Citytrip Napels: 7 tips voor jouw bezoek

Napels wat te doen zonsondergang

Ah, Napoli! Wat een geschiedenis! Wat een heerlijke pizza’s! Wat een kwalijke reputatie!
Ik had me verwacht aan een gevaarlijke, stinkende en vuile stad, maar – net misschien omdat mijn verwachtingen zo laag waren – was ik aangenaam verrast. Ik wil allesbehalve het afval- en maffiaprobleem relativeren of minimaliseren, maar als reiziger en passant heb ik er – heel eerlijk – weinig van gemerkt. De bergen afval, zoals we een tijdje geleden in het nieuws konden lezen en zien, zijn uit het straatbeeld verdwenen. En ik heb er me niet onveiliger gevoeld dan in een andere grootstad.

In ieder geval is Napels een bezoek waard, en op slechts een dikke 2 uur vliegen van Brussel (en ik vermoed ook van Amsterdam), een uitgelezen bestemming voor een korte citytrip (al dan niet uit te breiden met een trip naar Pompeii, Herculaneum of de Vesuvius).

In wat volgt, geef ik alvast enkele tips om de stad te bezoeken:

1 // Houd het veilig

Hoewel ik er op zich dus weinig van gemerkt heb, is Napels het bolwerk van de Camorra, de plaatselijke erg machtige maffia. Maar als reiziger/toerist heb je er normaal gezien niet rechtstreeks last van.
Zoals in elke stad zijn er in ieder geval wel buurten en straten die je het best vermijdt – zeker wanneer het donker is. Net naast de grote winkelstraat, de Via Toledo, ligt het Quartieri Spagnoli, een wijk met kleine smalle straatjes, voorbijrazende scooters en de was die boven hangt te wapperen. Het is niet de meest veilige wijk. Overdag kun je er, misschien best niet helemaal alleen, wel doorwandelen (want het is er sfeervol), maar vermijd de buurt ‘s avonds. Ook in Forcella en Scampia moet je oppassen.

Let in de drukte van de winkelstraten ook op voor zakkenrollers, al hoeft dat niet per se meer dan in andere grote steden. Plekken waar veel toeristen rondhangen, zijn nu eenmaal het gedroomde speelterrein voor zakkenrollers.

Quartieri Spagnoli
© Martha de Jong-Lantink

2// Omarm de Dood

Niet letterlijk, natuurlijk! De Dood (en ik schrijf het bewust met “grote D”) is echter alomtegenwoordig in de stad. Op heel wat muren zijn doodskoppen getekend of hangen oude en vergeelde overlijdensberichten. Het straatbeeld wordt gekleurd door de vele kapelletjes die aan de huizen hangen en waarin overleden familieleden, soms tientallen jaren na hun dood, worden herdacht. Er is in Napels zelfs een bizarre cultusverering van de Dood, waarbij bijvoorbeeld schedels geadopteerd worden (of werden – officieel wordt het niet meer gedaan). Daarnaast zijn plekken zoals de Capella Sansevero en de Cimitero delle Fontanelle bijzondere en veel bezochte bezienswaardigheden die de Dood op een vreemde, bijna occulte manier proberen vatten.

Het klinkt allemaal misschien morbide, maar dat is het voor mij eigenlijk niet. De Dood maakt nu eenmaal deel uit van het Leven, en wordt hier bij ons misschien wat te veel weggemoffeld.

 

3// Ga op date met een Romeinse Keizer

Ik was vroeger gefascineerd door een buste van de Romeinse keizer Caracalla (vraag me nu niet waarom…), en kijk, tijdens mijn bezoek aan het indrukwekkende Nationaal Archeologisch Museum van Napels stond ik er ineens oog in oog mee! Keizer Caracalla staat er in het illustere gezelschap van heel wat andere Romeinse keizers en grootheden, zoals Caesar, Augustus (erg vaak in Adamskostuum – weet iemand waarom?), Marcus Aurelius… Na al die jaren Latijn  -was het een aangename kennismaking met de personen achter de teksten en geschiedenis.

Het National Museum huist ook een heel uitgebreide collectie aan vondsten uit het nabijgelegen Pompeii en Herculaneum, zoals de beroemde mozaïek van Alexander De Grote of de boeiende fresco van Paquius Proculo en zijn vrouw, die de bewoners van Pompeii een gezicht geeft. In het Gabinetto Segreto kan je erotische kunst en voorwerpen uit Pompeii en Herculaneum bewonderen. En een speciale vleugel van het museum is gewijd aan de vele beelden die gevonden werden in de Villa dei Papyri, net buiten Herculaneum.

Qua opbouw is het museum weinig vernieuwend – en helaas zijn er ook heel wat infoplaatjes enkel in het Italiaans – maar het is een must-see voor iedereen die enige interesse heeft in de oude Romeinse cultuur.

 

4// Proef authentieke pizza…

Wie Italië zegt, zegt pizza (en pasta, maar daar denken we nu even niet aan). Nu schijnt pizza oorspronkelijk uit Napels te komen! Het perfecte excuus dus om een Napolitaanse pizza te proeven. Je vindt op elke straathoek wel een pizzeria, waar de pizza op de échte, authentieke manier wordt gemaakt. Erg lekker en bovendien goedkoop!

Reistips Napels Pizza wat te doen

5// … of waag je aan street food

Je zal bij een bezoek van Napels niet omkomen van de honger. Naast pizza vind je er ook heel wat street food.  Je kan er een montanara, een gefrituurd bolletje pizzadeeg met tomatensaus proeven, of een arancino, een rijstbal gevuld met bolognaisesaus en mozzarella. Of wat denk je van een panino napoletano, een broodje gevuld met salami, kaas, gekookte eieren en zwarte peper?
Om dan nog te zwijgen van de vele zoetigheden!

