Citytrip Fez: wat doen in 4 dagen? Uitgestippelde planning

Het ligt misschien iets minder voor de hand als Parijs, Rome of Barcelona, maar Fez (of Fès) in Marokko is eigenlijk een erg fijne bestemming voor een citytrip of weekendje weg.
Half januari maakte ik met de significant other een citytrip van 4 dagen naar Fez. Het betekende meteen een fijne kennismaking met een land waar ik nog niet eerder geweest was, maar waar ik zeker naar terugkeer.

We hadden niet te veel gepland op voorhand, enkel het hotel, een heerlijke riad, Dar Mehdi, in de oude Medina. Maar we wisten wel dat we bepaalde zaken, zoals de leerlooierijen, zeken wilden bezoeken. Voor de rest lieten we ons vooral leiden door suggesties ter plekke, de Rough Guide (ik) en de Lonely Planet (hij).

In deze blogpost vind je onze uiteindelijke planning. Het werden 4 mooie dagen met veel bezoeken, maar ook met voldoende rust en lekkere culinaire ontdekkingen.

Dag 1// Verkenning van de oude medina

Fez bestaat eigenlijk uit 3 grote delen: er is de oude medina (Fez El-Bali, gesticht in de 9de eeuw), de nieuwe medina (El-Jedid) en la Ville Nouvelle (een overblijfsel van de Franse kolonisatie, en nu het zakelijk en administratief centrum van de stad).

Onze riad ligt in de oude medina. Vandaag beperken we ons tot een voorzichtige eerste kennismaking met de stad, haar ritme en gewoontes. We verdwalen al snel in de kronkelende straatjes van de medina. Geen nood. Dankzij richtingbordjes naar belangrijke herkenningspunten (zoals de Blauwe Poort – Bab Bou Jeloud), verlies je nooit helemaal de weg. En hoewel de straatjes te klein zijn om allemaal in kaart te brengen, kan je Google Maps wel gebruiken om te zien of je in de juiste richting loopt.

De zonsondergang wachten we op bij de Merenid Tombs, met een prachtig uitzicht op de stad.

We sluiten de dag af met een 3-gangen menu, voor 80 DH, ongeveer 7 euro, in de buurt van Bab Bou Jeloud. Ik neem als hoofdgerecht een bastilla, een soort toegebakken taart met bladerdeeg, kip, gekarameliseerde ui en kaneel. Heeeeerlijk!

 

Dag 2// De oude Joodse Wijk (Mellah) en El-Jedid

Dag 2 is qua weer de minst goede van ons verblijf. We worden in de namiddag zelfs getrakteerd op flink wat regen!

Het begint nochtans allemaal erg mooi, met een zonnig bezoek aan het mooie park Jnan Sbil, met hoge palmbomen, appelsienen (of sinaasappels) die je zo uit de bomen kan plukken (al zouden ze niet lekker zijn), romantische bruggen en een groot meer.

Fez El-Jedid

De tuin grenst aan El-Jedid, de nieuwe medina. “Nieuw” is echter relatief, want dit deel van de stad dateert toch ook van de 13de eeuw.

Daar bezoeken we vooral Mellah, het oude Joodse gedeelte. Marokko was één van de weinig landen in de regio waar Joden in relatieve rust konden leven. Vooral interessant zijn het oude Joodse Kerkhof (ingang: 10 DH), en de Ibn Danan Synagoge, door UNESCO gerestaureerd werelderfgoed. Nu woont er een moslimfamilie in een deel van de vertrekken (ingang 20 MAD).

 

Dag 3// Daguitstap naar Volubilis, Moulay Idriss en Meknès

Romeinse ruïnes in Volubilis

Vandaag ontdekken we de mooie omgeving rond Fez, en maken we tijdens een daguitstap 3 interessante bezoeken. Na een korte tussenstop voor een prachtig uitzicht op het meer van Sidi Chahed komen we aan in Volubilis, een oude Romeinse stad, die ooit zo’n 20.000 inwoners zou geteld hebben. Vooral de mozaïeken die er nog liggen, nu overgeleverd aan de natuurelementen, maken deze plek extra de moeite.

 

Religie in Moulay Idriss

Op ongeveer 5 km van Volubilis ligt Moulay Idriss, één van de belangrijkste plekken van Marokko, zo niet de belangrijkste. Het stadje is genoemd naar Moulay Idriss, de sultan die in 789 de Islam naar Marokko bracht en er een koninklijke dynastie stichtte.

