Dublin voor boekenfans: 10 bezienswaardigheden en tips

Marsh's Library in Dublin

Dublin voor boekenfans: 10 bezienswaardigheden en tips

Dublin heeft een belangrijke literaire geschiedenis, en is daar met reden trots op. Belangrijke auteurs zoals James Joyce, Oscar Wilde, Jonathan Swift en Samuel Beckett hebben in de stad gewoond. En vaak heeft Dublin op wel één of andere manier haar sporen achtergelaten in hun werk.

Ben je een boekenfan of liefhebber van Engelse (Ierse) literatuur, dan vind je hier alvast 10 bezienswaardigheden en tips die je niet mag missen tijdens je citytrip of stedentrip naar Dublin.

Long Room in Trinity College en het Book of Kells

De Long Room in de Old Library is zoals de naam misschien al suggereert de langste bibliotheek van Ierland. De ruimte is maar liefst 65 meter lang en huist de 200.000 oudste boeken van Trinity College, de Universiteit van Dublin. Eén van de belangrijkste boeken uit de collectie is het Book of Kells. In dit manuscript uit de 9de eeuw zijn de 4 evangeliën opgenomen, in bijzonder schoon schoonschrift en rijkelijk geïllustreerd. Het is zo uniek, dat ik een aparte blogtekst heb geschreven over het Book of Kells.

 • Betaalde toegang tot de bibliotheek en het Book of Kells
 • Meer info op de officiële website
Old Library Long Room

Long Room, Old Library, © Mike Lorden

Marsh’s Library

Marsh’s Library werd gebouwd in 1701 in opdracht van de aartsbisschop van Dublin, Narcissus Marsh, en is de eerste openbare bibliotheek van Ierland.

In de daaropvolgende 3 eeuwen is de bibliotheek nauwelijks veranderd. Zo zijn de originele boekenkasten van eikenhout en de originele stoelen nog steeds in gebruik. Achteraan de bibliotheek vind je afgesloten alkoven (“kooien”) waar lezers met uiterst zeldzame boeken (tijdelijk!) werden opgesloten.

In de bibliotheek vind je ruim 25.000 boeken, allemaal uit de 16de, 17de en 18de eeuw, en 300 manuscripten. Er worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden.

Oscar Wilde Statue

Tegenover het huis op Merrion Square waar Oscar Wilde (één van mijn favoriete schrijvers) in zijn kindertijd gewoond heeft, staat een standbeeld van de auteur. Uitgestrekt over een rotsblok slaat hij passanten gade. Het beeld is gemaakt met gekleurde stenen zoals jade en blauw graniet. Het ziet er tegelijkertijd flamboyant maar ook wat somber uit. Helemaal in lijn met de persoon die Wilde zou geweest zijn.

Oscar Wilde Statue in Dublin bij Merrion Square

Oscar Wilde Statue – © Mark Heard

Sweny’s Pharmacy

Als je Ulysses van James Joyce gelezen hebt, dan herken je de naam als de plek waar Leopold Bloom citroenzeep koopt. Tot 2009 was Sweny’s Pharmacy daadwerkelijk nog een apotheek, maar tegenwoordig doet het gebouw dienst als tweedehands boekwinkel. Je kan er wel nog steeds citroenzeep kopen. Vooral op 16 juni, de dag waarop het boek zich afspeelt (“Bloomsday”), vliegen de stukjes citroenzeep de deur uit.

Hodges Figgis

Ook Hodges Figgis wordt vermeld in Ulysses. Het is de oudste boekenwinkel van Ierland. Al sinds 1768 kan je hier boeken kopen. Er is nu een Waterstones in gevestigd.

St Patricks Cathedral met het graf van Jonathan Swift

De kathedraal van St Patrick is de hoogste en grootste kathedraal van Ierland, en doet dienst als de Nationale Kathedraal van de Church of Ireland. Voor boekenliefhebbers heeft ze echter ook nog een andere betekenis. Jonathan Swift, vooral bekend als de auteur van Gulliver’s Travels, was van 1713 tot 1745 deken van de kathedraal. Hij ligt er ook begraven, en je kan zijn graf bezichtigen.