Tips Napels Wat te doen
© Andrea Tosatto

6// Zonsondergang vanop een hoogte

Een zonsondergang is altijd bijzonder, maar zien hoe de zon de stad en slapende Vesuvius zachtjes in warme kleuren hult, is extra spectaculair vanop Castel Sant’Elmo, een oude, versterkte burcht net buiten het stadscentrum. Vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht over de stad, en bij zonsondergang is het helemaal genieten! Houd wel je spullen goed vast, want het kan er stevig waaien!

Napels wat te doen zonsondergang

7// Verken de stad met een gratis stadswandeling

De beste manier om een stad te leren kennen, is te voet. En dat is ook voor Napels geen uitzondering. Er worden gratis wandelingen georganiseerd waar een lokale, enthousiaste gids je in het Engels door de stad en langs verschillende bezienswaardigheden leidt.
Ga je liever op eigen houtje? Ik heb voor Reisroutes.be een stadswandeling voor Napels geschreven die je hier helemaal gratis kan downloaden :-)!

Vond je dit bericht interessant? Dan kan je me volgen op Facebook.
Zo blijf je op de hoogte van nieuwe berichten, handige reistips en ander reisnieuws 🙂 !

Praktisch

 • Napels ligt op een dikke 2 uur vliegen van Brussel of Amsterdam. Er zijn rechtstreekse vluchten, ook met Ryan Air. Goedkope vliegtickets vind je op Momondo.be of Vliegtickets.be.
 • De internationale luchthaven van Napels (Capodichino) ligt op zo’n 5 km van de stad. Je kan met de Alibus voor 4 euro van de luchthaven naar de stad. Uurschema en meer info vind je hier. Er zijn ook heel wat taxi’s die je met veel plezier naar de stad brengen. De rit kost tussen de 20-30 euro.
 • Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).
 • Wij verbleven in Carafa Suite, een wat doe-het-zelf B&B waar we een eigen studiootje ter beschikking hadden. Centraal gelegen, goed bed, maar ontbijt is maar zo-zo en de Wi-Fi no-no. Globaal prijs-kwaliteit wel ok.
 • Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Begeleide uitstappen en excursies

Napels bij Bol.com


Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Napels (en ook wat Pompeii) in beeld

Wat te doen in Paestum? 6 tips

wat te doen in Paestum - praktische tips

Hoewel Paestum slechts op 100 km van Napels ligt en er ook een vlotte treinverbinding heen gaat (zie onderaan dit artikel voor de praktische zaken), wordt de stad door de meeste bezoekers aan Napels en de Amalfikust “vergeten”. En dat is erg jammer, want de site heeft een unieke bezienswaardigheid. Je vindt er namelijk de best bewaarde Oud-Griekse tempels ter wereld. Zelfs in Griekenland zelf zijn ze zo mooi niet (meer). Een bezoek is dan ook enorm de moeite en kan ik alleen maar aanraden.
Enkele must do’s en tips om ten volle van deze bijzondere plek te kunnen genieten:

1 // Vergaap je aan de mooiste Oud-Griekse tempels ter wereld

Paestum was in de oudheid een belangrijke Griekse stad en heette toen Poseidonia. Haar huidige naam dankt ze aan de Romeinen. De 3 resterende Griekse tempels maken van de plek één van de belangrijkste archeologische plaatsten van Italië. Ze waken als wachters uit een ver verleden over de site.
De oudste tempel was toegewijd aan Hera, maar werd door onderzoekers voor lange tijd de Basilica genoemd omdat hij door de Romeinen als “basilica” (= plaats van samenkomst) gebruikt werd. De tweede tempel heet de Neptunus-tempel, of Poseidon-tempel (de Griekse tegenhanger van de Romeinse god Neptunus), maar door vondsten uit de tempel zou blijken dat ook deze tempel aan Hera was gewijd. Er zijn echter ook geschiedkundigen die menen dat het een tempel voor Zeus of misschien wel Apollo was. De derde tempel is toegeschreven aan de godin Ceres, maar deze tempel was waarschijnlijk ooit bedoeld voor de godin Athena.

 

Je ziet het. Er is nog heel wat onzekerheid en onenigheid tussen de archeologen en historici onderling. De plek heeft dan ook nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven. Tijdens mijn bezoek was er bijvoorbeeld een groep archeologen volop bezig met opgravingen in het latere Romeinse gedeelte van de stad, op zoek naar sporen van de onderliggende Griekse beschaving.
Er staan dan misschien niet zo erg veel muren meer recht, maar ook hier kan je overigens heel goed de structuur van Romeinse villa’s terugvinden, zoals dat ook in Pompeii en Herculaneum het geval was.
Heb je even tijd en zijn er archeologen aan het werk, sla er dan zeker een praatje mee. Ze zullen je met veel plezier meer vertellen over de geschiedeis van de stad en de recente opgravingen.

2 // Plan je bezoek vroeg in de ochtend

Of juist laat in de namiddag. Zeker in de zomer kan het midden in de dag erg warm zijn in Paestum. Probeer dus – indien mogelijk – de warmste momenten van de dag te vermijden. Bovendien heb je ‘s ochtends en ‘s avonds veel minder kans om overrompeld te worden door een grote meute toeristen, die gegarandeerd op het verkeerde moment op je foto’s staan. ‘s Ochtends vroeg of in de late namiddag heeft dus alleen maar voordelen.

3 // Neem voldoende zonnebescherming mee…

Zelfs al bezoek je de tempels ‘s ochtends of ‘s avonds, zorg ook dan voor voldoende bescherming tegen de warme Mediterrane zon. Er is geen schaduw, en het kan er dus behoorlijk warm worden. Het zou een domper op je reis zijn, mocht je je tijdens het bezoek Paestum pijnlijk verbranden. Smeer je dus goed in, pas je kledij aan (bescherm je schouders en nek) en zet een hoed of petje op.

