 jaar geleden voor de eerste keer mijn tanden in zette, was het grote liefde.
Ik hou echter niet van alle sneeuwballen, want sommige – en dat zijn vooral dan die die je in de supermarkten vindt – hebben niet die fijne balans tussen wit boter-suiker-vulsel (heb ik al gezegd dat het caloriebommetjes zijn?) en dat dun, krokant laagje chocolade dat van een sneeuwbal een lekkere sneeuwbal maakt.

Voor zover ik weet, is er maar één merk in België (en de hele wereld?) dat deze fijne sneeuwballen maakt, en dat is Confisserie Larmuseau (hopelijk start ik nu geen sneeuwballenoorlog).  En dat doen ze al meer dan 100 jaar, sinds August Larmuseau, eigenaar van een Confiserie en Chocolaterie in de Patijntjesstraat in Gent, in 1913 de lekkernij “uitvond”, als goedkoper alternatief van de dure chocoladetruffels.

100 jaar bleef het bedrijf ook in handen van de familie Larmuseau, tot in 2013 een overnemer gezocht en gevonden werd in de vorm van Tanguy Servaes, een jonge ondernemer-marketeer, die de Gentse specialiteit volop naar de 21ste eeuw brengt.
Aan de basis is niets veranderd: het recept is nog altijd wat het was en de sneeuwballen worden nog steeds ambachtelijk gemaakt, maar marketinggewijs zet het bedrijf zich duidelijker op de kaart, met een heldere, omlijnde branding en een actieve aanwezigheid op social media. Ook ik ben via hun Facebook-pagina te weten gekomen dat ze deelnemen aan de VOKA Open Bedrijvendag, en gezien onze lange liefdeshistorie, kon ik niet anders dan er naar toe gaan.

Natuurlijk hebben we verse sneeuwballen kunnen proeven (nóg lekkerder vers!), en we kregen ook heel wat uitleg over het productieproces. Hoewel er elke dag 40.000 sneeuwballetjes van de band rollen, is de productieruimte niet groot. De mixer waar de boter en suikersiroop gemengd worden, is zelfs verrassend klein. Dat mengsel wordt vervolgens in kleine plat-ronde plakjes gespoten, om dan vervolgens via een verkoelende lopend band in een chocoladebad ondergedompeld te worden. De afwerking gebeurt in een wolk en massa bloemsuiker. Uiteindelijk worden de sneeuwballen met de hand verpakt.
Erg jammer dat er op het moment dat wij er waren geen productie was – door de massa volk en al onze lichaamswarmte, werd het te warm. Sneeuwballen houden het graag fris en zijn een seizoensproduct; ze zijn enkel tussen september en maart verkrijgbaar.

De opkomst was overigens enorm. We hebben in de regen moeten wachten voor we binnen konden, en toen we een klein uurtje later weer buiten kwamen, was de wachtrij nog eens dubbel zo lang. Eeuwenoud en toch springlevend, het gaat zeker op voor de sneeuwballen!

 

PS: Ik werd niet betaald voor deze blogpost, maar mochten er nog wat sneeuwballen op overschot zijn, zeg ik daar geen nee tegen!

Dendermonde: Katuit 2016

Katuit Dendermonde ommegang reuzen

Verleden donderdag was het weer zover. Toen ging in Dendermonde, onder massaal veel belangstelling – mede dankzij het heerlijk zomerse weer – de jaarlijkse Katuit of reuzenommegang rond. Op de tonen van “Ons Banier” en onder luid enthousiasme van de menigte dansen de drie eeuwenoude Dendermondse gildereuzen – Indiaan, Mars en Goliath – door de straten van de stad. Zonder Ros Beiaard, want dat komt pas om de 10 jaar van stal en zal pas de volgende keer in 2020 te zien zijn.

Tot 50 jaar geleden was Katuit niet meer dan eenvoudige optocht van de drie reuzen. In 1967 werd beslist om de stoet op te waarderen tot een volwaardige ommegang. Indiaan, Mars en Goliath blijven de hoofdrolspelers, maar ze krijgen het gezelschap van fakkeldragers, verschillende harmonieën, vendeliers.. allemaal in aangepaste kostuums, en verschillende praalwagens.

De stoet bestaat uit meerdere taferelen, waarvan de eerste verschillen van jaar tot jaar. Dit jaar ging de aandacht naar het 50-jarig jubileum van de “vernieuwde Katuit”, en dat werd gevierd in het gezelschap van andere stadsreuzen uit o.a. Lier, Geraardsbergen en Zottegem.