Jonathan Swift in St Patrick's Cathedral

Graf van Jonathan Swift – © Can Pac Swire

Dublin Writers Museum

Het Dublin Writers Museum is gelegen in een 18de-eeuws herenhuis en focust op het leven en werk van Ierse auteurs zoals Joyce, Swift en Wilde. Zo zijn er boeken tentoongesteld, maar ook persoonlijke brieven en objecten. Daarnaast lopen er regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Er is ook een boekwinkel (hoe kan het ook anders?).

Dublin Writers Museum

Dublin Writers Museum – © sx413

James Joyce Centre

Het James Joyce Centre is geheel toegewijd aan James Joyce (What’s in a name, nietwaar?). In het museum vind je objecten gerelateerd aan de auteur en zijn boeken, de geschiedenis en controverses van zijn publicaties… In permanente en tijdelijke tentoonstellingen wordt geprobeerd om de werken van Joyce te interpreteren en worden aspecten uit zijn leven uitgelicht.

Chester Beatty Library

Ondanks wat de naam doet vermoeden, is de Chester Beatty Library geen bibliotheek, maar een museum. Je vindt er (een heel klein deeltje van) de literaire- en kunstcollectie die door Sir Alfred Chester Beatty verzameld werd. Zo worden er bijzondere kopieën van de Bijbel en de Koran tentoongesteld, samen met een papyruscollectie met oude Egyptische liefdesliedjes, en nog vele andere bijzonderheden.

Literaire kroegentocht of pub crawl

Verschillende Ierse schrijvers hadden hun vaste kroeg in Dublin, en welk excuus is er meer nodig om al die pubs in een kroegentocht te bezoeken? Reisroutes.be heeft een praktische reisgids voor Dublin gepubliceerd met 3 uitgewerkte stadswandelingen, waaronder een literaire pub crawl die je langs enkele sfeervolle pubs brengt! Je kan de reisgids voor 5 euro kopen op de website van The Media Bay.

Meer blogberichten over Dublin

Praktische reisinfo Dublin

 • Lees hier mijn algemene praktische informatie voor Ierland.
 • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin. Ik gebruik altijd Skyscanner om de goedkoopste vluchten te zoeken. Erg handig is dat je per volledige maand kan kijken!
 • We verbleven in Albany House, niet erg ver gelegen van St. Stephen’s Green en op wandelafstand van het centrum. Het hotel was eenvoudig maar in orde, met een lekker ontbijt. Opgelet: geen lift. Wij hadden meer dan 60 trappen te doen naar onze kamer.
 • Ben je van plan om heel wat te betalen bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan het de moeite zijn om een Dublin City Pass te kopen, met toegang tot zo’n 33 attracties!
 • Website van de toeristische dienst van Dublin
 • Website van de toeristische dienst van Ierland (NL)

Ierse auteurs bij Bol.com


Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Pin dit bericht voor later

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, de geur van de lente en een bos na regen, en pizza met zeevruchten en olijven. Ik reis graag ver en dichtbij, op zoek naar nieuwe verhalen die de wereld net weer wat meer te begrijpen maken.

Volg Reislustig ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

6 Comments

 • Mieke | mieksmind
  12 april 2018

  wanneer je naar Dublin zou gaan denk ik dat dit handige tips zijn om te gebruiken

 • Priscilla Dijkman
  20 april 2018

  Wat een handige tips! Ik ben zelf geen boekenfan, maar denk dat een hoop mensen hier wat aan hebben.

 • Marjolein Goedhardt
  20 april 2018

  Wow, dit is echt een ideaal lijstje voor echte boekenfans, wat een leuke blog, well done!

 • Lodi
  20 april 2018

  Dublin is sowieso te gek en voor broekenfans helemaal, ik ben er nu een paar keer geweest en hoop echt weer eens heen te kunnen.

 • nicole orriens
  20 april 2018

  Ik ben dol op boeken, dus hiervan word ik echt wel enthousiast. Ik ga het ook mijn dochter doorgeven die in Engeland woont op het moment!

Post a Comment

Mis geen reisinspiratie!
Ontvang nieuwe berichten
rechtstreeks in je mailbox.
Ik schrijf me in!