Pas sinds 1916 mogen niet-Moslims het stadje bezoeken. En pas sinds 2005 mogen niet-Moslims er overnachten. Heel veel plekken zijn nog steeds verboden voor niet-Moslims, zoals de moskeeën of het mausoleum van Moulay Idriss, waar we vanop een afstond naar kunnen kijken.

 

De 4 muren van Meknès

Tot slot brengen we nog een (te kort) bezoek aan Meknès, waar we, door de 4 omwallingen rijden naar het centrum van de stad: de oude Ville Impériale. We krijgen wat tijd om het centrale plein (Place Lahdim of El Hedim, mét slangenbezweerders!) te bezoeken en drinken een muntthee op een dakterras, met zicht op de prachtige Bab Mansour, één van de mooiste poorten van Noord-Afrika, of dat vertelt onze gids toch.

We bezichtigen nog 2 andere plekken in Meknès. Erg indrukwekkend is Habs Qara, een enorme ondergrondse middeleeuwse gevangenis voor Christenen, die waarschijnlijk eerder een opslagruimte voor graan was. En ook Heri es-Souani, opnieuw een ruimte voor graanopslag annex paardenstallen, erg de moeite.

We hebben deze trip met een privéchauffeur gedaan, geboekt via de riad. Maar je kan ook online de trip boeken.

 

Dag 4// Bezoek aan de Chouara Tannery en afsluiter op een dakterras

Om 13u pikt onze taxi ons op aan Bab Bou Jeloud, dus we hebben nog een voormiddag voor een laatste verdwaling in de oude medina. Net tijd genoeg voor 2 bezoeken.

Prachtig snijwerk bij Madrassa Bou Inania

Niet ver van onze riad, in het begin van de medina, ligt Madrassa Bou Inania, één van de oude scholen/universiteiten die Fez rijk is. Niet-moslims mogen voor 20 DH tot aan het binnenplein, en zelfs dat is al de moeite. Het snijwerk in steen en hout is erg indrukwekkend, en brengt me eigenlijk zo weer terug naar Rajasthan en de majestueuze paleizen van de Maharaja’s.

 

Eeuwenoud ambacht in de Chouara leerlooierij

We wandelen helemaal tot het einde, door kleine steegjes en vertrouwend op mensen die de weg wijzen. Zo komen we – eerder toevallig – terecht waar we eigenlijk wilden zijn:de bekende Chouara Tannery, of leerlooierij. Een man aan de ingang stopt ons wat munt toe, “voor de geur”. We klimmen helemaal tot het hoge dakterras, waar we beloond worden met een geweldig zicht op de leerlooierij. In stenen vaten zit ammoniak en de verschillende kleuren verf, zoals je ze in elke reisgids van Fez ziet pronken.

Er is grote bedrijvigheid: tientallen ambachtslieden zijn volop bezig met de verwerking en kleuring van diverse dierenhuiden. De geur valt eigenlijk wel mee, vermoedelijk omdat het tijdens de winter kouder is. Ik kan me voorstellen dat die munt tijdens de warme zomermaanden goed van pas komt. Uiteraard worden we bij het naar buiten gaan door de hele winkel geleid. Na hard onderhandelen kunnen we enkele mooie riemen om de kop tikken, die achteraf gezien, en eerder verrassend, helaas niet van de beste kwaliteit blijken te zijn.

 

Een laatste muntthee

We drinken nog een laatste muntthee vanop een dakterras, genietend van de zachte winterzon, en met de belofte om nog eens terug te komen. Fez dakterras

