Enkel op reis met handbagage? 9 handige tips!

handbagage inpaktips

Enkel op reis met handbagage? 9 handige tips!

In januari ga ik voor 3 dagen op citytrip naar Fez, Marokko. Een beetje zon en warmte zal alvast deugd doen, want elk jaar lijkt de winter langer te duren. Vliegen doen we low cost, dus enkel met handbagage. Voor 3 dagen zou dat toch geen probleem mogen zijn… toch?

Enkel handbagage meenemen brengt toch enkele inpakuitdagingen met zich mee. Hierbij enkele inpaktips om het meeste uit je beperkte handbagage te halen 🙂 .

Check de afmetingen voor handbagage

Begin bij het begin. Kijk op voorhand na op de website van de airline welke afmetingen toegelaten zijn voor de handbagage. Helaas durft daar tussen de vliegtuigmaatschappijen onderling wel wat verschil op zitten. Ga er dus niet zomaar van uit dat je handbagage voor Ryanair ook geldt voor Brussels Airlines of KLM.

Handbagage betekent wikken, wegen en kiezen

Klinkt eigenlijk heel logisch en vanzelfsprekend, want je hebt met enkel handbagage nu eenmaal niet zo veel plek om veel mee te nemen. Dat betekent dus kiezen en durven achterlaten. Heb je dat ene jurkje echt nodig? Ga je echt zoveel boeken lezen? Ga je je laptop wel gebruiken, zeker als je ook al je tablet meepakt? (Bij mij wint de laptop het overigens meestal op de tablet, maar dat is persoonlijke voorkeur.) Is het antwoord “Nee, maar misschien toch…”, laat het dan thuis. Zo houd je meer ruimte over voor de kledingstukken en andere spullen die je echt nodig hebt.

Kies kledij die gemakkelijk te combineren is

Wanneer je je kledingkast overloopt om kleding uit te kiezen voor je handbagage, ga dan voor broeken en bovenstukken die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Ik kies meestal voor vrij neutrale kleuren zoals zwart of navy, en neem dan wat lichte sjaaltjes of vrolijke oorringen mee om toch wat kleur in mijn garderobe te brengen.

Bespaar inpakruimte in je handbagage door kledij op te rollen

Een goede manier om ruimte in je handbagage te besparen is om je kledij op te rollen. Een opgerold t-shirt prop je gemakkelijker in een hoekje van je koffer of tas. Je kan de “rolletjes” ook in schoenen stoppen, mocht je die ook inpakken. Bovendien kreukt opgerolde kledij ook veel minder snel!

Draag dikkere/grotere kleding tijdens de vlucht

Ga je naar een plek met een onzeker klimaat en wil je voor de zekerheid ook nog een warme, dikke trui meenemen? Trek die dan gewoon aan in het vliegtuig (lekker warm ook, want is het niet altijd koud in vliegtuigen?)! Hetzelfde geldt voor schoenen: als je meerdere paren schoenen meeneemt, draag dan je dikke wandelschoenen en stop je slippers in je handbagage. Ook dat scheelt weer in ruimte voor het inpakken van je handbagage. Ik pas deze truc trouwens ook toe voor langere reizen, zelfs wanneer ik ruimbagage meeheb.

Neem niet te veel vloeistoffen mee of koop spullen ter plekke

Neem qua vloeistoffen en toiletartikelen enkel mee wat je denkt nodig te hebben. Dit niet alleen omdat je zo ruimte bespaart, maar ook omdat je voor de veiligheidscontrole maximaal 10 kleine flesjes of potjes van 100 ml mee mag nemen. Ik koop altijd van die herbruikbare miniflesjes en giet daarin shampoo, douchegel, gelaatsverzorgingsproducten…  in over. Vergeet zeker niet om de kleine flesjes in een doorzichtig en hersluitbaar tasje te doen, anders passeert het niet langs de controle.
Ga je niet naar de middle of nowhere, dan kan je waarschijnlijk ook wel op je bestemming nog de nodige toiletartikelen kopen.

Pak elektronica en vloeistoffen als laatste in

Elektronische apparaten en vloeistoffen moet je bij de veiligheidscontrole uit je handbagage halen. Zorg er dus voor dat je er gemakkelijk bij kan door ze als laatste in te pakken of ze in een apart vak op te bergen. Zo vermijd je dat je bij de controle je zorgvuldig ingepakte handbagage helemaal overhoop moet halen.

Heb jij nog speciale inpaktips voor handbagage?

Vond je dit artikel interessant?
Dan kan je me volgen op Facebook 🙂 !
Zo blijf je op de hoogte van nieuwe berichten en ander reisnieuws.

Handbagagekoffer kopen?

Nog op zoek naar een handbagagekoffer? Bij Bol.com of Bagageonline vind je een groot aanbod koffers, trolleys en tassen voor handbagage, in verschillende afmetingen.
Extra tip: Kijk ook even na of er geen speciale acties (gratis verzending) of kortingen gelden. Zo bespaar je alweer enkele euro’s om meer op je reis zelf te kunnen uitgeven 🙂 !

Toffe boeken voor in de handbagage


Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

 

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, de geur van de lente en een bos na regen, en pizza met zeevruchten en olijven. Ik reis graag ver en dichtbij, op zoek naar nieuwe verhalen die de wereld net weer wat meer te begrijpen maken.

Volg Reislustig ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

38 Comments

 • querine
  19 december 2017

  voor de handbagage heb ik geen tips wel qua inpakken van de normale koffer en je outfits.
  ik weet niet of ik het zou kunnen alleen met me handbagage me koffer neemt als de helft inbeslag

 • Judith
  19 december 2017

  Naar een warm land vooral veel hele dunne materialen meenemen. Dat weegt niks en kun je echt zo ini mini opvouwen

 • Debbythechocoholic
  19 december 2017

  Dat zijn handige inpaktips, maar het lijkt me wel een hele uitdaging. Mijn valies is altijd gevuld met kleding en schoenen en de handbagage vullen we met bv. een laptop, boekjes en we kopen op de luchthaven zelf Duty Free spullen.

 • Malou
  19 december 2017

  Handige tips zeg! Ik heb het nog nooit gedaan, maar het lijkt me ook best lastig.

 • Nicole Orriëns
  20 december 2017

  Ik vind dit al heel goede tips. Vooral die van wat meer kleren aan doen!

   • Nicole Orriëns
    21 december 2017

    Ik heb hem aan mijn oudste dochter doorgegeven, maar die kende hem helaas al. Maar voor mij was hij nieuw!

 • Susan
  20 december 2017

  Ik reis bijna altijd met alleen maar handbagage! Als het voor een paar daagjes is, tenminste. Anders gaat dat natuurlijk NOOIT lukken met mij, haha. Ik doe heel vaak truitjes en broeken in een plastic zak en zet dan de stofzuigerslang erin om ze vacuum te zuigen. Scheelt ook weer de helft!

 • Vera
  20 december 2017

  Super goede tips, ik ga in januari op vakantie naar londen en neem alleen handbagage mee dus deze tips helpen zeker!

 • Krystle
  21 december 2017

  Oei alleen handbagage zou mij niet lukken hoor haha. Kan al zo slecht kiezen. Goede tips wel !

 • Madelon - Meer met mama
  21 december 2017

  Fijne tips! Wij doen idd ook altijd meer kleding aan haha

 • Nicole
  21 december 2017

  Ik ga binnenkort vier dagen weg maar mijn vader heeft wel koffers in laten checken haha. Maar ga toch proberen zo minimalistisch mee te nemen hoor.. Blijft een gesjouw!

 • Thomas
  21 december 2017

  Goede tips, ik dan in m’n hoofd alweer een soort van michelinpoppetje met 20 lagen kleding aan haha.