 

Daarnaast komen ook enkele scènes uit de “Dendermondsche Geschiedenis” en het “alledaagsche leven” van vroeger aan bod.
Wat ik echter het leukste deel vind, zijn de verschillende folkloristische taferelen, te beginnen met de Knaptanden, legendarische beesten met een wolvenkop die door het publiek lopen en jong en oud de stuipen op het lijf jagen. Mijn God, wat had ik daar vroeger schrik van, vooral na al die bloederige verhalen van mijn fantasierijke nicht over afgebeten neuzen en verminkte gezichten. Maar kijk, zelfs knaptanden hebben bij dit warme weer nood aan een goede slok water.

knaptanden katuit dendermonde

Verder zijn er ook nog de Walvis, die verwijst naar de vangst van een witte dolfijn in 1711 en sindsdien eerst opgezet, en daarna als praalwagen in verschillende ommegangen opduikt, en ‘t Schipke, dat al in de 15de eeuw deel uitmaakte van de Dendermondse ommegangen. Het exemplaar dat nu door de straten van de stad wordt getrokken, dateert van 1930.

En zoals elk jaar worden toeschouwers verwend met een lekker stukje Dendermonds kopvlees, als verwijzing naar de spotnaam “kopvleesfetters”, en een gerookte sprot, want naast kopvleesfretters stonden Dendermondenaars ook bekend als “makeleters”.

kopvlees katuit dendermonde

Heel op het einde, als absolute apotheose, volgen de drie gildereuzen. Indiaan (mijn favoriet – het zit hem in dat lange, zwarte haar ;-)) is net iets meer dan 300 jaar oud en daarmee de jongste van de drie. Mars en Goliath dateren van de 17de eeuw.

Het doet me wel altijd iets, die reuzen opnieuw zien. Misschien omdat ze er altijd zijn, als een soort tijdscapsule, terwijl de wereld rondom hen drastisch verandert. Mijn Dendermondse voorvaderen (wat een woord!) hebben ook naar hen gelachen en geklapt; het is alsof je via die reuzen ook met je eigen geschiedenis in aanraking komt.
Jammer genoeg was het tijdens hun passage te donker om er nog deftige foto’s van te kunnen nemen zonder statief, dus hieronder sfeerbeelden van tijdens de laatste Ros Beiaardommegang in 2010.

Katuit is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste folkloristische evenementen in Vlaanderen. In 2005 werd het trouwens samen met de Ros Beiaardommegang erkend als UNESCO-werelderfgoed.
Zet het dus maar al in je agenda: 31 augustus 2017, Dendermonde. Be there ;-)!

Meer informatie over Katuit vind je op deze website.

[su_row][su_column size=”1/2″]

Overnachting met korting!Booking.com

[/su_column]
[su_column size=”2/2″]

Meer Citytrips met TravelBird

[/su_column][/su_row]

Katuit 2016 in beeld

Waarom Gent mijn favoriete stad is: 9 reistips

Aaah, Gent, mijn favoriete stad van België. Dubbelfijn dus dat ik er slechts een dikke 30 km vandaan woon en er dus naar hart en believen naar toe kan.
Van plan om Gent te bezoeken (wat ik je uiteraard alleen maar kan aanraden)? Dan geven deze 9 tips alvast inspiratie van wat je er allemaal kan doen 🙂 !

1// Het Gravensteen bezoeken

Tijdens onze lagere schooltijd leren we allemaal over het Gravensteen. Het is zonder twijfel één van de best bewaarde middeleeuwse burchten van ons land. Wanneer je naar Gent komt, dan is dit gewoon een must om te zien. Ook al ben je dan geen kind meer, een middeleeuwse burcht, spreekt altijd tot de verbeelding. Om nog maar te zwijgen van de folterkamer.

Gravensteen Gent
© Ana

2// Het Lam Gods bewonderen

Ook De Aanbidding van het Lam Gods (zoals het eigenlijk heet) van de gebroeders Van Eyck behoort tot ons collectief geheugen. Na meer dan 80 jaar blijft het gestolen paneel De Rechtvaardige Rechters in mysterie gehuld. De 11 overblijvende panelen lokken nog steeds tal van bezoekers naar de Sint-Baafskathedraal. Wist je trouwens dat de kathedraal een crypte heeft die je gratis kan bezoeken? Je vindt er de overblijfselen van de Romaanse kerk uit de 12de eeuw en heel wat kerkschatten.

3// Onder de toren van de Sint-Niklaaskerk staan

De Sint-Niklaaskerk is één van de “drie torens” van Gent, en staat pal in het centrum, naast het Belfort. Doorheen de geschiedenis is de Sint-Niklaaskerk altijd stiefmoederlijk behandeld. Al vanaf de 16de eeuw begon de verwaarlozing, en de troepen van Napoleon gebruikten het gebouw zelfs als paardenstal. In 1960 begon de opwaardering. In vergelijking met de Sint-Baafskathedraal is de Sint-Niklaaskerk zeer sober, maar wat het mijn speciale plekje in Gent maakt, is het feit dat je binnen onder de toren kan staan en je je letterlijk kan vergapen aan de overweldigende hoogte van het gebouw. Om je erg nietig bij te voelen.

Sint-Niklaaskerk
© Gunvor Røkke

4// Kuieren langs de Graslei

Ongetwijfeld één van de mooiste plekjes van het land, dat je misschien zelfs beter kan bewonderen van de overkant van het water, vanop de Korenlei. Maar dan kan je natuurlijk niet iets drinken op één van de vele terrasjes, of snuisteren in het Cooremetershuys.

Graslei in Gent
© Mislav Marohnić

5// Winkelen

Voor wie van winkelen houdt, is Gent de stad van de eindeloze winkelwandelstraten. Nergens in het land is het autoloos gebied in de binnenstad zo uitgestrekt als in Gent. Je kan hier urenlang rondstruinen zonder je druk te hoeven maken over, en zonder problemen wegdromen voor étalages en uitstalramen. Iets kopen mag natuurlijk, maar het is geen vereiste om er een geslaagde uitstap van te maken!

6// Naar het SMAK gaan

Wie het SMAK zegt, denkt meteen aan Jan Hoet, één van de belangrijkste 20ste-eeuwse coryfeeën en bijzondere persoonlijkheden van de stad Gent. Het SMAK was zijn geesteskind en het plein waaraan het zich bevindt werd ondertussen Jan Hoetplein gedoopt. Voor wie het zou vergeten, SMAK staat voor Stedelijk Museum Actuele Kunst. Hier vind je altijd wel tentoonstellingen die het bekijken waard zijn. Wie houdt van hedendaagse kunst, mag dit eigenzinnige museum niet missen.

Smak Gent
© Gent Verkend

7// Zapland bezoeken

Zapland is een leuke bestemming voor wie Gent met kinderen wil bezoeken. Deze semipermanente tentoonstelling bevindt zich in het natuurmuseum voor kinderen en jongeren en biedt 3 interessante tentoonstellingen aan waartussen je als het ware kunt zappen. Je kunt ze natuurlijk ook allemaal bekijken, want ze zijn allemaal even interessant. Jong of oud? Iedereen vindt hier wel iets interessant. Je kunt kiezen tussen dino’s, insecten of de zee.

8// Gentse neuzekes proeven

Toegegeven, niet iedereen is even zot van cuberdons, of Gentse neuzekes voor de vrienden, maar je moet ze toch eens geproefd hebben. Deze paars-roze snoepjes zijn door hun beperkte houdbaarheid enkel in België te vinden, en dus sowieso uniek. Het klassieke aroma is framboos, maar de laatste jaren zijn er ook in heel wat verschillende kleuren en smaken te verkrijgen. Mijn persoonlijke voorkeur blijft echter het originele product, met dat heerlijk harde korstje en de lopende, stroperige kern.

cuberdons
© Vlaanderen Lekker Land

9// Naar de Gentse Feesten gaan

Iedereen kent de Gentse Feesten die elk jaar half juli in de Gentse binnenstad worden gehouden. Deze feestdagen zijn telkens een succes van jewelste. Met bezoekersaantallen van meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is dit echt een massabedoening. Maar ook voor wie van kleinere evenementen houdt, is het een aanrader, want op de Gentse Feesten is er voor iedereen wat wils: van kleine, intiemere activiteiten tot echte publiekstrekkers. Je vindt het tijdens de Gentse Feesten allemaal. Dit jaar zijn de Gentse Feesten natuurlijk al voorbij, maar kom in 2017 meefeesten!

Wat zijn jouw aanraders?

Begeleide wandelingen in Gent

Gent bij Bol.com


[/su_column][/su_row]Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Gent in bewegend beeld