 

4 // … en denk ook aan water

Vergeet geen water mee te brengen. Zeker in de hitte van Paestum moet je genoeg blijven drinken. Als je zelf geen drinken meehebt, of te weinig, kan je ook ter plekke in de cafés net buiten de site of in de bar van het Archeologisch Museum water kopen. Hier kan je overigens ook lekker even in de schaduw zitten en genieten van een koud drankje of het heerlijk huisgemaakte Italiaans ijs, met uitzicht op de prachtige tempels.

5// Vergeet het Archeologisch Museum niet

Blijf niet alleen in de bar van het Archeologisch Museum plakken, en bezoek ook het museum zelf. Hier worden niet alleen in Paestum gevonden voorwerpen tentoongesteld, maar ook vondsten uit Foce del Sele, een nabijgelegen Griekse opgraving. Onder de artefacten bevinden zich vele kleine terracotta beeldjes en grotere incomplete beelden, maar ook vazen en ander aardewerk. Vooral erg indrukwekkend zijn de diverse, authentieke Griekse graftombes die er zijn gereconstrueerd, waarvan de Tombe van de Duiker het pronkstuk, een prachtvoorbeeld van Oud-Griekse schilderkunst.

 

6 // Ontspan na je bezoek aan Paestum aan het strand

Een klein wandelingetje verwijdert van de archeologische site ligt een prachtig strand, waar je in de zomer heerlijk kunt afkoelen na de brandende hitte van de oude stad. Onderweg naar het strand passer je verschillende mozzarella boerderijen, waar je kan stoppen voor échte, verse mozzarella. Veel Italiaanser dan dit kan je de dag niet eindigen!

Vond je dit bericht interessant? Dan kan je me volgen op Facebook.
Zo blijf je op de hoogte van nieuwe berichten, handige reistips en ander reisnieuws 🙂 !

Praktisch

 • GPS-coördinaten archeologische site Paestum: 40.42315, 15.00716. Er is (betaal)parking.
 • De site ligt op ongeveer 1 km van het treinstation van Paestum. Vanuit Napels duurt de treinrit ongeveer 1u20min. Treinticketjes zijn spotgoedkoop (al vanaf € 6,50 enkel – Take that, NMBS!). Meer info vind je op deze site.
 • Er zijn verschillende eet- en drinkgelegenheden ter plaatse + tal van mogelijkheden voor de aankoop van foute souvenirs.
 • Wij verbleven in Hotel Royal Paestum, op ongeveer 6 km van de tempels van Paestum. De kamer was niet groot, maar modern, hip en in orde. Het ontbijt bood een ruime keuze en was lekker. Speciale tip: de desserts in het restaurant zijn heeeeerlijk!
 • Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Ben jij al in Paestum geweest? Wat vond jij ervan en heb jij nog speciale tips? Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina!

 

Begeleide uitstappen en excursies

[su_row][su_column size=”1/3″]

Overnacht met korting!Booking.com

[/su_column]
[su_column size=”2/3″]

Reisgidsen bij Bol.com

[/su_column][/su_row]

[su_box title=”Volledig uitgestippelde rondreis” box_color=”#3B5998″ radius=”1″]

Van plan om Napels, Pompeii, Paestum, Amalfi… te bezoeken? Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).

[/su_box]

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Geschiedenis van Paestum in beeld

Wat te doen aan de Amalfikust? 7 tips

amalfi reistips

Wat is er te zien en doen in de Amalfikust? Wat mag je zeker niet missen?
De Amalfitaanse kust of Amalfikust wordt algemeen gezien als één van de mooiste kusten ter wereld. Ik heb nog niet alle kuststreken ter wereld gezien, dus ik kan deze bewering noch bevestigen noch ontkennen 😉 , maar het is er inderdaad best wel mooi.
Ben je van plan om binnenkort de streek te bezoeken? Lees dan zeker verder, want onderstaande tips komen dan ongetwijfeld van pas.

Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

1// Zelf rijden langs de Amalfikust?

Ik ga het maar meteen bekennen: wij hebben niet zelf langs de Amalfikust gereden. Na onze close encounter met de Vesuvius en de stress die daarmee gepaard ging, was de drang om zelf over de bochtige wegen te scheuren niet zo bijster groot meer. Wij hebben ons (vanuit Sorrento) “laten rijden”. Toegegeven, het was niet goedkoop (75 euro pp), maar zijn wij blij dat we het zo gedaan hebben. We werden ‘s ochtends netjes vanuit ons hotel opgehaald en ‘s avonds ook weer afgezet, om samen met een 6-tal andere mensen (Britten en Amerikanen) en een vlotte Italiaanse chauffeur de Amalfitaanse kust te verkennen. Geen bijna-dood-ervaringen langs veel te smalle wegen en haarscherpe bochtjes, geen uren zoeken naar een parkeerplaats (want dat is ook voor de lokale bewoners een groot probleem), geen stress en gewoon… vakantie, mét fotostops op die plaatsen waarvan je een foto wil hebben.
Ook interesse om de Amalfikust zo te bezoeken? Dan vind je hier meer info.

Ik raad het met andere woorden niet aan om zelf te rijden, tenzij je je volledig op je gemak voelt op smalle, bochtige wegen, vol assertieve Italiaanse chauffeurs. En het op je bucket list staat.

Amalfikust reistips

2// Amalfikust met het openbaar vervoer?

Wil je niet zelf rijden, en is een budget van 75 euro pp te hoog, dan kan je de kust ook met het openbaar vervoer bezoeken. Er zijn SITA-bussen die rechtstreeks vanuit Sorrento tot Amalfi gaan (uurregeling). Je bezoekt de kust dan overigens best vanuit Sorrento, want in die richting rijdt hij “aan de goede kant van de baan” voor de beste uitzichten. Zorg overigens ook dat je rechts in de bus zit, indien mogelijk aan een raampje.
Je kan vanuit Amalfi weer terugkeren naar Sorrento met de bus, maar misschien is het dan leuker om het vanuit die richting met de ferry te doen. Zo krijg je nog een ander (spectaculair) zicht op de kustlijn (meer info).

