Harry Potter: de 8 mooiste filmlocaties

 

Harry Potter is een blijvertje. 20 jaar (!! – voel jij je nu ook niet ineens een pak ouder?) na de publicatie van het eerste boek, zijn de avonturen van de jonge tovenaar (en ondertussen Auror) nog steeds enorm populair, en het is fijn om te zien hoe ze ook aan volgende generaties worden doorgegeven.

Toegegeven, het toneelstuk (Harry Potter & the Cursed Child) en de spin-off film(s) (Fantastic Beasts) helpen mee de hype levend te houden.
In deze blogpost ga ik terug naar de 8 oorspronkelijke films, die van 2001 tot 2011 zijn uitgekomen (en in het algemeen best goed zijn, met als persoonlijke favoriet The Prisoner of Azkaban).

De films zijn op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk opgenomen. En veel van deze locaties kun je ook bezoeken 🙂

1// Glenfinnan Viaduct, Schotland

Altijd al eens met de Hogwarts (Zweinstein) Express willen meereizen? Dat kan! In de zomermaanden kan je met de Jacobite Steam Train mee vanaf Fort William. De trip gaat ook over het Glenfinnan Viaduct, de brug die volgens de filmreeks ook leidt naar de tovenaarsschool.

Glenfinnan Viaduct – © Simone A. Bertinotti

2// Alnwick Castle in Alnwick, Northumberland

Wanneer je over de gronden van Alnwick Castle zwerft, krijg je het gevoel dat je op weg bent naar de vlieglessen van Madam Hooch. Harry’s eerste vliegles is namelijk opgenomen op de binnenvelden van het kasteel, met de kasteelmuren op de achtergrond. Ook nu kan je er tijdens de zomermaanden een les “bezemsteelvliegen” proberen, maar daarnaast zijn het historische kasteel met indrukwekkende staatsvertrekken en de tuinen ook de moeite om te bezoeken.

3// Christ Church, Bodleian Library en Divinity School, Universiteit van Oxford

In Oxford kan je de Grote Hal van Hogwarts/Zweinstein vinden als je Christ Church binnenwandelt. Daarnaast zijn hier ook een aantal scènes op de trappen gefilmd.
Maar ook andere gebouwen van deze indrukwekkende universiteitsstad maakten hun opwachting in de Harry Potter-filmreeks. De Bodleian Library van de Universiteit is ook de bibliotheek van Hogwarts/Zweinstein, en de Divinity School die aan de bibliotheek gelegen is, heeft in Harry Potter and the Chamber of Secrets gefigureerd als ziekenzaal.

4// Durham Cathedral in Durham

De kathedraal van Durham kwam vooral in de eerste 3 films in beeld. Zowel de buiten- als binnenkant van het gebouw komen je ongetwijfeld bekend voor. In de binnentuin en bijhorende kloostergangen zie je Harry, Hermione en Ron doorheen de films geregeld overleggen. Ook de lessen van professor McGonagall/Anderling werden hier gefilmd.

durham cathedral
Durham Cathedral -© eltpics

5// Glencoe, Schotland

De gronden rond Hogwarts/Zweinstein zijn in werkelijkheid de wondermooie streek rond Glencoe. Hier stond onder meer Hagrid’s hut, nu weer afgebroken. Glen Coe was ook de achtergrond voor de Quidditch/Zwerkbal wedstrijden die tijdens de schooljaren gehouden worden, en het beruchte (en eigenlijk onverantwoorde) Triwizard Tournament (Harry Potter and the Goblet of Fire).

Glencoe – © Y Nakanishi

6// Loch Eilt, Schotland

Nog in Schotland ligt Loch Eilt. Ook deze mooie plek deed dienst als grondgebied rond Hogwarts/Zweinstein. Op het eilandje in het meer ligt volgens de filmreeks het graf van Albus Dumbledore/Perkamentus.

7// Ashridge Wood, Newbury

Ashridge Wood is sowieso al een fijne locatie voor wandelingen, maar weet je dat hier ook het Wereldkampioenschap Quidditch/Zwerkbal werd georganiseerd? De site is kort in beeld in deel 4 van de filmreeks (Harry Potter and the Globlet of Fire). Zelfs zonder Quidditch/Zwerkbal blijft het een mooie plek om eens te bezoeken, vooral in mei, wanneer de bluebells bloeien en het er veel weg heeft van ons Hallerbos.

