Game of Thrones: de 6 mooiste filmlocaties

Aït-Ben-Haddou Game of Thrones

Het ondertussen al zevende seizoen van Game of Thrones is van start gegaan en we zullen het geweten hebben. Van de gigantische billboards verleden maand in LA (blogberichten volgen nog ;-)) tot reclame bij ons op de radio en in magazines (soms in combinatie), de hype is een feit.
Ik volg de serie ook, zij het minder intensief dan de die-hard fans, en ik moet toegeven, ik ben ook wel benieuwd hoe de machtsstrijd om de IJzeren Troon uiteindelijk zal aflopen. Het schaakbord is gezet… let the games begin!

De productie van Game of Thrones is van in het begin zeer groots opgevat. Het mocht geld kosten. En dat hoor en zie je niet alleen in de casting, muziek (geweldige score van Ramin Djawadi) of de details in de kostuums en andere rekwisieten. Ook naar decor en setting ging (en gaat nog steeds) veel aandacht. Hoofdfilmlocatie zijn de Titanic Studios in Belfast (ze heten echt zo! Ze liggen in de “Titanic Quarter” van de Noord-Ierse stad). Maar daarnaast worden er ook heel wat andere plaatsen in Europa en daarbuiten aangedaan om de diversiteit van de Zeven Koninkrijken in beeld te brengen. Zoals mijn grootmoeder zaliger vroeger altijd keek naar de Ronde van Frankrijk “voor de landschappen”, zou je dat eigenlijk ook kunnen doen bij Game of Thrones. Wordt het geweld wat te goor, moet je maar even je ogen toeknijpen…

Een kort overzicht van enkele zeer opvallende filmlocaties:

1// Dubrovnik, Kroatië

Als je de stad Dubrovnik ziet, zal je je meteen afvragen welk gebouw je moet inlopen om de IJzeren Troon te vinden. Game of Thrones-fans zullen Dubrovnik herkennen als King’s Landing. De oude stad met haar rode daken en dikke stadsmuren straalt iets tijdloos uit, en het prachtige blauwe water van de Adriatische zee nodigt uit om een duik te nemen en te ontsnappen aan de toorn van de Lannisters.

Dubrovnik – © Ivan Ivankovic

2// San Anton Palace in Attard, Malta

Het San Anton Paleis stamt uit de 16de eeuw, en is de officiële residentie van de President van Malta. Delen van de tuinen om het Paleis zijn dan ook privé, maar er zijn ook stukken die toegankelijk zijn voor het publiek. Ze zijn erg de moeite waard om te bezoeken. Het authentieke Paleis en de prachtige tuinen zijn voor Game of Thrones gebruikt als delen van de Red Keep, het paleis in King’s Landing. De plek zal je doen terugdenken aan heel wat scènes uit het eerste seizoen.

3// Alcázar de Sevilla in Sevilla, Spanje

De verhaallijn in Dorne viel misschien niet bij iedereen in de smaak, maar de locaties zagen er in ieder geval prachtig uit! De mooie tuinen en knappe Arabische architectuur met bogen en mozaïeken van Alcázar de Sevilla transporteren je naar de Water Tuinen van Dorne, waar je tussen al het prachtige groen en de oosterse gebouwen in alle ontspanning heerlijk kunt genieten.

Real Alcazar de Sevilla – © Mark & Andrea Busse

4// Castle Ward, Noord Ierland

Castle Ward is een kasteel dat stamt uit de 18de eeuw met een behoorlijk stuk land er bij. In Game of Thrones doet de plek dienst als Winterfell.  En daar speelt de marketingteam van het kasteel handig op in. Bij een bezoek aan Castle Ward kan je je tooien in middeleeuwse kledij, of hallo zeggen aan de Stark-wolven die ook effectief te zien waren in de serie (misschien delen ze handtekeningen uit of lukt een selfie…). Verder werd in de binnenplaats van het kasteel de boogschietbaan van Winterfell nagemaakt. Altijd al een Stark willen zijn? Veel dichter dan dit kan je niet komen.

