Grand Canyon: de mooiste zonsondergangen (South Rim)

mohave point zonsondergang

Laat ik maar meteen beginnen met goed nieuws! Er zijn eigenlijk geen slechte plaatsen om de zonsondergang te zien aan de Grand Canyon. De canyon is zo breed en op elk uitkijkpunt zo indrukwekkend mooi dat je overal langs de rand wel iets onvergetelijks zal zien.
Uiteindelijk zal het vooral van het weer zelf afhangen of je al dan niet de zonsondergang in al haar glorie zal kunnen aanschouwen.

Dus, hoewel er geen slechte plekken voor de zonsondergang zijn, zijn bepaalde uitzichtpunten misschien nét dat tikkeltje indrukwekkender.
In wat volgt, vertel ik je mijn favoriete plekjes. Deze zijn voor het gemak allemaal gelegen aan de South Rim, de zuidelijke rand van de Grand Canyon. Dit is ook de kant die door de meeste bezoekers bezocht wordt.

Misschien ook nog iets dat erg vaak over het hoofd gezien wordt: het is eigenlijk het moment nét voor de zonsondergang dat je moet hebben, wanneer de warme kleuren van de avondzon de oranje, rode en witte steenlagen van de canyon doen gloeien en oplichten. Dat maakt het net zo adembenemend mooi. Eens de zon te laag hangt, worden de schaduwen te groot, en dan is het eigenlijk al te laat.

Onderaan deze blogpost vind je een kaartje met de verschillende uitzichtpunten, en praktische info voor jouw bezoek.

1// Shoshone Point

En ik begin meteen met mijn grote favoriet, en eigenlijk ook wel wat geheime spot. Shoshone Point is een bijzonder uitkijkpunt waar je een heel breed uitzicht hebt over de Grand Canyon. Het meest speciale aan deze plek is echter dat zeer weinig bezoekers Shoshone Point kennen. Er is geen duidelijke bewegwijzering, én het staat ook niet op de officiële kaart van het nationaal park. De National Park Service (NPS) houdt dit uitkijkpunt bewust weg van het massatoerisme, om koppels, families of vrienden de kans te geven hier trouwfoto’s te nemen of een privé bijeenkomst te houden. Zie je veel wagens op de parking staan, dan is er waarschijnlijk iets aan de gang, en dan wordt verzocht de privacy van de aanwezigen niet te storen en het punt niet te bezoeken. In alle andere gevallen mag je er vrij naar toe.

Het is van de parking ongeveer 20 min wandelen naar het uitkijkpunt, waar je in alle rust kan genieten van de zonsondergang.

Shoshone Point ligt een dikke 3 km van Yaki Point, langs de Desert View Drive.
GPS parking: 36.03490,-112.06935

shoshone point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

2// Mather Point

Mather Point is voor veel bezoekers het eerste punt dat ze bij hun bezoek aan de Grand Canyon tegenkomen. Er is ook een bezoekerscentrum. Het is hier vaak erg druk, en nog meer zo bij zonsondergang.
Heel eerlijk, het is niet mijn favoriete punt, tussen al het getrek en geduw van de massa. Al is het wel mooi om te zien hoe Pipe Creek en Garden Greek prachtig belicht worden door de warme stralen van de ondergaande zon.

Mather Point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

3// Yavapaï Point

Ook bij Yavapaï Point is het vaak druk ’s avonds. Dit punt ligt een kleine wandeling langs de rand van Mather Point. Je vindt er een interessant geologisch museum dat meer vertelt over de bijzondere geologische geschiedenis van de canyon (en onze planeet).
Vanaf hier kan je een stukje Inner Canyon zien, inclusief(als je heel goed kijkt) Phantom Ranch, een hotel in de canyon waar veel hikers die de canyon “oversteken” overnachten. Het uitzicht is hier breder van Mather Point. Als je door omstandigheden moet kiezen tussen Mather of Yavapaï Point, ga dan voor Yavapaï.

Yavapai point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

4// Yaki Point

Het uitzicht bij Yaki Point is behoorlijk anders dan bij het meer populaire Yavapaï en Mather, ondanks dat het dicht in de buurt ligt. Vanaf hier aanschouw je Cremation Creek en Clear Creek, inclusief vele tafelbergen en afgezonderde buttes. Doordat het zo dicht bij Yavapaï en Mather Point ligt, en het meeste volk daar blijft plakken, kan je hier over het algemeen in redelijke rust de zonsondergang bekijken.

