Trinity College en the Book of Kells in Dublin: de moeite?

Trinity College en the Book of Kells in Dublin: de moeite?

Centraal in Dublin ligt Trinity College, het enige college van de Universiteit van Dublin, de oudste nog bestaande universiteit van Ierland. Er was in Dublin al in 1320 een universiteit opgericht, maar deze verdween tijdens de protestantse reformatie.

Wat Trinity College echter vooral bijzonder maakt en elk jaar meer dan 900.000 toeristen aantrekt, is haar prachtige bibliotheek en het pronkstuk uit haar collectie: The Book of Kells, een uniek manuscript uit de 9de eeuw.

Trinity College in de geschiedenis

Trinity College werd gesticht in 1592 in opdracht van koningin Elizabeth I, op de plek waar eerder een Augustijnenklooster stond. Het is een protestantse universiteit. Tot 1793 mochten er zelfs geen katholieken studeren. Het merendeel van de Ierse bevolking werd zo de facto uitgesloten. Het zou uiteindelijk nog tot 1970 duren voor de grote toeloop aan katholieke studenten zou komen, nadat de katholieke kerk haar houding tegenover de “protestantse universiteit” versoepelde.

Foto van Stephen Bergin – Unsplash

Enkele bekende alumni van Trinity College zijn de schrijvers Jonathan Swift, Samuel Beckett en Oscar Wilde, maar ook enkele belangrijke Ierse (protestantse) Republikeinen, zoals Wolfe Tone en Robert Emmett.

Wat is er te zien in Trinity College?

Bij haar stichting was Trinity College nog buiten de stadsmuren van Dublin gelegen. Door de verdere expansie van de stad ligt de gehele campus van de universiteit nu zeer centraal.
In het westelijke deel vind je de oudere gebouwen, zoals onder andere de kapel uit 1798, de klokkentoren of campanile (1853), waar studenten uit bijgeloof niet onder door durven lopen, en de beroemde Old Library.

Trinity College

Ivory Towers – Parliament Square, Trinity College Dublin, © Michael Foley

De bibliotheek van Trinity College

De bibliotheek van Trinity College was altijd al een prioriteit voor de universiteit. Het is nog steeds het grootste onderzoekscentrum van Ierland.
De bibliotheek is verdeeld over 5 verschillende gebouwen. De Old Library, het oudste nog bestaande gebouw van de universiteit (1712-1732), wordt echter nog steeds gezien als het belangrijkste. Het gebouw domineert nog steeds het beeld van de universiteit.

De bibliotheek telt meer dan 200.000 oude teksten en manuscripten, kaarten en partituren. Jaarlijks groeit de collectie behoorlijk bij. Dit komt omdat Trinity College ook geldt als een nationaal depot, waardoor het volgens de wet een kopie moet ontvangen van elk boek dat in Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt uitgegeven.

De prachtige Long Room

De oude bibliotheek is één van de grootste toeristische trekpleisters van Ierland. Dit is voor een groot deel te danken aan de ‘Long Room’. Deze leesruimte in de Old Library dateert uit het begin van de 18de eeuw en is maar liefst 65 meter lang.

De ‘Long Room’ had oorspronkelijk een plat dak en alleen boekenkasten op de begane grond, maar de ruimte is in de 19de eeuw behoorlijk vergroot om plek te maken voor alle nieuwe boeken, waardoor het nu nog een extra verdieping heeft. Tegenwoordig staan op de begane grond ook 14 marmeren bustes van schrijvers en filosofen langs de boekenkasten.

Old Library Long Room

Long Room, Old Library, © Mike Lorden

Je vindt in de ‘Long Room’ ook de oudste harp van Ierland (15de eeuw) die afgebeeld staat op de Euromunten van Ierland, en 1 van 12 overgebleven exemplaren van de Proclamatie van de Ierse Republiek van de Paasopstand uit 1916.