5// Vatnajökull, IJsland

De ruwe en adembenemende landschappen van IJsland figureren als het koude Noorden van Westeros. Vatnajökull, bij de grootste gletsjers van Europa, doet dienst als het land achter de Muur. Het ligt in het tweede grootste nationale park van Europa (ruim 14.000 km²). Omgeven door sneeuw en ijs kan je zo geloven dat hier White Walkers ronddwalen. Winter is coming indeed…

Vatnajökull – © Carsten ten Brink

6// Aït-Ben-Haddou, Marokko

Hou je het liever warmer? Dan kan je de zonnige steden van Essos opzoeken in Marokko. Aït-Ben-Haddou is een oud fort op een heuvel in de woestijn. Deze indrukwekkend en eeuwenoude stad is beschermd als UNESCO-werelderfgoed. In Game of Thrones heeft Aït-Ben-Haddou een dubbelrol: als Yunkai, één van de steden aan de Slaver’s Bay, en ook als Pentos, één van de Free Cities.

Aït-Ben-Haddou Game of Thrones
Aït-Ben-Haddou- © Xiquinho Silva

Denk jij nog aan specifieke locaties?

Game of Thrones bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Harry Potter: de 8 mooiste filmlocaties

 

Harry Potter is een blijvertje. 20 jaar (!! – voel jij je nu ook niet ineens een pak ouder?) na de publicatie van het eerste boek, zijn de avonturen van de jonge tovenaar (en ondertussen Auror) nog steeds enorm populair, en het is fijn om te zien hoe ze ook aan volgende generaties worden doorgegeven.

Toegegeven, het toneelstuk (Harry Potter & the Cursed Child) en de spin-off film(s) (Fantastic Beasts) helpen mee de hype levend te houden.
In deze blogpost ga ik terug naar de 8 oorspronkelijke films, die van 2001 tot 2011 zijn uitgekomen (en in het algemeen best goed zijn, met als persoonlijke favoriet The Prisoner of Azkaban).

De films zijn op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk opgenomen. En veel van deze locaties kun je ook bezoeken 🙂

1// Glenfinnan Viaduct, Schotland

Altijd al eens met de Hogwarts (Zweinstein) Express willen meereizen? Dat kan! In de zomermaanden kan je met de Jacobite Steam Train mee vanaf Fort William. De trip gaat ook over het Glenfinnan Viaduct, de brug die volgens de filmreeks ook leidt naar de tovenaarsschool.

Glenfinnan Viaduct – © Simone A. Bertinotti

2// Alnwick Castle in Alnwick, Northumberland

Wanneer je over de gronden van Alnwick Castle zwerft, krijg je het gevoel dat je op weg bent naar de vlieglessen van Madam Hooch. Harry’s eerste vliegles is namelijk opgenomen op de binnenvelden van het kasteel, met de kasteelmuren op de achtergrond. Ook nu kan je er tijdens de zomermaanden een les “bezemsteelvliegen” proberen, maar daarnaast zijn het historische kasteel met indrukwekkende staatsvertrekken en de tuinen ook de moeite om te bezoeken.

3// Christ Church, Bodleian Library en Divinity School, Universiteit van Oxford

In Oxford kan je de Grote Hal van Hogwarts/Zweinstein vinden als je Christ Church binnenwandelt. Daarnaast zijn hier ook een aantal scènes op de trappen gefilmd.
Maar ook andere gebouwen van deze indrukwekkende universiteitsstad maakten hun opwachting in de Harry Potter-filmreeks. De Bodleian Library van de Universiteit is ook de bibliotheek van Hogwarts/Zweinstein, en de Divinity School die aan de bibliotheek gelegen is, heeft in Harry Potter and the Chamber of Secrets gefigureerd als ziekenzaal.

4// Durham Cathedral in Durham

De kathedraal van Durham kwam vooral in de eerste 3 films in beeld. Zowel de buiten- als binnenkant van het gebouw komen je ongetwijfeld bekend voor. In de binnentuin en bijhorende kloostergangen zie je Harry, Hermione en Ron doorheen de films geregeld overleggen. Ook de lessen van professor McGonagall/Anderling werden hier gefilmd.

durham cathedral
Durham Cathedral -© eltpics

5// Glencoe, Schotland

De gronden rond Hogwarts/Zweinstein zijn in werkelijkheid de wondermooie streek rond Glencoe. Hier stond onder meer Hagrid’s hut, nu weer afgebroken. Glen Coe was ook de achtergrond voor de Quidditch/Zwerkbal wedstrijden die tijdens de schooljaren gehouden worden, en het beruchte (en eigenlijk onverantwoorde) Triwizard Tournament (Harry Potter and the Goblet of Fire).

Glencoe – © Y Nakanishi

6// Loch Eilt, Schotland

Nog in Schotland ligt Loch Eilt. Ook deze mooie plek deed dienst als grondgebied rond Hogwarts/Zweinstein. Op het eilandje in het meer ligt volgens de filmreeks het graf van Albus Dumbledore/Perkamentus.

7// Ashridge Wood, Newbury

Ashridge Wood is sowieso al een fijne locatie voor wandelingen, maar weet je dat hier ook het Wereldkampioenschap Quidditch/Zwerkbal werd georganiseerd? De site is kort in beeld in deel 4 van de filmreeks (Harry Potter and the Globlet of Fire). Zelfs zonder Quidditch/Zwerkbal blijft het een mooie plek om eens te bezoeken, vooral in mei, wanneer de bluebells bloeien en het er veel weg heeft van ons Hallerbos.

Ashridge Wood – © Dan (Catching Up)

8// Kings Cross Station, London

Natuurlijk is deze lijst niet volledig zonder Platform 9 ¾, het treinplatform in Kings Cross vanwaaruit de bijzondere stoomtrein naar Hogwarts/Zweinstein vertrekt. Speciaal voor Harry Potter-fans is er op het station een plekje voorzien tussen perron 9 en 10, als “toegang” tot Perron 9 ¾, inclusief een karretje dat half uit de muur steekt, en waarop je je koffer en de kooi van je uil kwijt kan. Helaas is het mij als muggle/dreuzel nog niet gelukt om het karretje door de muur te duwen…

© City.and.Color

Boek hier begeleide Harry Potter-uitstappen!

Harry Potter bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Poldark: de 6 mooiste filmlocaties

Op dit moment – niet dit eigenste moment, tenzij je dit bericht toevallig zou lezen op een vrijdag- of zondagavond – kan je op één of de BBC genieten van Poldark, een Britse dramaserie gebaseerd op de boeken van Winston Graham.
Het verhaal speelt zich af in het 18e-eeuwse Cornwall en gaat over veteraan Ross Poldark die na 3 jaar oorlog in Amerika terugkeert naar huis, om daar te horen dat zijn vader ondertussen gestorven is, zijn lief op het punt staat te trouwen met zijn kozijn en heel zijn erfenis niets meer waard is. Wat volgt is, zoals dat hoort bij romantische kostuumdrama’s, romantiek, drama, gesmacht en veel haar in de wind.

Poldark bevat goede staaltjes acteerkunst (om nog maar van de good looks van hoofdrolspeler Aidan Turner te zwijgen) en genoeg emotionele momenten om te blijven boeien, maar de prachtige landschappen en achtergrondlocaties van het ruige Cornwall dragen zeker bij aan de uitstraling van de serie.
Een kort overzicht van de meest indrukwekkende filmlocaties:

1// Charlestown

De historische haven van Charlestown heeft een uitgebreide collectie aan hoge, historische schepen, en het traditionele dorpje leent zich perfect voor de 18e-eeuwse setting van Poldark. Je kan er ook een kijkje nemen in het Shipwreck Heritage Center.

