[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dat er in de baai van Napels vulkanische activiteit is, is niet onbekend. De Vesuvius, wereldberoemd en -berucht voor die grote uitbarsting in 79 na Christus is hiervan het meest opvallende voorbeeld. Als een grote puist torent de vulkaan zeer prominent boven het landschap uit.

Veel minder bekend, maar daarom niet minder gevaarlijk, zijn de Campo Flegrei, letterlijk vertaald de “Brandende Velden” die een onderdeel zijn van de supervulkaan die mee de golf van Napels vormt.

De meest bekende vulkaan van deze vulkanengroep is de Solfatara, waarvan de krater een omtrek heeft van om en bij de 2,3 km. Hoewel de laatste uitbarsting dateert van de 12de eeuw, wordt de vulkaan officieel als nog actief beschouwd, en wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er opnieuw wat lijkt te rommelen.

Op een mooie herfstavond, op 22 oktober 2016 om precies te zijn, bezoek ik samen met een vriendin, als onderdeel van een rondreis langs de baai van Napels, deze bijzondere plek. Na een korte wandeling door een stukje groen dat helemaal niet doet vermoeden dat je je midden in een vulkaan bevindt, bereiken we het maanachtige, dorre landschap van de krater. De indringende geur van zwavel zweeft ons in walmen tegemoet. De aarde gorgelt en rookt en voelt warm onder onze voeten. Natuurlijke vloerverwarming.

Overal klinkt het gepruttel van kokende modderpoelen en fumarolen die voortdurend stoom (waterdamp, ijzer- en zwavelverbindingen) de lucht inspuiten via door zwavel vergeelde gaten.
In de klassieke oudheid dacht men dat zich hier de toegang naar de onderwereld bevond, en het vraagt weinig verbeelding waarom.

De Solfatara-vulkaan was ook eeuwenlang een kuuroord: de zwavellucht en stoom zouden heilzaam zijn bij ademhalings- en huidproblemen. Ik weet niet of daar wetenschappelijk veel van aan is. Misschien niet, wat dan meteen ook verklaart waarom er niet veel meer overblijft van dit voormalige kuuroord.

Er resten enkel nog overblijfsels van een oude, bakstenen sauna, doorheen de tijd wit en geel aangeslagen door de afzetting van zwavel. Stoom baant zich een weg naar buiten, en mijn handen verbranden bijna in de hete lucht. Reisgenoot Ann wordt misselijk van die allesoverheersende geur van rotte eieren die over de hele plek hangt.

Solfatara

Misschien is het omdat het het einde van het hoogseizoen is, maar er hangt een sfeer van vergane glorie over de plek, nog versterkt door de kleine souvenirwinkel annex eetgelegenheid, waar geen kat aanwezig is, zelfs geen vliegen op het kwart koude pizza in de toonbank. Waarschijnlijk dat een warme zomeravond in juli of augustus een heel andere indruk geeft.

En uiteraard doet dit niets af aan het indrukwekkende natuurfenomeen zelf. Het is best wel ironisch dat iets dat zo “onaards” overkomt, net een inkijk geeft in de onderliggende werking van onze planeet.

Praktisch

  • Update: Naar aanleiding van een dodelijk ongeluk is het tot nader order niet mogelijk om de Solfatara te bezoeken.
  • Adres: Via Solfatara 161, Pozzuoli. Er is parking aan de site (3 euro/wagen). Je kan de Solfatara ook gemakkelijk per trein vanuit Napels bereiken. Het station Pozzuoli Solfatara ligt op ongeveer 10 minuten wandelen van de site.
  • Mogelijkheid om ter plekke in een camping  (met ook enkele glamping-faciliteiten) te overnachten.
  • Wij verbleven in het Mini Hotel in Pozzuoli, basic maar in orde en met een geweldig zicht over de baai.
  • Meer info: http://www.vulcanosolfatara.it/en/
  • Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Reisgidsen bij Bol.com

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Bewaar deze blogpost voor later

solfatara napels bezoeken tips

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]