Misschien nog een leuk weetje: George Lucas, bedenker van Star Wars, was zo onder de indruk van de ‘Long Room’ dat hij de locatie wou gebruiken als de archiefruimte van de Jedi in de Star Wars-film Attack of the Clones. Het filmen werd geweigerd, dus heeft hij stiekem erg veel foto’s gemaakt en de ruimte digitaal (en met een science fiction-sausje) nagemaakt.

The Book of Kells in Trinity College

Ere komt wie ere toekomt: het is voornamelijk The Book of Kells dat het grootste aantal bezoekers naar Trinity College lokt.
The Book of Kells is een prachtig versierd manuscript uit de 9de eeuw. De naam verwijst naar de Abdij van Kells, waar het lange tijd bewaard werd. In het algemeen wordt aangenomen dat het naar Kells gebracht werd door monniken die op de vlucht waren voor plunderende Vikingen.
Het manuscript behoort al sinds 1661 tot de collectie van Trinity College, waar het naartoe was gebracht om het te vrijwaren van de

The Book of Kells bevat de 4 evangeliën van het Nieuwe Testament, neergeschreven in het Latijn. De tekst is versierd met kalligrafie, menselijke figuurtjes, dieren, Keltische symbolen… in zwarte, rode, paarse en gele inkt. Sommige kleuren werden geïmporteerd vanuit het Midden-Oosten! De gedetailleerde miniaturen zijn veel complexer dan die in andere overgebleven middeleeuwse manuscripten.

Trinity College stelt telkens andere folia (bladzijden) tentoon, uiteraard veilig achter glas.

Is The Book of Kells de moeite om te zien?

Ja en nee. Het belang van The Book of Kells valt niet te ontkennen, en is ook op geen enkele manier te minimaliseren. Niet alleen het harde, minutieuze werk van de monniken, maar ook het feit dat dit manuscript 1200 jaar lang de tand des tijds en het vernielzuchtige karakter van de mens heeft overleefd, maken dit een erg bijzonder artefact.

Anderzijds was ik ontgoocheld toen ik het zag. Of eigenlijk, nauwelijks zag. Een volledige tentoonstelling vooraf bereid je voor op wat komen gaat, om uiteindelijk te eindigen bij een glazen kast, waar massa’s mensen, hun neus bijna gedrukt op het raam, een glimp proberen op te vangen van de fijne miniaturen. Geduw, getrek, erger dan bij de H&M in de soldenperiode.

Dus ik ben er wat dubbel over. Ja, het boek zelf is ongetwijfeld de moeite. Maar gezien de toch niet zo lage toegangsprijs (op het moment van schrijven 11 euro) hoop je het toch in wat betere omstandigheden te kunnen zien.
Probeer dus op een strategisch moment je bezoek in te plannen, wanneer er naar alle waarschijnlijkheid minder volk is, rond de opening of op het einde van de dag. Zo krijg je misschien de kans het boek wat rustiger te bestuderen.

Meer blogberichten over Dublin

Trinity College bezoeken: Praktische info

 • De wachtrij voor de bibliotheek en het book of Kells begint al VOOR de ingang. Deze wachtrij kun je alvast vermijden door op voorhand je tickets online te kopen. Dat kan op de officiële website van Trinity College.
 • Ook de openingsuren en informatie over welke folia of bladzijden op dat moment tentoongesteld liggen kan je op de officiële website terugvinden.
 • Trinity College ligt heel centraal in Dublin, en is ook met de bus gemakkelijk te bereiken mocht je geen hotel in de stad hebben. De bus die van de luchthaven komt, stopt zelfs aan Trinity College.

Citytrip Dublin Praktisch

 • Hier vind je meer algemene praktische informatie voor Ierland.
 • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin. Ik gebruik altijd Skyscanner om de goedkoopste vluchten te zoeken. Erg handig is dat je per volledige maand kan kijken!
 • Je kan Dublin verkennen met de gratis wandeling van euroreizen.be, hier te downloaden. Voor 5 euro kan je de volledige reisgids met 2 extra wandelingen kopen, waaronder een pub crawl.
 • Ik verbleef in Albany House, niet erg ver gelegen van St. Stephen’s Green en op wandelafstand van het centrum. Het hotel was eenvoudig maar in orde, met een lekker ontbijt. Opgelet: er is geen lift. Wij hadden meer dan 60 trappen te doen naar onze kamer.
 • Ben je van plan om heel wat te betalen bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan het de moeite zijn om een Dublin City Pass te kopen, met toegang tot zo’n 33 attracties!
 • Website van de toeristische dienst van Dublin
 • Website van de toeristische dienst van Ierland (NL)
 • Lees hier meer berichten over Dublin op reislustig.be!