© Andrew King
© Andrew King

2// Porthcurno

De baai van Porthcurno is het ideale decor voor verschillende romantische scènes tussen Ross en echtgenote Demelza. Helderblauwe zee, een poederig wit strand, heuvels en kleine eilandjes afgewerkt met rotsen… Een prachtig stukje natuur, en uitstekend voor een real-life strandwandeling!

poldark porthcurno beach
© Martijn vdS

3// Porthgwarra

Ooit was Porthgwarra een kleine vissersbaai, nu is het een prachtige locatie met veel vogels en natuur. Huisjes langs de kust, bootjes op de stenen en meerdere grotten om te bewonderen. Het hoogtepunt is een tunnel door de rotsen, met gelegenheden om lekker te zwemmen of te pootjebaden terwijl je van de omgeving geniet.
Ook hier zijn heel wat scènes uit Poldark (waaronder eentje waar Demelza Ross bespiedt terwijl hij een frisse duik neemt) opgenomen.

poldark porthgwarra
© Will Richards

4// Bodmin Moor & St Breward

In de serie woont Ross Poldark in Nampara, een landgoed met als manor house een eerder bescheiden woning van graniet en leisteen. Dit huis staat in het landschap Bodmin Moor, vlakbij het dorpje St Breward. De rotsrijke omgeving overgroeid met gras is een prachtig mijngebied, dat zich uitstekend leent voor de scènes buiten en te paard.

poldark bodwin
© Neil Howard

5// Mijn tussen Botallack en Levant

In het westen van Cornwall, aan de kust, ligttussen Botallack en Levant een prachtig mijngebied. De mijn van Levant zal je herkennen als de Tressiders Rolling Mill uit de serie. De granieten gebouwen bieden een fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Poldark Botallack
© Ben Salter

6// Padstow Area

Een aantal klifscènes werden opgenomen bij de prachtige omgeving rond Padstow en de Camel Estuary. Deze vissershaven is omgeven door fantastische zandstranden, ideaal om helemaal uit te waaien tijdens een ontspannen strandwandeling.

poldark padstow camel estuary
© Flickr.Viewer

Begeleide Poldark-uitstappen

[su_row][su_column size=”1/3″]

Overnachting met korting!Booking.com

[/su_column]
[su_column size=”2/3″]

Poldark bij Bol.com


[/su_column][/su_row]

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Star Wars: de 7 mooiste filmlocaties

matmata tunesië star wars filmlocatie

Ik zou mezelf geen Star Wars-geek noemen – al denken nu heel veel van mijn vrienden ongetwijfeld Yeah, right – maar ik vond de laatste Star Wars (Episode VII – The Force Awakens) écht wel goed. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn voorliefde voor brooding, donkerharige, psychologisch complexe antagonisten die uiteindelijk toch niet helemaal zo antagonist blijken te zijn (*kuch* Severus Snape *kuch*), al zullen we pas in 2019 weten of dat in deze nieuwe Star Wars-filmreeks ook het geval is.

Star Wars speelt zich af a long time ago in een galaxy far far away. Blijkt nu dat die galaxy helemaal niet zo far far away is. Heel veel planeten (en dus filmlocaties – sorry als ik de bubbel doorprik ) zijn gemakkelijk terug te vinden én te bezoeken op onze eigenste planeet. In wat volgt een overzicht van de – naar mijn bescheiden mening – mooiste Star Wars filmlocaties:

1// Mos Espa/Ong Jmel, Nefta (Tunesië)

Anakin Skywalker, het slavenjongetje dat uiteindelijk Darth Vader zal worden, is geboren in Mos Espa op de planeet Tatooine. In Tunesië, dat ook al in de vroegere episodes dienst deed als die planeet (zie ook punt (2)), werd een heel dorpje gebouwd (Episode I – The Phantom Menance (1999)). Helaas gebeurde dit op een stuk woestijn dat op het pad ligt van verhuizende zandduinen. Een heel deel van de set is ondertussen door de duinen verzwolgen (dat heeft eigenlijk iets zeer Star Wars!). Enkele jaren geleden zette de Tunesische dienst voor toerisme een crowd funding-project op om de filmlocatie te redden van de eeuwige vergetelheid. Het is echter niet gelukt om het geld bij elkaar te krijgen. Ik heb dus geen idee of de filmlocatie nog bestaat of te bezoeken is, maar het lijkt in ieder geval de moeite om het te checken.
Wist je trouwens dat de naam “Tatooine” gebaseerd is op Tataouine, een district en stad in Tunesië? Geen toeval, als je ziet hoe de huisjes er daar uitzien.  Het is duidelijk waar George Lucas inspiratie vond voor de bijzondere architectuur op de woestijnplaneet.

