Cappella Sansevero bezoeken: een must see in Napels?

Kapel van Sansevero Napels

Cappella Sansevero bezoeken: een must see in Napels?

De kapel van Sansevero, voluit het Museo Capella Sansevero de’ Sangri, ligt in hartje Napels. Het gebouw is niet groot, langs buiten zeer bescheiden, en eerlijk gezegd moesten we ook wel wat zoeken eer we het vonden in de smalle stegen van Napels. Maar wat een indruk heeft een bezoek aan deze plek op me gemaakt!

In deze blogpost probeer ik je ervan te overtuigen om de Capella Sansevero zeker niet over te slaan tijdens je bezoek aan Napels.

Een klein beetje geschiedenis

De Capella Sansevero dateert van 1590, toen hertog Giovanno di Sangro, die net van een zware ziekte genezen was, als dank aan Maria een kapel liet bouwen in de toenmalige tuinen van het Palazzo Sansevero.

In 1613 werd het gebouw omgebouwd als familiegrafkapel. Haar huidige uiterlijk dankt de kapel echter aan Raimondo di Sangro, prins van Sansevero, die haar in de loop van de 18de eeuw grondig liet restaureren en aanpassen. Van de oorspronkelijke vloer (een 3D-labyrint in zwart/wit-tegels, in de vrijmetselarij symbool voor initiatie) blijft nog maar een klein stukje over. De overweldigende plafondschildering uit 1749 (“De glorie van de hemel”) heeft wel de tand des tijds doorstaan. Net als de  28 barokke beelden(groepen) die di Sangro in de betrekkelijk kleine ruimte liet plaatsen.

sansevero plafond

Capella Sansevero plafond – © David Sivyer

De indrukwekkende beelden van de Capella Sansevero

De beelden, in combinatie met het volgeschilderde plafond, werken erg overdonderend wanneer je de kapel binnengaat.

De 28 beelden stellen verschillende allegorieën voor, en orneren de tombes van een aantal di Sangro-familieleden. De ‘Gesluierde Waarheid’, ook wel ‘Bescheidenheid’ of ‘Kuisheid’ genoemd, versiert het graf van de prins zijn moeder. De ‘Vrijlating van Bedrog’ duidt het graf van zijn vader aan. Blijkbaar waren er ook in die familie wel enkele issues

Het meest bekende beeld is dat van de Cristo Velato, of de ‘Gesluierde Christus’, een prachtstuk gehouwen ui 1 blok marmer. Het is zo fijn uitgewerkt dat men toentertijd dacht dat het stand was gekomen door een occult proces waarbij organisch materiaal tot steen werd veranderd. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het talent en de skills van de beeldhouwer (een zekere Giuseppe Sanmartino) zijn zeer indrukwekkend, en ik heb er echt minuten gefascineerd naar zitten kijken.

Kapel van Sansevero Napels

Cristo Velato – © David Sivyer

De “anatomische machines” van de Capella Sansevero

Je kan het trouwens niet kwalijk nemen dat de mensen in die tijd wat achterdochtig waren over de activiteiten van de prins. Di Sangro’s interesse en experimenten in alchemie waren geen geheim, en hij werd hiervoor door de kerk zelfs geëxcommuniceerd.

Die fascinatie voor het occulte kan je ook terugvinden in de kelder van de kapel, waar eigenlijk nog de bijzonderste bezienswaardigheid wacht. Elk in een glazen kast staan twee “anatomische machines“: een man en een vrouw (oorspronkelijk was ze ook in verwachting, maar de foetus is verdwenen) waarvan het volledig bloedvatenstelsel en enkele organen blootliggen. Een soort Körperwelten avant la lettre.

In het begin dacht men dat di Sangro (What’s in a name?) er echt in geslaagd was om de bloedbanen te vrijwaren van ontbinding. Maar onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat hij gewerkt heeft met ijzerdraad, bijenwas en zijde. Het maakt er de lichamen echter niet minder macaber (en fascinerend) op, en het is toch even slikken als je ze ziet staan.

De Capella Sansevero is niet groot – je bent er op een halfuur wel door. En misschien is de toegangsprijs een tikkeltje aan de hoge kant. Maar het is één van die onvergetelijke plekken die me voor de rest van mijn leven zullen bijblijven.

Er hangt in die kapel, trouwens nog steeds eigendom van de Sansevero-familie, een bizarre sfeer, moeilijk te vatten of te beschrijven in woorden. En dat schrijf ik niet om me er gemakkelijk vanaf te maken ;-). De beelden en anatomische machines lijken een poging om het onvermijdelijke vast te houden en te controleren, wat uiteraard niet lukt. Maar via zijn pogingen en experimenten is de nalatenschap van Raimondo di Sangro ergens wel weten ontsnappen aan de Dood.

Praktische info Museo Capella Sansevero

Meer blogberichten over Napels

Praktische reistips en reisinfo Napels

 • Napels ligt op een dikke 2 uur vliegen van Brussel of Amsterdam. Er zijn rechtstreekse vluchten, ook met Ryan Air. Goedkope vliegtickets vind je op Skyscanner.be, waar je meteen ook op maand de voordeligste periode kan zoeken en boeken. Warm aanbevolen.
 • De internationale luchthaven van Napels (Capodichino) ligt op zo’n 5 km van de stad. Je kan met de Alibus voor 4 euro van de luchthaven naar de stad. Uurschema en meer info vind je hier. Er zijn ook heel wat taxi’s die je met veel plezier naar de stad brengen. De rit kost tussen de 20-30 euro.
 • Ik verbleeg in Carafa Suite, een doe-het-zelf B&B waar we een eigen studiootje ter beschikking hadden. Centraal gelegen, goed bed, maar ontbijt is maar zo-zo en de Wi-Fi no-no. Globaal prijs-kwaliteit wel ok, dus toch aangeraden.
 • Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Pin dit bericht voor later

capella sansevero pinterest

Napels bij Bol.com


Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Dramatische klank- en lichtshow van de Capella Sansevero

Wel met mooie muziek!

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, de geur van de lente en een bos na regen, en pizza met zeevruchten en olijven. Ik reis graag ver en dichtbij, op zoek naar nieuwe verhalen die de wereld net weer wat meer te begrijpen maken.

Volg Reislustig ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

4 Comments

 • nicole orriens
  18 april 2018

  Jeetje, ik vind die dode lichamen inderdaad akelig om te zien zeg! Maar ook wel indrukwekkend.

 • Mariëlle
  18 april 2018

  Hmmm die lijken/skeletten dat hoeft niet van mij hoor. Sorry not convinced… Je moet denk ik echt van kunst/cultuur houden wil je dit gaan bezoeken. Als ik ergens op vakantie bent ga ik meestal niet lang, dus zoek ik echt de highlights uit.

Post a Comment

Mis geen reisinspiratie!
Ontvang nieuwe berichten
rechtstreeks in je mailbox.
Ik schrijf me in!