Het grote nadeel van reizen met de SITA-bus is dat deze niet speciaal voorzien is op toeristen en vaak overvol zitten. Je reist “zoals de locals”, maar die zien de kust elke dag, dus er zijn geen fotostops onderweg.
Een tussenoplossing kan de rode “Hop-on-Hop-off”-bus zijn die je ook terugvindt in Europese steden. Ook hier geen fotostops, maar in het algemeen minder vol, en je kan boven in de open lucht zitten (beter voor foto’s). Er zijn verschillende routes, dus afhankelijk van wat je wil zien, kan je je plan uitstippelen. Meer info vind je hier.

3// Blijf niet te lang hangen in Positano

De eerste stop van de route (vanuit Sorrento) is meestal Positano, en het ziet er allemaal “ooh” en “aah” en knap uit, zo verticaal gebouwd tegen de helling. Maar eigenlijk is hier geen zak te beleven. Zelfs het kiezelstrand is niet echt uitnodigend. Loop er wat rond in de kleine straatjes, vergaap je aan de veel te dure boetieks, loop misschien even binnen in de kleine kathedraal, en ga dan weer verder.
Voorzie in plaats daarvan wat meer tijd in Amalfi. Dit kleine stadje heeft zijn plaats in de geschiedenis, en dat merk je aan de belangrijke kathedraal en de enkele kleine musea die dieper op de historiek van de stad ingaan. Amalfi is vooral ook erg gezellig, met vrolijke terrasjes en heel wat winkeltjes, die bijna allemaal spullen op basis van citroen verkopen.

 

4// Lunch in Scala, met zicht op Ravello

Ga je naar Ravello (en dat hoop ik van wel!), dan kan het fijn zijn om te lunchen in Scala, “aan de overkant” van de bergpas naar Ravello (Scala ligt links, Ravello rechts). Vanuit Scala heb je een erg mooi zicht op de overbuur, en het is er – naar Amalfitaanse normen – rustig. Er zijn verschillende eetgelegenheden.

Amalfikust reistips

5// Bezoek Ravello

Ravello is mijn Amalfikust-favoriet. Het ligt wat hoger in de bergen, wordt al bij al minder overrompeld door toeristen, de weg ernaartoe is pittoresk, en eenmaal bovengekomen heb je geweldige uitzichten. Het stadje is al eeuwenlang populair bij de mensen die het zich kunnen veroorloven om er een buitenverblijf te hebben, en je kan er dan ook enkele zeer knappe oude villa’s bezoeken, zoals de Villa Rufolo of de Villa Cimbrone, waarvan de panorama’s meerdere reisboekencovers sieren.

 

Ik had hier gerust een hele dag kunnen doorbrengen, maar dan is dan het nadeel van het reizen of verkennen in groep: er is een strak schema. En dat brengt me naar de volgende tip…

6// Verder dan Amalfi

De Amalfikust eindigt niet in Amalfi, maar loopt nog tot Salerno, zo’n 25 km verder (of een dik uur rijden volgens Google Maps, en ze zullen er niet ver naast zitten). De meeste dagjestoeristen keren na Amalfi (of Ravello) terug (ook ik beken schuld). Heb je echter meer tijd, dan loont het de moeite om de kustweg tot Salerno te volgen. Er wachten je nog enkele erg bijzondere vergezichten, en dat deel van de kust is bovendien een pak minder druk.

7// En dan nog dit

Ben je snel reisziek, vergeet dan je reispilletjes niet. Dat geldt trouwens ook voor je fotocamera (al staat dit los van reisziekte). Het zou simpelweg zonde zijn, mocht je niet enkele impressies op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.

Begeleide uitstappen en excursies

[su_box title=”Volledig uitgestippelde rondreis” box_color=”#3B5998″ radius=”1″]

Van plan om Napels, Pompeii, Capri, Amalfi… te bezoeken? Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).

[/su_box]

Reisgidsen bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Amalfikust in beeld

Vond ik Capri de moeite? Tips en inspiratie

Al van oudsher spreekt Capri, het piepkleine eilandje voor de kusten van Napels, tot de verbeelding. Van Romeinse keizers tot flamboyante 19de eeuwse industriëlen en schrijvers (met veel geld), allemaal waren ze verknocht aan het eiland, dat al snel een reputatie als decadent vakantieoord voor de superrijken verwierf. Er werden gedichten en boeken en liedjes over geschreven, allemaal geweldige destination marketing avant la lettre, die je bijna dwangmatig influisteren dat je er wel eens moét geweest zijn.
Dus zijn we gegaan.

Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Hoe geraak je in Capri?

Capri is enkel met de ferry te bereiken. Vanuit Napels duurt de overzet zo’n 45 minuten enkel, vanuit Sorrento doe je er 20 minuten over. Het eiland is perfect te voet of met het plaatselijke lokale vervoer te bezoeken, dus het is niet nodig om een auto mee over te zetten. Uurregelingen voor de ferry-overtochten vind je hier. Wij zijn meteen all the way gegaan en bezoeken het eiland in mini-groep-daguitstap, waar meteen ook een rondvaart rond het eiland met een vluchtig bezoek aan de verschillende grotten (en voor de volledigheid ook een ciabatta als lunch) zit inbegrepen. Meer info over georganiseerde bezoeken vind je hier. Het is ook mogelijk om vanuit Napels een trip te boeken.