mos espa star wars filmlcocaties
© STML

2// Lars homestead/Matmata (Tunesië)

Zo vader, zo zoon. Ook Luke Skywalker groeit op op Tatooine (Episode IV – A New Hope (1979)), maar dan bij zijn oom en tante, en ondanks al zijn gezaag onder heel wat betere omstandigheden dan zijn vader. De filmlocatie voor de boerderij van Oom Lars is eigenlijk hotel Sidi Driss. Voor amper 15 euro/nacht (inclusief ontbijt) kan je je er voor even Luke Skywalker wanen. Helaas zonder dubbele zonsondergang..

matmata tunesië star wars filmlocatie
© Sek Keung Lo

3// Planeet Jaku/Abu Dhabi

Ook in de nieuwe generatie films en personages, in Episode VII – The Force Awakens (2016), komt het hoofdpersonage van een woestijnplaneet. Deze keer werd er – ongetwijfeld door de onstabiele politieke situatie – niet gefilmd in Tunesië, maar vormen de mooie zandduinen van Abu Dhabi het decor voor Jaku, thuisbasis van Jedi-in-wording Rey.

abu dhabi star wars filmlocatie jaku
© Kyle Taylor

4// Planeet Ahch-To/Skellig Michael (Ierland)

Skellig Michael in Ierland speelt een kleine, maar belangrijke rol in Episode VII – The Force Awakens (2016). Gezien het bijzondere en mystieke karakter van de plek is het niet te verwonderen dat je hier – volgens Star Wars – de oudste Jedi-tempels vindt.
Je kan de filmlocatie bezoeken per boot die je op voorhand moet reserveren. De uiteindelijke afvaart hangt volledig af van het weer, en dat houdt jammer genoeg geen rekening met je plannen, zoals ik ook heb mogen ondervinden.

Skellig Michael Ierland Filmlocaties Star Wars
© Don Richards

5// Yavin/Tikal (Guatemala)

De tempel van Tikal is slechts heel even te zien in Episode VI – The Return of the Jedi (1983), als achtergrond voor de planeet Yavin waar het hoofdkwartier van de rebellen gelegen is. Het is ziet er sowieso een spectaculaire plek, filmlocatie of niet.

Tikal Guatemala Star Wars filmlicaties
© Mike Vondran

6// Naboo/Sevilla (Spanje)

Tot mijn grote schande ben ik nog niet in Andalusia en dus ook nog niet in Sevilla geraakt. Het staat nochtans al zeer lang op mijn lijstje, dus ik zou er eens werk van moeten maken. In Episode II – Attack of the Clones (2002) is het de filmlocatie voor enkele korte scènes op Naboo, thuisplaneet van Padmé Amidala, grote liefde van Anakin Skywalker (voor hij Darth Vader wordt).

Sevilla naboo star wars filmlocaties
© Trevor Huxham

7// Naboo/Comomeer (Italië)

Nog in Episode II – Attack of the Clones (2002) geven Anakin Skywalker en Padmé Amidala elkaar het ja-woord in villa del Balbianello aan het romantische Comomeer. Je kan het gebouw en de bijhorende tuinen bezoeken. Er zijn ergere plekken om elkaar eeuwige trouw te beloven.

Lake Como Italy Star Wars filmlocatie
© Nick Postorino

Ben ik bijzondere Star Wars filmlocaties vergeten? Laat weten in de reacties hieronder :-)!

Star Wars bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!