Citytrip Fez: praktische info en tips

 •  Wij zijn gevlogen met Ryanair. Vanuit Charleroi zijn er rechtstreekse vluchten naar Fez. De reistijd neemt ongeveer 3 uur in beslag.
 • Budgettip: Ik zoek mijn vluchten altijd via Skyscanner. Vooral handig is het feit dat je per volledige maand kan kijken, om zo te kijken welke dagen het goedkoopste zijn.
 • Fes Sais International Airport ligt op ongeveer 17 km van Bab Bou Jeloud. Je kan een bus (bus 16) naar de stad nemen (kostprijs 4 DH), maar er staan ook taxi’s te wachten (vaste prijs: 120-150 DH, afhankelijk van het moment). Wij hadden een transfer geboekt via onze riad. Reken voor de rit 30-45 minuten, afhankelijk van het verkeer.
 • Er is een ATM (bank- of pinautomaat) in de luchthaven, maar deze doet het vaker niet dan wel. Ook bij ons was hij buiten dienst. Er zijn wél veel banken en automaten in de medina (tot onze verbazing), waaronder eentje aan Bab Bou Jeloud. Wij hebben onze taxi daar betaald.
 • Je hebt voor Marokko een internationaal paspoort nodig (Een nieuwe stempel! Jeej!), dat geldig moet zijn tot het einde van je verblijf.
 • Belgen of Nederlanders hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Marokko. Je internationaal paspoort is voldoende.
 • Ons hotel voor 4 nachten was Dar Mehdi, in de oude medina. Propere kamers, misschien wat een hard bed, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de warme ontvangst van Ouiffa en Mourad, die ons aan de poort van de Medina opwachten, steeds vergasten op lekkere muntthee en ‘s avonds tijd maakten voor toffe gesprekken over de meest diverse onderwerpen. Het ontbijt was een overdaad aan Marokkaanse specialiteiten en elke dag anders. En de prijs? Wij betaalden per persoon 20 euro per kamer/nacht. Zeer warm aanbevolen, al moet je wel zelf een busje shampoo voorzien.
 • Fez (en bij uitbreiding Marokko) is erg budgetvriendelijk. Je kan er al lunchen vanaf 20 DH (een hapklaar broodje met vers gebakken vlees), en voor 70 DH heb je een 3-gangen menu.
 • Voorzie voldoende plek in je valies/bagage bij terugkeer: er is zoveel te kopen! Tapijten (maar let op voor de scams!), lederwaren, prachtig versierd aardewerk, tajines voor nog geen 45 DH (5 euro!), kruiden, theesets, zonder de Fez te vergeten!
 • Beste reisperiode Fez: van maart tot mei. Bij ons was het misschien net wat te koud, met 1 namiddag voor de rest van de dag stevige regen. Tijdens de zomermaanden val je er omver van de hitte.

Leuke dingen te doen in Fez

Meer Marokko bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Meer te bezoeken in Fez

34 Reactie's
 • Inge
  Geplaatst op 23:49h, 11 februari Beantwoorden

  Wooow! Dit is echt de tip van de eeuw. Ik wil al heel lang een keer naar Marokko en ook al heel lang een citytrip doen maar voor de de standaardsteden voel ik niet meteen echte drang en qua budget zijn die vaak ook niet echt toegankelijk! Ik ga deze link opslaan! Bedankt!

 • Petra
  Geplaatst op 07:18h, 12 februari Beantwoorden

  Nog nooit geweest, maar wat klinkt Fez de moeite waard om eens te bezoeken zeg!

 • Judith
  Geplaatst op 12:17h, 12 februari Beantwoorden

  Wow wat een gave plek zeg, zou ik echt wel eens heen willen

 • Tamara
  Geplaatst op 22:47h, 12 februari Beantwoorden

  Wauw je trip klinkt echt super. Onze volgende trip is naar 3 steden in duitsland niet zo ver dus maar wel heel leuk

  • Marie-Lise
   Geplaatst op 19:58h, 14 februari Beantwoorden

   Ohja, dat kan ik me inbeelden! Ik ken Duitsland helaas niet erg goed…

 • Natalie
  Geplaatst op 13:38h, 13 februari Beantwoorden

  Marokko zegt me persoonlijk zelf minder, maar wel fijne aanraders en mooie beelden

 • Daisy - SiimplyDaisy
  Geplaatst op 13:47h, 13 februari Beantwoorden

  Klinkt niet als een plaats die op mijn lijstje staat om te zien maar wel handige tips!

 • Daphne de Vries
  Geplaatst op 08:00h, 14 februari Beantwoorden

  Ik ben het helemaal met je eens dat Fes een geweldige citytrip is. Ik ben er in feb 2 jaar geleden geweest en vond het er heerlijk! Ik was er ook 4 dagen en dat is eigenlijk precies goed. Zo kun je in alle rust de stad en omgeving ontdekken en nog een leuke dagtrip maken. Wij bezochten Ifrane, de aapjes en het atlasgebergte. Ik wilde ook graag naar Volubilis, Moulay Idriss en Meknès, maar ja je moet keuzes maken. Ga heel graag nog eens terug!