De grotten van Capri

We worden ‘s ochtends in ons hotel opgehaald en naar de kleine haven van Sorrento gebracht, waar de boot en de rest van de groep wacht. We zijn in totaal met 10 en het is een bonte verzameling aan nationaliteiten: Argentijnen, Ieren, Amerikanen en Australiërs. We zitten in goed gezelschap.
De boottocht zelf wordt begeleid door twee jonge gasten. Hun uitleg is summier, voor extra uitleg moet je het niet speciaal doen, maar de vaarroute langs de grillige kust en dan naar Capri, en de boottocht rond het eiland met hier en daar een stop bij een interessante grot (de rode grot met rode koraal, de witte grot met stalagmieten en -tieten en een formatie in de vorm van een Madonna, en de groene groet) zijn de moeite. We varen ook door de Faraglioni, de bekende rotsen van Capri, waar volgens de Odyssee de sirenen Odysseus en zijn crew probeerden te verleiden.

rotsen Capri
Voor de erg bekende blauwe grot blijven we even dobberen. De toegang is 13 euro voor een boottochtje van amper 5 minuten. 4 euro gaat naar de stad, 9 euro naar de uitbaters die er stinkend rijk van worden; de bootjongens nemen zelfs het woord maffia in de mond. De wachtrij is meer dan 90 minuten, en niemand heeft eigenlijk nog veel zin om te gaan. We passen collectief voor een bezoek, zodat we meer tijd kunnen doorbrengen op het eiland zelf.
Ik ben er niet kwaad om. Ik ben mijn pilletjes tegen de reisziekte in het hotel vergeten en ben ondertussen kotsmisselijk. Gelukkig voel ik me eens met de voetjes op vaste grond en met de hulp van een plaatselijke Capri-apotheker weer snel beter.

Capri bezoeken

We hebben een dikke 3 uur om het eiland te verkennen. Dat is dan het nadeel van zo’n groepstour: je bent gebonden aan vaste uren, en 3 uur is eigenlijk veel te kort om het eiland goed te bezoeken. Je kan er gerust een volledige dag doorbrengen.
Het eiland Capri telt 2 stadjes: Capri en Anacapri dat hoger gelegen is (“ana” betekent “omhoog” in het Grieks). Wij nemen vanuit de haven de kabelbaan of funicular die je in een korte steile rit naar het centrale pleintje van Capri brengt.
Het is fijn wandelen in de smalle, drukke straatjes met kleine winkeltjes en de onvermijdelijke foute souvenirs. Oh, en limoncello. Erg veel limoncello.

[su_box title=”Volledig uitgestippelde rondreis” box_color=”#3B5998″ radius=”1″]

Van plan om Napels, Pompeii, Capri, Amalfi… te bezoeken? Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).

[/su_box]

Bezienswaardigheden Capri

Gezien de korte tijdspanne hebben we helaas niet zo erg veel kunnen bezichtigen. Hierbij enkele aanraders:

 • De Giardini di Augusto, een mooie tuin met sculpturen en bankjes om uit te rusten in de schaduw en vooral te genieten van het overweldigende uitzicht op de Faraglioni-rotsen of de kronkelweg naar de Villa Krupp.
 • De restanten van de Villa Jovis (de Villa van Jupiter), een residentie van keizer Tiberius, die er tot zijn dood in 37 na Christus verbleef. Het moet ooit een gigantisch complex van zo’n 7.000 m² geweest zijn, maar nu blijft er niet veel meer van over. Je kan de site bereiken via een stevige wandeling van ongeveer 40 minuten vanaf het centrale plein van Capri.
 • De Villa Lysis of Villa Fresen (niet ver van de Villa Jovis) dateert van 1904 en werd gebouw in opdracht van de flamboyante graaf en schrijver Fersen-Adelsward. Hoewel het huis volledig leeg is, geeft het toch een beeld van de rijkdom en weelde waarin de vroegere bewoners leefden. De graaf was zelf niet zonder schandalen, en stierf er in 1923 aan een overdosis champagne en cocaïne.

Bezienswaardigheden Anacapri

Je kan vanuit Capri te voet of met de bus naar Anacapri, met deze aanraders:

 • de stoeltjeslift vanaf de Piazza Vittoria, die je brengt naar de top van de Monte Solaro, het hoogste punt van het eiland (596 m). Ik ben geen grote fan van stoeltjesliften en bengelende benen, maar uiteindelijk zou het allemaal wel meevallen, en ik heb nu wel spijt dat wij de stoeltjeslift niet genomen hebben (ik steek op het tijdsgebrek); het panorama op de baai moet er adembenemend zijn.
 • de Chiesa di San Michele, met een vloer van duizenden beschilderde tegels die het Aards Paradijs weergeven als een tot de verbeelding sprekende exotische wereld.
 • de Villa San Michele die dateert uit de 19de eeuw en gebouwd werd in opdracht van de Zweedse wetenschapper en filantroop Alex Munthe. Al van bij de publicatie van zijn boek Het verhaal van San Michele in 1929 is de villa een populaire toeristische attractie. Je vindt er naast de nalatenschap van Munthe (in beheer van de Zweedse overheid) ook kunstschatten die gevonden werden in de diverse Romeinse villa’s op het eiland.

Is Capri de moeite?

Mja, uiteindelijk wel. Voor ons was het eerder een letterlijke “Go with the flow”-dag. Eens niet zelf op de baan, maar ons gewoon laten rijden (of varen) en ontspannen, en in mijn geval de inhoud van mijn maag onder controle houden.
Ik ben blij dat ik er geweest ben en dat ik het eiland gezien heb. Ik had er zelfs graag nog iets langer vertoeft, om bijvoorbeeld die stoeltjeslift te kunnen uittesten of de villa Jovis (of wat er van overblijft) te bezoeken, maar of ik daar nu nog eens speciaal voor ga terugkeren? Ik denk het niet.

Begeleide uitstappen en excursies


[su_row][su_column size=”1/3″]

Reisgidsen bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site 🙂 Dank je wel!

Capri in beeld

Pompeii in 1 dag: wat mag je écht niet missen?

Bezoek je binnenkort Pompeii? Wat moet je er zeker zien? En hoe haal je het meeste uit je bezoek?