Yaki Point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

5// Pima Point

Pima, Hopi en Mohave Point (de 2 volgende uitkijkpunten liggen op de Hermit’s Rest Route, en zijn in de zomer enkel met de gratis shuttle bus (rode route) te bereiken. In de winter kan je er wel vrij met je eigen wagen naartoe.
Ook bij Pima Point heb je een zeer breed uitzicht over de Grand Canyon. Vanaf hier zie je onder andere de Hermit’s Creek, Bright Angel Canyon en het Powell Plateau, maar ook een deel van de Colorado rivier, waaronder de stroomversnelling Hermit’s Rapids. Opnieuw een prachtige plek voor de zonsondergang dus.

Pima Point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

6// Hopi Point

Hopi Point is misschien wel één van de meest populaire plekken om de zonsondergang in de Grand Canyon bij te wonen. Het biedt een ontzettend breed en ver uitzicht. Vanaf hier kan je vele tafelbergen en rotsformaties zien, zoals de Battleship, de Isis Tempel en de Zoroaster Tempel. Je zal niet alleen zijn als je hier naar de zonsondergang komt kijken, maar hier is de drukte misschien wel te verantwoorden.

hopi point zonsondergang grand canyon
© Todd Petrie

7// Mohave Point

Het nadeel van Hopi is dan weer het voordeel van Mohave Point. Doordat de meeste bezoekers bij Hopi Point blijven plakken is het een pak minder druk bij Mohave Point. Het uitzicht is hier minder breed, maar toch ook weer bijzonder. Je kan er ondermeer de steile rotswanden van de Abyss en de indrukwekkende tafelberg van de Alligator met haar puntige randen spotten. Ook hier zie je een stukje Colorado, inclusief de waterversnellingen van Boucher Rapids en Granite Rapids. Als je dus liever in een wat rustigere omgeving de zonsondergang wilt bekijken, is dit een uitstekend punt om dat te doen.

mohave point zonsondergang
© Spencer Goad

Vond je dit bericht interessant? Dan kan je me volgen op Facebook.
Zo blijf je op de hoogte van nieuwe berichten, handige reistips en ander reisnieuws 🙂 !

Praktisch

  • Grand Canyon is één van de meest bezochte nationale park (NP) in de VS (5,5 miljoen bezoekers per jaar). Je zal sowieso nooit helemaal alleen zijn, al kan het bij zonsondergang, wanneer het volk zich meer concentreert op bepaalde punten (en je die punten vermijdt ;-)) verbazend rustig en zelfs bijna stil zijn op andere plekken. Erg fijn om er dan te vertoeven. Sowieso is er ‘s avonds minder volk op de been dan overdag.
  • Toegang kost 30 USD per dag per wagen. Bezoek je tijdens je rondreis meerdere parken, dan is het de moeite om een America the Beautiful-pas aan te schaffen (80 USD), waarmee je meteen voor alle NP toegang hebt.
  • Het park is 24u, 7 dagen op 7 geopend, heel het jaar door. De voorzieningen (musea, winkels, bezoekerscentra) hebben wel openingsuren. Meer info vind je hier.
  • ‘s Avonds zal het al een park minder warm zijn, maar voorzie toch voldoende water. Gooi je lege plastieken flesje niet weg; er zijn heel wat waterstations waar je gratis water kan bijtanken.
  • Overnachten kan in het nabij gelegen Tusayan. Ik verbleef in het Best Western Squire Inn Hotel, met grote kamers en een lekker ontbijtbuffet.
  • Officiële website

Kaartje met de verschillende uitkijkpunten

mooiste zonsondergang Grand canyon

Ben jij al in Grand Canyon National Park geweest? Wat zijn jouw tips en ervaringen?

Begeleide uitstappen en excursies

Grand Canyon en West-USA bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Tips van de NPS voor een kort bezoek aan de Grand Canyon

Gratis te doen en zien in San Francisco – 10 tips

Zijn er gratis bezienswaardigheden in San Francisco? Ja hoor!
San Francisco is veruit mijn favoriete stad in de Verenigde Staten. Ze is groot – zoals alles daar – maar nog steeds overzichtelijk, en je kan ze ook gemakkelijk te voet verkennen, als je niet te veel schrik hebt van de soms stevige hellingen.

Er is heel wat te zien in San Francisco, en er is voor ieder wat wils. Verschillende bezienswaardigheden zijn zelfs gratis. Ideaal dus als je met een beperkt budget reist, of graag wat geld wil opzij houden voor een hoop foute souvenirs.

1// De Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is misschien wel de beroemdste brug ter wereld, en is zowat het symbool voor San Francisco. Niet te verwonderen dus dat de brug ook erg geliefd is bij toeristen.
Wil je er met de auto (of camper) over, dan moet je tol betalen. Maar te voet of met de fiets kan je gratis over de brug. Tijd dus om de beentjes te strekken, en ook al doe je niet de volledige 2 km tot de overkant (enkel!), vanop de brug heb je een prachtig zicht op de baai, gevangeniseiland Alcatraz en San Francisco zelf.

San francisco Golden Gate
© David Yu

2// Gratis wandelingen doorheen San Francisco

San Francisco City Guides organiseert gratis (“donations are welcome”) wandelingen in verschillende wijken van San Francisco. Op een speelse en informatieve manier kom je van alles te weten over de stad, haar geschiedenis en mensen. Het is een erg leuke manier om kennis te maken met de verschillende aspecten van de stad.

3// Golden Gate Park

Het Golden Gate Park is groter dan Central Park in New York, en minstens even veelzijdig, met musea over kunst (de Young) en wetenschap (California Academy of Sciences), een Japanse theetuin, een grote botanische tuin, en je kan er zelfs bizons, tulpen en een Nederlandse windmolen vinden.
Toegang tot het park is gratis, toegang tot de musea en speciale tuinen in principe niet. Op specifieke dagen kan je er echter wel gratis binnen. Dit geldt trouwens ook voor andere bezienswaardigheden in de stad. Je vindt hier de lijst.

4// Fort Point National Historic Site

Aan de voet van de Golden Gate Bridge ligt Fort Point. Het fort zoals het nu is, werd voltooid tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het heeft echter nooit dienst gedaan. Op een bepaald moment stonden er 126 kanonnen, die uiteindelijk rond 1900 allemaal zijn weggehaald. In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het gebruikt als hoofdkwartier bij de bouw van de Golden Gate Bridge.
Een bezoek aan Fort Point is volledig gratis. Op sommige dagen worden er ook historische reconstructies gehouden.

© David Yu
© David Yu

5// Cable Car Museum

Al even iconisch voor San Francisco als de Golden Gate Bridge of Alcatraz zijn de cable cars, de kleine tramstelletjes die rammelend de steile hellingen van de stad trotseren. In het San Francisco Cable Car Museum kom je heel wat te weten over de geschiedenis en mechaniek van deze bijzondere tram. En de toegang is gratis.

6// Wells Fargo History Museum

Het Wells Fargo History Museum prikkelt de verbeelding van jong en oud. Uiteraard kom je er heel wat te weten over de geschiedenis van deze Amerikaanse bank, maar er wordt ook heel wat aandacht besteed aan bekende overvallen en overvallers. Oude koetsen en ander authentiek materiaal brengen je terug naar het Wilde Westen van de 19de eeuw.

7// San Francisco Fire Department Museum

In het San Francisco Fire Department Museum wordt niet alleen dieper ingegaan op de belangrijke historische rol van de brandweer voor de stad (denk maar aan de grote aardbeving en brand van 1906), het is ook op zich een tof museum vol authentieke artefacten en sfeer.

8// Chinese Culture Centre

Er wonen heel wat mensen van Chinese origine in San Francisco. Het Chinese Culture Center (gratis, maar er wordt een dotatie van $5 voorgesteld) biedt meer informatie over de Chinese cultuur en de artistieke en culturele rol die de Chinese gemeenschap heeft gespeeld in de ontwikkeling van de stad.

9// Pik een gratis concert mee

De concerten van de San Francisco Chamber Orchestra zijn gratis bij te wonen. En tijdens de zomermaanden kan je op zondagnamiddag in Sigmund Stern Grove een gratis concert bijwonen.

10// Lombard Street

Vanuit Fisherman’s Wharf en Pier 39 is het een kleine wandeling bergop naar Lombard Street, de “meest bochtige straat ter wereld“. Het is erg bijzonder om auto’s langs 8 haarspeldbochten de weg naar beneden te zien maken, in wat zowat de ultieme remtest moet zijn.

San Francisco Lombard Street
© Jimsideas

Heb jij nog een (gratis) tip voor de stad? Je kan hem hier ingeven 🙂

Meer reistips voor de Verenigde Staten?

Lees hier mijn reistips voor de Verenigde Staten.

Toffe activiteiten in San Francisco

San Francisco bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!