  • Marie-Lise
   Geplaatst op 19:58h, 14 februari Beantwoorden

   Het Atlasgebergte was inderdaad de andere optie voor de excursie. Misschien die dan een volgende keer… 🙂 Zoals je zegt, keuzes maken…

 • Debbie
  Geplaatst op 09:51h, 14 februari Beantwoorden

  heerlijk mooi Marokko! wij zijn vroeger in Agadir geweest. mooie herinneringen aan.

 • Sylvia
  Geplaatst op 10:07h, 14 februari Beantwoorden

  Mooi verslag en interessante tips. Het is al heel lang geleden dat ik in Marokko was. Ik moet precies snel eens teruggaan.

  • Marie-Lise
   Geplaatst op 19:59h, 14 februari Beantwoorden

   Dank je wel 🙂 Ik was echt aangenaam verrast door Marokko.

 • Kheira
  Geplaatst op 10:31h, 14 februari Beantwoorden

  Oh wauw. Wat ziet dat er mooi uit. Misschien moet ik ook maar eens een city trip gaan doen naar Fez!

 • Me over ME Travel
  Geplaatst op 11:51h, 14 februari Beantwoorden

  Wat een goed idee! Een prachtige stad en zoveel te zien. Dit gaat op mijn lijstje. Dankjewel!

  • Marie-Lise
   Geplaatst op 20:00h, 14 februari Beantwoorden

   Graag gedaan 🙂 Ik kijk al uit naar jouw reisverslag 🙂

 • Rieneke | Backpackjunkies
  Geplaatst op 13:56h, 14 februari Beantwoorden

  Ik vond Fez echt zo leuk! We hadden ook een riad midden in de medina, superleuk om daar rond te dwalen. De leerlooierijen zijn ook heel bijzonder, maar stinken wel heel erg! De muntthee hoort bij een bezoek aan Marokko. We hebben uiteindelijk zo’n theesetje mee naar huis genomen om af en toe weer even terug te denken aan een superleuke vakantie.

  • Marie-Lise
   Geplaatst op 20:00h, 14 februari Beantwoorden

   Ik kwam ook erg in de verleiding voor zo’n theesetje, maar met de verhuis nu heb ik al even genoeg spullen in te pakken. Voor een volgende keer… 🙂

 • Judith | Worldwife.nl
  Geplaatst op 16:10h, 14 februari Beantwoorden

  Ik ben zelf half januari naar Marrakech geweest. Dat was mijn eerste kennismaking met Marokko en ik vond het er heerlijk! De geuren, de kleuren, prachtig. We maakten er ook een uitstapje naar de Ourika vallei, even weg uit de hectiek van de stad. Is Fez ook zo hectisch? Zijn de verkopers er ook zo opdringerig? De leerlooierijen in Marrakech hebben wij niet bezocht omdat we ze niet konden vinden. Er waren genoeg jongens/mannen die ons de weg wilden wijzen maar ze willen er allemaal geld (veel geld) voor hebben en dat vertikte ik te betalen. Is dat in Fez ook zo?

  • Marie-Lise
   Geplaatst op 20:03h, 14 februari Beantwoorden

   Het is er best hectisch, maar ik vond de mensen in India bijvoorbeeld opdringeriger. Als je duidelijk aangaf dat het je niet interesseerde (“La Chokran”), lieten ze je wel met rust…
   De leerlooierij was idd erg veel doorwandelen en “la chokran” als ze bleven volgen, maar uiteindelijk zijn we er wel geraakt… 🙂

 • Mandy
  Geplaatst op 16:30h, 14 februari Beantwoorden

  Wat een leuke tips! Ik had nog niet eerder van Fez gehoord, maar zo te lezen is het een absolute aanrader voor een citytrip!

 • Janet | thatonetime
  Geplaatst op 21:04h, 14 februari Beantwoorden

  Wat een toffe bestemming voor een citytrip! Ik ben nog nooit in Marokko geweest maar het komt steeds hoger op mijn lijst. Ik vind je foto’s echt geweldig! 🙂

 • Nele van MamaExpert
  Geplaatst op 13:39h, 15 februari Beantwoorden

  Mij zegt het wat minder, maar wel een prettig artikel om te lezen. Toffe sfeerfoto’s.

 • Tania
  Geplaatst op 17:33h, 15 februari Beantwoorden

  Ik wist niet dat het daar zo mooi was. Een plek om te onthouden als we eens op citytrip willen gaan

Geef een reactie