Ik weet niet of het nu nog altijd zo is, maar in mijn tijd – wat klink ik oud! – ging het in het tweede middelbaar tijdens de lessen geschiedenis over de Oude Grieken en Romeinen. Ik herinner me nog steeds de woorden van de leerkracht, zij het waarschijnlijk doorheen de tijd wat bijgekleurd, toen ze het had over de uitbarsting van de Vesuvius: “Toen gebeurde iets geweldig. Het was alsof een fee met een magische toverstaf passeerde om Pompeii in een tijdscapsule voor de geschiedenis te bewaren.” Ik vond en vind het nog altijd een gekke manier om zo een ramp te beschrijven die duizenden mensen het leven heeft gekost. Maar vanuit archeologisch standpunt zouden we inderdaad waarschijnlijk bijlange niet zoveel over het dagelijkse leven van de Romeinse cultuur weten zonder die uitbarsting van de Vesuvius (een magere troost voor de slachtoffers).

Op het moment van de uitbarsting was Pompeii een welvarend stadje met zo’n 20.000 inwoners. Toen in augustus 79 geschiedenis geschiedde, trok een regen van puimsteen gevolgd door een verstikkende gaswolk over de stad. De meeste bewoners waren de stad al ontvlucht, maar de naar schatting 2.000 mensen die door omstandigheden waren achtergebleven, maakten geen schijn van kans en stierven door de vallende brokstukken of het gas.
In 2 dagen tijd verdween Pompeii onder een dikke laag van 5 meter en in de vergetelheid, zij het niet volledig. Dankzij de brieven van Plinius de Jongere aan de Romeinse geschiedschrijver Tacitus hebben we een ooggetuigenverslag van de feiten.
Het zou echter opnieuw pas tot de 18de eeuw duren vooraleer begonnen werd aan de (officiële) opgravingen.

Versteende doodstrijd

Waar Herculaneum bedekt werd door een dikke modderlaag die doorheen de tijd versteende en alles vacuüm insloot, werd Pompeii bedekt door een meer “luchtige” laag van as en puimsteen die niet luchtdicht was. Hierdoor verdween doorheen de tijd al het organische materiaal. Zo ook de mensen. In de puimsteenlaag ontstonden holtes waar hun lichaam ooit zat. In de 19de eeuw werd in deze holtes gips gegoten, als in een gietmal, waardoor de sterfhouding van de vergane lichamen en hun kledij weer zichtbaar werden. In vitrinekasten kan je vandaag de dag enkele kopieën van deze lichamen zien (de originelen zouden liggen in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels). Ze geven een indrukwekkende indruk van de laatste momenten van mens en dier tijdens deze apocalyptische ramp, ineengekrampt in de dood. De plaastertechniek wordt overigens nu niet meer toegepast.

Weelde aan informatie

Op dit ogenblik is er zo’n 50 ha van de 66 ha opgegraven. Hierbij werden niet alleen talrijke kunstschatten gevonden (beelden, mozaïeken, fresco’s) maar ook een schat aan alledaagse voorwerpen en informatie over het dagelijkse leven tijdens het Romeinse keizerrijk van de 1ste eeuw na Christus. Je wandelt over oneffen straten met karrensporen die getuigen van bedrijvigheid. Je kuiert door mooi gerestaureerde tuinen van rijkelijke villa’s waar vroeger enkel de happy few toegang tot hadden. In de thermen hoor ik het gespetter van water, in het amfitheater het wapengekletter van zwaarden. In de villa’s ruik ik de geur van weelderige maaltijden, in de tempels de bedwelmende geur van wierook.

Ik snap dat Pompeii misschien niet voor iedereen dezelfde aantrekkingskracht heeft, en toegegeven, er is wat verbeelding nodig. Maar het is zo’n unieke plek, een uitzonderlijke getuigenis van het leven van 2 millennia geleden.
We komen tijdens ons bezoek een Franse jonge vrouw tegen die elk jaar naar de site terugkeert om telkens opnieuw een nieuw plekje te ontdekken. Ik snap de aantrekkingskracht.

Wat bezoeken in Pompeii?

Je leest het in elke reisgids en ik kan het alleen maar beamen: Pompeii is groot. Té groot misschien, want de crisis laat zich hier sterk voelen. Door een gebrek aan financiële middelen zijn sommige delen in zeer slechte staat en “voor renovatie” volledig afgesloten. Tijdens ons bezoek was dit het geval met bijna het volledig noordelijke deel van de stad. De natuur en de horden bezoekers hebben te lang vrij spel gekregen, en nu is er te weinig geld om alles te restaureren, al zijn er hier en daar ook effectief wel werken bezig (dank u, Europa!).
Op de (zeer onduidelijke) website kan je lezen welke huizen op het moment van je bezoek open zijn, maar eigenlijk vraag je best op de site zelf (bijvoorbeeld bij een van de concierges die de open huizen “bewaken” om op de kaart die je bij je ticket krijgt aan te duiden welke plekken er open zijn. Zo kan je gerichter je bezoek plannen. Al kan het ook fijn zijn om letterlijk door de straten te dwalen, zeker bij valavond, wanneer de meeste bezoekers weg zijn en de rust en stilte over de plaats weerkeert.