Ashridge Wood – © Dan (Catching Up)

8// Kings Cross Station, London

Natuurlijk is deze lijst niet volledig zonder Platform 9 ¾, het treinplatform in Kings Cross vanwaaruit de bijzondere stoomtrein naar Hogwarts/Zweinstein vertrekt. Speciaal voor Harry Potter-fans is er op het station een plekje voorzien tussen perron 9 en 10, als “toegang” tot Perron 9 ¾, inclusief een karretje dat half uit de muur steekt, en waarop je je koffer en de kooi van je uil kwijt kan. Helaas is het mij als muggle/dreuzel nog niet gelukt om het karretje door de muur te duwen…

© City.and.Color

Boek hier begeleide Harry Potter-uitstappen!

Harry Potter bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Poldark: de 6 mooiste filmlocaties

Op dit moment – niet dit eigenste moment, tenzij je dit bericht toevallig zou lezen op een vrijdag- of zondagavond – kan je op één of de BBC genieten van Poldark, een Britse dramaserie gebaseerd op de boeken van Winston Graham.
Het verhaal speelt zich af in het 18e-eeuwse Cornwall en gaat over veteraan Ross Poldark die na 3 jaar oorlog in Amerika terugkeert naar huis, om daar te horen dat zijn vader ondertussen gestorven is, zijn lief op het punt staat te trouwen met zijn kozijn en heel zijn erfenis niets meer waard is. Wat volgt is, zoals dat hoort bij romantische kostuumdrama’s, romantiek, drama, gesmacht en veel haar in de wind.

Poldark bevat goede staaltjes acteerkunst (om nog maar van de good looks van hoofdrolspeler Aidan Turner te zwijgen) en genoeg emotionele momenten om te blijven boeien, maar de prachtige landschappen en achtergrondlocaties van het ruige Cornwall dragen zeker bij aan de uitstraling van de serie.
Een kort overzicht van de meest indrukwekkende filmlocaties:

1// Charlestown

De historische haven van Charlestown heeft een uitgebreide collectie aan hoge, historische schepen, en het traditionele dorpje leent zich perfect voor de 18e-eeuwse setting van Poldark. Je kan er ook een kijkje nemen in het Shipwreck Heritage Center.

© Andrew King
© Andrew King

2// Porthcurno

De baai van Porthcurno is het ideale decor voor verschillende romantische scènes tussen Ross en echtgenote Demelza. Helderblauwe zee, een poederig wit strand, heuvels en kleine eilandjes afgewerkt met rotsen… Een prachtig stukje natuur, en uitstekend voor een real-life strandwandeling!

poldark porthcurno beach
© Martijn vdS

3// Porthgwarra

Ooit was Porthgwarra een kleine vissersbaai, nu is het een prachtige locatie met veel vogels en natuur. Huisjes langs de kust, bootjes op de stenen en meerdere grotten om te bewonderen. Het hoogtepunt is een tunnel door de rotsen, met gelegenheden om lekker te zwemmen of te pootjebaden terwijl je van de omgeving geniet.
Ook hier zijn heel wat scènes uit Poldark (waaronder eentje waar Demelza Ross bespiedt terwijl hij een frisse duik neemt) opgenomen.

poldark porthgwarra
© Will Richards

4// Bodmin Moor & St Breward

In de serie woont Ross Poldark in Nampara, een landgoed met als manor house een eerder bescheiden woning van graniet en leisteen. Dit huis staat in het landschap Bodmin Moor, vlakbij het dorpje St Breward. De rotsrijke omgeving overgroeid met gras is een prachtig mijngebied, dat zich uitstekend leent voor de scènes buiten en te paard.

poldark bodwin
© Neil Howard

5// Mijn tussen Botallack en Levant

In het westen van Cornwall, aan de kust, ligttussen Botallack en Levant een prachtig mijngebied. De mijn van Levant zal je herkennen als de Tressiders Rolling Mill uit de serie. De granieten gebouwen bieden een fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Poldark Botallack
© Ben Salter

6// Padstow Area

Een aantal klifscènes werden opgenomen bij de prachtige omgeving rond Padstow en de Camel Estuary. Deze vissershaven is omgeven door fantastische zandstranden, ideaal om helemaal uit te waaien tijdens een ontspannen strandwandeling.

poldark padstow camel estuary
© Flickr.Viewer

Begeleide Poldark-uitstappen

[su_row][su_column size=”1/3″]

Overnachting met korting!Booking.com

[/su_column]
[su_column size=”2/3″]

Poldark bij Bol.com


[/su_column][/su_row]

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!