Top
  >    >  Praktische reistips voor Ierland

[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” anchor=”vluchten” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” padding_bottom=”20″ z_index=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Net zoals elk land heeft Ierland enkele typische zaken die handig zijn om te weten alvorens je het vliegtuig (of de ferry) instapt.

Budgettips voor Ierland

 • In de Ierse Republiek wordt met de euro betaald, in Noord-Ierland met de Britse pond.
 • Goedkoop eten kan je vooral in de pubs (9-15 euro). Op restaurant zijn de prijzen al snel een pak hoger.
 • Het is niet de gewoonte om een fooi te geven in Ierland, buiten in restaurants (10%).
 • Gemiddelde prijs overnachting: zo’n 55 euro/per persoon op basis van 2 personen in een B&B
 • Ben je van plan om veel kastelen en ander erfgoed te bezoeken? Dan is het de moeite om een Heritage Card te kopen. De kaart is een jaar geldig, en de aankoopprijs (40 euro voor een volwassene, er zijn ook familietarieven) heb je snel terugverdiend.

Niet vergeten in je bagage

 • Voorlopig heb je geen internationaal paspoort nodig voor Ierland en Noord-Ierland, wel je identiteitskaart. Als gevolg van de Brexit kan de situatie voor Noord-Ierland wel wijzigen.
 • Voorzie kledij in laagjes, met als finishing touch een (lichte) regenjas , altijd binnen handbereik. Ben je van plan om veel te wandelen, vergeet dan zeker geen stevige wandelschoenen.
 • In Ierland wordt het stopcontact type G gebruikt, hetzelfde type als in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een ander type stopcontact dan wat in België en Nederland gebruikt wordt. Je hebt dus een reisstekker nodig, die je hier kan kopen.

Algemene reistips Ierland

 • In Ierland rijden ze links op de weg, zoals in het Verenigd Koninkrijk.
 • Als je naar Ierland reist, mag je je uurwerk een uurtje vroeger zetten. 14u bij ons, is 13u daar.
 • Hoewel de invloed van de katholieke kerk sterk begint te dalen, wordt de zondagsrust wel nog hoog in het vaandel gedragen. Vele musea en winkels zijn op zondag pas open vanaf 14u, of openen zelfs helemaal niet. En voor zondag 12u is het verboden om alcohol te kopen.
 • Op 17 maart wordt in heel Ierland, en overal ter wereld waar veel Ierse nakomelingen zitten, St Patrick’s Day gevierd, met parades, veel muziek, Guinness en feest. St Patrick is de patroonheilige van Ierland, die in de 5de eeuw het Christendom naar het eiland bracht.
 • Engels is niet de “eerste” officiële taal van de Ierse Republiek. Die eer is voorbehouden voor het Iers-Gaelic. Deze Keltische taal was onder de Britse heerschappij lang verboden, en staat daarom symbool voor Ierse identiteit en onafhankelijkheid. Niettegenstaande is de taal nog steeds met uitsterven bedreigd.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”3640″ img_size=”full” onclick=”custom_link” qode_css_animation=”” link=”https://shop.themediabay.be/nl/reisgidsen/ierland-rondreis-pdf?ref=1355″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” anchor=”vluchten” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” padding_bottom=”20″ z_index=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Uitgestippelde reisroute voor Ierland

Ik heb voor Reisroutes een praktische reisgids geschreven die je in 16 dagen door het volledige Ierse eiland leidt. In totaal telt de gids zo’n 190 bladzijden, A4-formaat. Er komen meer dan 185 bezienswaardigheden aan bod. Er is een deeltje, waaronder een stadswandeling voor Dublin, gratis te downloaden. De volledige gids kan je hier kopen.

 

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row]