Bewaar dit blogbericht op Pinterest

Begeleide excursies in en rond Dublin

Dublin bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Trinity College in bewegend beeld

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, de geur van de lente en een bos na regen, en pizza met zeevruchten en olijven. Ik reis graag ver en dichtbij, op zoek naar nieuwe verhalen die de wereld net weer wat meer te begrijpen maken.

Volg Reislustig ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

32 Comments

 • nicole orriens
  30 maart 2018

  Oh wauw, die bibliotheek! Die ziet er ook echt zo uit als een bibliotheek hoort te zijn vind ik. Prachtig!

 • Renata
  7 april 2018

  Wat een prachtige bibliotheek – mijn zus is een grote fan van dergelijke dingen – ik kan me wel voorstellen dat ze daar met plezier naartoe zou gaan 🙂

 • Bianca
  7 april 2018

  Ik zou er misschien zelf niet zo 123 heen gaan, maar dit ziet er wel indrukwekkend uit!

 • Lipstickencupcakes
  7 april 2018

  Ik heb veel positieve dinfen gehoord over Dublin. Deze stad staat dan ook hoog op mijn reislijstje

 • Amy
  7 april 2018

  Doet me een beetje denken aan de Mona Lisa in het Louvre, je moet het eens gezien hebben maar je ziet er nauwelijks iets van door de hele massa mensen. Toch lijkt het gebouw en de bibliotheek me ook wel indrukwekkend genoeg om te bezichtigen!

 • tamara
  8 april 2018

  Erg mooi, wat een prachtig gebouw zeg. ik moet toch echt nog eens naar Dublin

 • Rachelle
  8 april 2018

  Die bibliotheek is prachtig zeg! Ik zou dat manuscript heel graag wel willen zien. Wel slim dat ze het inderdaad in een vitrinekast hebben gezet, hoewel het geduw en getrek (leuke vergelijking met de solden haha) wel een nadeel is daarvan…

 • Lotte
  8 april 2018

  Wauw dat is nog is een bieb! Lijkt me wel super indrukwekkend om binnen te lopen.

 • Dhini
  8 april 2018

  Wat prachtig gebouw. De binnenkant is echt prachtig. Het lijkt mij bijzonder om daar te zijn.

 • Laura Martens
  9 april 2018

  Wow echt super mooi daar! Ik heb ook de oude bieb in Praag gezien laatst, ook zo mooi!

 • Joanne
  9 april 2018

  Oh wauw, die bibliotheek ziet er wel mooi en bijzonder uit !

 • amylia
  9 april 2018

  Oh die foto in de bib doet me alvast wegdromen, zo sjiek!

 • Kimberley
  9 april 2018

  Jeetje wat een mooie bieb. Net een scene uit Harry Potter. Heel bijzonder om zo’n oud boek te bewonderen. Jammer dat het dan ver achter slot en grendel ligt (wel logisch) maar het zou leuk zijn als je er ook wat van kon zien.

 • Mariëlle
  10 april 2018

  prachtige bibliotheek zeg! Ik kan me voorstellen dat als je daar zit je heerlijk kunt studeren of lezen!

 • esther perfors
  11 april 2018

  Lijkt me echt een prachtige stad! Die bibliotheek is echt waanzinnig, kijk je je ogen uit!

 • Susan | Since1994
  13 april 2018

  Wat mooi en gaaf dat het allemaal zo oud is! Wel echt jammer dat je er dan bijna niets van kunt zien 🙁

Post a Comment

Mis geen reisinspiratie!
Ontvang nieuwe berichten
rechtstreeks in je mailbox.
Ik schrijf me in!