Enkele plaatsen die ik alvast de moeite vond:

 • De Villa dei Misteri die eigenlijk een kleine kilometer buiten de stadsmuren ligt, op weg naar Boscoreale. De villa heeft relatief weinig schade opgelopen bij de uitbarsting, en geeft een zeer duidelijk beeld van hoe een luxueuze Romeinse villa er destijds uitzag. Zo zijn bijvoorbeeld het atrium en grote delen van de villa nog steeds overdekt. Er werden ook knappe muurschilderingen gevonden waaronder die van het inwijdingsritueel van een jonge vrouw in (vermoedelijk) de Dionysus-cultus, een mysterieuze religieuze cultus uit de Antieke Oudheid (ook beschreven in De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt). Deze villa is een aanrader.
 • En blijft niets speciaal meer veel overeind van de Casa del Fauno (Regio VI), maar het was één van de grootste particuliere villa’s van de stad. Hier werd ook de beroemde mozaïek van Alexander De Grote gevonden. Er ligt een replica op de site; het origineel hangt in het Archeologisch Museum van Napels.
 • Nog zo’n bekende mozaïek ligt in de Casa del Poeta Tragico (Regio VI): Cave Canem (“Opgelet voor de hond”).
 • In de Terme del Foro (Regio VII), één van verschillende de badencomplexen in de stad, kan je door de verschillende badzalen wandelen.
 • Links (of rechts, naargelang van welke richting je komt) van het Forum ligt de Granai del Foro (Regio VII), vroeger waarschijnlijk een groentenmarkt. Nu is het een opslagplaats voor amforen en andere gevonden zaken. Er staan ook enkele kopies gipsbeelden in verschillende vitrinekasten, waaronder die van de “kronkelende hond”.
 • Ik blijf dit geweldig vinden. De best gerenoveerde plek is de Lupanare (Regio VII), één van de verschillende bordelen die de stad rijk was. Het is – surprise surprise – één van de grootste trekpleisters van de site; er staat een wachtrij om binnen te kunnen. Je vindt er kopieën van erotische fresco’s (je moet wel érg goed kijken om iets te zien) en graffiti van al dan niet tevreden klanten. De korte stenen bedden zien er allesbehalve comfortabel uit.
 • Ook de Terme Stabiane (Regio VII), het oudste thermencomplex van de stad, is goed bewaard, met nog zichtbaar stukwerk in de gewelven.
 • De Isistempel of Templo di Iside (Regio VIII) was een van de eerste plekken die bij de opgravingen ontdekt en uitgegraven werd. Helaas is hierbij door onkunde veel verloren gegaan. Toch heeft de plek iets bijzonders, of misschien is dat vooral omdat wij er in de speciale sfeer van valavond op gebotst zijn.
 • De Fullonica di Stephanus (Regio I) of het wassalon van Stephanus is het best bewaarde van de 11 wassalons in de stad (het waren propere jongens, die Romeinen!) en er is nog een stenen waskuip.
 • Het Casa e Thermopolium di Vetutius Placidus (Regio I) is een van best bewaarde van de 89 thermpolia of kleine fast food-restaurants die Pompeii rijk was. Je ziet nog duidelijk de toonbank en de verschillende terra cotta-potten waarin de etenswaren bewaard werden.
 • Het Casa di Octavius Quartio (Regio II) heeft nog verschillende fresco’s en vooral een prachtig gerestaureerde tuin.
 • Het Praedia di Giulia Felice (Regio II) is een enorm groot huis, opnieuw met knappe tuin die uitgeeft op de Via di Castricio, een idyllische aardeweg met hoge bomen.
 • In het vrij intacte Anfiteatro werden vroeger gladiatorenspelen gehouden. 12.000 liefhebbers van goor, bloed en geweld konden het spektakel bijwonen.
 • Naast het amfitheater staat het Palestra Grande, het oude gymnasium. Er waren vermoedelijk jongeren aan het sporten net voor de uitbarsting; er werden verschillende lichamen aan de uitgang gevonden van jongens die wanhopig probeerden te ontsnappen. Je kan er ook enkele verkoolde restanten van etenswaren uit Herculaneum zien.

De hamvraag: is Pompeii de moeite?

Ja! Er wordt vaak een vergelijking gemaakt met Herculaneum, maar voor mij zijn beide sites op elk hun eigen manier de moeite waard. Waar in Herculaneum in het algemeen de overblijfselen in betere staat zijn, is Pompeii vooral indrukwekkend door zijn/haar grootte. Wij waren er bijna een volledige dag, en nog heb ik het gevoel dat we bijlange niet alles gezien hebben, los van het feit dat er veel was afgesloten.

Praktische tips voor een bezoek

 • Pompeii is erg gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Wij hebben de Circumvesuviana-metro genomen vanuit Sorrento (ongeveer 30 minuten), maar je geraakt er ook vanuit de andere richting (Napels). De verbinding is rechtstreeks en goedkoop, en eigenlijk is dit de beste manier om de site te bereiken. Uurregelingen kan je hier checken. Stap uit in het station ‘Pompeii Scavi’ en je bent bijna meteen aan de ingang.
 • Wil je snel en effectief te werk gaan, vraag dan aan de ingang of aan een conciërge om op een plan aan te duiden welke villa’s en sites open zijn.
 • Doe platte schoenen – of nog beter: wandelschoenen – aan! De kasseien zijn ongelijk en niet gemakkelijk te bewandelen.
 • Diezelfde kasseien maken een bezoek met de kinderwagen of rolstoel bijna onmogelijk.
 • Voorzie een lunch. Er is een cafetaria midden in de ruïnes, achter het forum (I kid you not!), en op zich is het eten nog wel ok, maar uiteindelijk blijft het een toeristenval.
 • Je kan de stad op jezelf bezoeken (best dan wel met een reisgids), of met een audio-gids die je aan de ingang kan huren, of per gids. Let er wel op dat je meegaat met een officiële gids (15 euro/2 uur). Wij wilden aanvankelijk met een gids meegaan, maar door omstandigheden is dat niet gelukt, dus kozen we voor de audiogids (6 euro). Omdat de uitleg en nummering zo verwarrend en moeilijk te volgen was, was de meerwaarde beperkt. Niet echt een aanrader dus. Ga voor een “echte gids” of voorzie in een goede reisgids als compagnon de route.
 • Neem de tijd om het allemaal in je op te nemen. Wij zijn kunnen blijven tot het vallen van de avond en dat vond ik zeer bijzonder. Het meeste volk is weg, de rust keert terug, de koele avond geeft haar geuren vrij en het wordt langzaam maar zeker donker. Zalig!
 • De toegangsprijs bedraagt 11 euro. Bezoek je de komende 3 dagen ook nog Herculaneum, Oplontis, Stabiae of Boscoreale dan koop je best een combi-ticket voor 20 euro.
 • Website
 • Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

 

Begeleide uitstappen en excursies

Meer Pompeii bij Bol.com

[su_box title=”Volledig uitgestippelde rondreis” box_color=”#3B5998″ radius=”1″]

Van plan om Napels, Pompeii, Capri, Amalfi… te bezoeken? Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).

[/su_box]

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Pompeii in beeld

UITSTEKENDE BBC-documentaire, met ook een rolletje voor Stephanus (die van de wasserij!).

Of voor wie wat minder tijd heeft: deze uitstekende animatie toont die de laatste dagen van Pompeii:

Vesuvius: reisverslag & tips

In Italië zijn er meerdere vulkanen, maar de meest bekende is ongetwijfeld de Vesuvius. Bij een grote uitbarsting in 79 na Christus veegde deze de twee Romeinse steden Pompeii en Herculaneum samen met nog 3 kleinere gehuchten volledig van de kaart. 16 jaar voor de grote uitbarsting was de streek al opgeschrikt door een zware aardbeving die heel wat schade veroorzaakte. Wellicht was het een voorteken van het latere onheil. Ook de dagen net voor de ramp waren er verschillende omens: kleinere aardbevingen, grondwater dat gloeiend heet werd… maar aangezien de bewoners niet wisten dat de grote berg (ruim 2.300 m hoog) een vulkaan was, bleef het dagelijkse leven onwetend verder zijn gang gaan.

Het is moeilijk voor te stellen als je hem zo imposant ziet liggen aan de baai van Napels, maar voor die uitbarsting was hij nog eens 1.000 meter hoger. De explosie in 79 was zo heftig dat hij ook zijn top wegblies. Tegenwoordig is hij 1.281 meter hoog, met een diameter van 1,5 kilometer en een krater van 200 meter diep.

Doorheen de tijd zijn er nog verschillende uitbarstingen geweest, maar gelukkig nooit met dezelfde catastrofale gevolgen als toen. De laatste keer dat de Vesuvius van zich liet horen, was in 1944.
Volgens vulkanologen had hij ondertussen al lang opnieuw actief moeten zijn, maar voorlopig lijkt hij rustig verder te slapen. Ondertussen wonen er ruim 700.000 mensen in de nabijheid van de vulkaan. De overheid heeft een evacuatieplan opgesteld dat moet toelaten om iedereen binnen de 2 weken uit de gevarenzone te evacueren (N.B. de stad Napels, op 15 km vogelvlucht van de Vesuvius en met ruim 1 miljoen inwoners is NIET in deze gevarenzone inbegrepen). Ik hoop dat dit plan de komende jaren niet getoetst zal moeten worden aan de realiteit, maar iets zegt me dat het allemaal niet erg zoals voorzien zal verlopen.

Vesuvius bezoeken

Je kan de Vesuvius bezoeken en zelfs wandelen tot aan de krater.
Je geraakt er op verschillende manieren. Heb je geen eigen vervoer dan kan je vanuit Herculaneum of Pompeii (en ongetwijfeld ook wel nog van andere plaatsen) met een grote of kleine groep op daguitstap. Meer info van diverse organisatoren vind je hier.
Heb je een auto ter beschikking, dan kan je tot vrij hoog de berg oprijden, langs smalle kronkelige wegen waar ook grote bussen rijden. Je moet wat geluk hebben dat je ze niet moet kruisen op een plaats waar net een dikke rots ligt…

Het laatste deel tot aan het begin van het Nationaal Park (op de top van de Vesuvius) is niet meer vrij met de wagen bereikbaar. Je kan de wagen parkeren op een “parking” (gewoon langs de straat, waar je dan ook nog eens 5 euro voor moet betalen), en vandaar dan ofwel te voet, ofwel met een shuttlebusje tot aan de ingang van het park, ongeveer 1 km verder (wij kiezen voor het busje). Vanaf de ingang is het dan via een wandelpad met grijze kiezelstenen naar de top.
Toegang kost 10 euro. Daarin zit ook een begeleide wandeling inbegrepen, maar dat wisten wij niet op het moment zelf.

Het ziet er best wel stijl uit, dat laatste stuk omhoog, maar eigenlijk valt het nog goed mee (en geloof me, mijn conditie is nihil). Het uitzicht is adembenemend: Napels en de baai aan de ene kant, en aan de andere kant de restanten van Pompeii en de weg en dorpen op weg naar Sorrento.

Adem in, adem uit, even rusten en weer verder.
Eens bovenaan kan je kan ook in de krater zelf kijken, al is het geen Mount Doom. Je ziet geen kolkende lava diep in een gat, maar het is eerder een afgesloten diepe put met wat ontsnappende rookpluimpjes. Ik ben eigenlijk wat ontgoocheld. In mijn fantasie zag het er spectaculairder uit.

Is een bezoek aan de Vesuvius de moeite?

Toch wel. Het bezoek aan de Vesuvius was het letterlijke hoogtepunt van deze reis naar Napels. Wij waren er misschien iets te laat in de namiddag, waardoor we te veel gefocust waren op het halen van de top voor sluitingstijd. Als je gaat, voorzie dan voldoende tijd om de prachtige omgeving in je op te nemen, en indien mogelijk, volg die begeleide wandeling. Een bezoek met gids kan alleen maar een meerwaarde zijn.

Praktische tips

[su_box title=”Volledig uitgestippelde rondreis” box_color=”#3B5998″ radius=”1″]

Van plan om Napels, Pompeii, Capri, Amalfi… te bezoeken? Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).

[/su_box]

Begeleide uitstappen en excursies


[su_row][su_column size=”1/3″]

Overnacht met korting!Booking.com

[/su_column]
[su_column size=”2/2″]

Meer Vesuvius bij Bol.com


[/su_column][/su_row]
Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Documentaire Vesuvius