 • Chantal
  21 december 2017

  Wat een handige tips! Maar bij de gedachte breekt het zweet me toch lichtelijk uit.
  Ik wil altijd te veel meenemen want stel je voor dat ik de perfecte plek tegen kom om foto’s te maken van mijn outfit.

 • Eke
  23 december 2017

  Ik was van de zomer dagen weg en ik verbaasde mij erover hoeveel ik nog meekreeg eigenlijk, haha.

 • esther
  23 december 2017

  Goeie tips! Helaas vlieg ik niet meer vanwege vliegangst maar zal je tips onthouden mocht het er ooit weer van komen!

 • Eva
  24 december 2017

  Uit ervaring weet ik dat jouw derde tip wel een goede is! Want ik krijg het toch voor elkaar om dingen mee te nemen die moeilijk te combineren zijn 😉 Dit jaar vloog ik voor het eerst (naar Rome) en toen mocht ik alleen handbagage mee. Ook toen ik naar Bologna ging, mocht er niet veel mee. Binnenkort (februari) mag ik wél meer bagage meenemen naar Budapest, maar misschien neem ik alsnog alleen handbagage mee. Inmiddels ben ik daar wel aan gewend haha 😉

 • Bryan
  28 december 2017

  Ik heb een paar leuke handige tips opgedaan! Waarvoor dank. Zelf heb ik er geen aanvulende meer.

 • Janet | thatonetime
  28 december 2017

  Als het kan, reis ik altijd met alleen maar handbagage… en ik word alsmaar beter in het inpakken haha.

 • Malou
  28 december 2017

  Wat een handige tips! Zeker voor een stedentrip van 2 of 3 dagen reis ik vaak alleen met handbagage, vooral altijd goed in de gaten houden dat de vloeistoffen niet teveel ml bedragen.

 • Ann Vandenbergh
  29 december 2017

  Ik had zelfs problemen bij eenzelfde luchtvaartmaatschappij: vertrek was geen probleem, maar bij de terugkeer was de handbagage plots te groot en moest ze in het ruim? We vertrokken overigens drie kwartier laten omdat er zoveel protest was van passagiers wiens handbagage plots naast het ruim moest. Soms zit je op een vliegtuig waar bijna iedereen alleen met handbagage reist, en dan is er natuurlijk bergruimte te kort. Dat krijg je dan als reizen met een gewone koffer financieel ontmoedigd wordt.

 • Handige tips. Ik reis ook het liefst alleen met handbagage. Makkelijk, snel en geen gedoe!

 • Hip on Trip
  29 december 2017

  Wij reizen bijna altijd alleen met handbagage. Ook wanneer we voor 3 á 4 maanden op reis gaan. Dus ben inmiddels wel bekend met deze handige tips 😉 . Voor lange reizen neem ik vaak kleding mee, die ik weg kan geven. Heb je bijvoorbeeld voor hoog in de bergen een dikke jas nodig gehad en ga je daarna naar warmere oorden, dan geef je ‘m af aan de lokale bevolking. Zij zijn er ontzettend blij mee en jij bent van je overtollige bagage af. Win-win situatie.

 • Sabine
  30 december 2017

  Handige tips! Heerlijk om alleen met handbagage op reis te gaan! Na een lange vlucht ook niet ‘lang’ wachten langs de bagageband!

 • Juul
  3 januari 2018

  Altijd handig dit soort tips! Ik ga altijd als een soort teletubbie met tig lagen kleren het vliegtuig in om maar ruimte te besparen… Warm klusje, maar de voordelen zijn zo veel groter!

 • Marion
  3 januari 2018

  Vooral de eerste tip vind ik erg handig. Had ik zelf nooit aan gedacht.

Post a Comment

Mis geen reisinspiratie!
Ontvang nieuwe berichten
rechtstreeks in je mailbox.
Ik schrijf me in!