In Italië zijn er meerdere vulkanen, maar de meest bekende is ongetwijfeld de Vesuvius. Bij een grote uitbarsting in 79 na Christus veegde deze de twee Romeinse steden Pompeii en Herculaneum samen met nog 3 kleinere gehuchten volledig van de kaart. 16 jaar voor de grote uitbarsting was de streek al opgeschrikt door een zware aardbeving die heel wat schade veroorzaakte. Wellicht was het een voorteken van het latere onheil. Ook de dagen net voor de ramp waren er verschillende omens: kleinere aardbevingen, grondwater dat gloeiend heet werd… maar aangezien de bewoners niet wisten dat de grote berg (ruim 2.300 m hoog) een vulkaan was, bleef het dagelijkse leven onwetend verder zijn gang gaan.

Het is moeilijk voor te stellen als je hem zo imposant ziet liggen aan de baai van Napels, maar voor die uitbarsting was hij nog eens 1.000 meter hoger. De explosie in 79 was zo heftig dat hij ook zijn top wegblies. Tegenwoordig is hij 1.281 meter hoog, met een diameter van 1,5 kilometer en een krater van 200 meter diep.

Doorheen de tijd zijn er nog verschillende uitbarstingen geweest, maar gelukkig nooit met dezelfde catastrofale gevolgen als toen. De laatste keer dat de Vesuvius van zich liet horen, was in 1944.
Volgens vulkanologen had hij ondertussen al lang opnieuw actief moeten zijn, maar voorlopig lijkt hij rustig verder te slapen. Ondertussen wonen er ruim 700.000 mensen in de nabijheid van de vulkaan. De overheid heeft een evacuatieplan opgesteld dat moet toelaten om iedereen binnen de 2 weken uit de gevarenzone te evacueren (N.B. de stad Napels, op 15 km vogelvlucht van de Vesuvius en met ruim 1 miljoen inwoners is NIET in deze gevarenzone inbegrepen). Ik hoop dat dit plan de komende jaren niet getoetst zal moeten worden aan de realiteit, maar iets zegt me dat het allemaal niet erg zoals voorzien zal verlopen.

Vesuvius bezoeken

Je kan de Vesuvius bezoeken en zelfs wandelen tot aan de krater.
Je geraakt er op verschillende manieren. Heb je geen eigen vervoer dan kan je vanuit Herculaneum of Pompeii (en ongetwijfeld ook wel nog van andere plaatsen) met een grote of kleine groep op daguitstap. Meer info van diverse organisatoren vind je hier.
Heb je een auto ter beschikking, dan kan je tot vrij hoog de berg oprijden, langs smalle kronkelige wegen waar ook grote bussen rijden. Je moet wat geluk hebben dat je ze niet moet kruisen op een plaats waar net een dikke rots ligt…

Het laatste deel tot aan het begin van het Nationaal Park (op de top van de Vesuvius) is niet meer vrij met de wagen bereikbaar. Je kan de wagen parkeren op een “parking” (gewoon langs de straat, waar je dan ook nog eens 5 euro voor moet betalen), en vandaar dan ofwel te voet, ofwel met een shuttlebusje tot aan de ingang van het park, ongeveer 1 km verder (wij kiezen voor het busje). Vanaf de ingang is het dan via een wandelpad met grijze kiezelstenen naar de top.
Toegang kost 10 euro. Daarin zit ook een begeleide wandeling inbegrepen, maar dat wisten wij niet op het moment zelf.

Het ziet er best wel stijl uit, dat laatste stuk omhoog, maar eigenlijk valt het nog goed mee (en geloof me, mijn conditie is nihil). Het uitzicht is adembenemend: Napels en de baai aan de ene kant, en aan de andere kant de restanten van Pompeii en de weg en dorpen op weg naar Sorrento.

Adem in, adem uit, even rusten en weer verder.
Eens bovenaan kan je kan ook in de krater zelf kijken, al is het geen Mount Doom. Je ziet geen kolkende lava diep in een gat, maar het is eerder een afgesloten diepe put met wat ontsnappende rookpluimpjes. Ik ben eigenlijk wat ontgoocheld. In mijn fantasie zag het er spectaculairder uit.

Is een bezoek aan de Vesuvius de moeite?

Toch wel. Het bezoek aan de Vesuvius was het letterlijke hoogtepunt van deze reis naar Napels. Wij waren er misschien iets te laat in de namiddag, waardoor we te veel gefocust waren op het halen van de top voor sluitingstijd. Als je gaat, voorzie dan voldoende tijd om de prachtige omgeving in je op te nemen, en indien mogelijk, volg die begeleide wandeling. Een bezoek met gids kan alleen maar een meerwaarde zijn.

Praktische tips

Volledig uitgestippelde rondreis

Van plan om Napels, Pompeii, Capri, Amalfi… te bezoeken? Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).

Begeleide uitstappen en excursies


Overnacht met korting!Booking.com

Meer Vesuvius bij Bol.com


Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Documentaire Vesuvius

Deel: