Open bedrijvendag: Sneeuwballen Larmuseau

Ik hou van sneeuwballen. Vanaf het moment dat ik er meer dan 20 jaar geleden voor de eerste keer mijn tanden in zette, was het grote liefde.
Ik hou echter niet van alle sneeuwballen, want sommige – en dat zijn vooral dan die die je in de supermarkten vindt – hebben niet die fijne balans tussen wit boter-suiker-vulsel (heb ik al gezegd dat het caloriebommetjes zijn?) en dat dun, krokant laagje chocolade dat van een sneeuwbal een lekkere sneeuwbal maakt.

Voor zover ik weet, is er maar één merk in België (en de hele wereld?) dat deze fijne sneeuwballen maakt, en dat is Confisserie Larmuseau (hopelijk start ik nu geen sneeuwballenoorlog).  En dat doen ze al meer dan 100 jaar, sinds August Larmuseau, eigenaar van een Confiserie en Chocolaterie in de Patijntjesstraat in Gent, in 1913 de lekkernij “uitvond”, als goedkoper alternatief van de dure chocoladetruffels.

100 jaar bleef het bedrijf ook in handen van de familie Larmuseau, tot in 2013 een overnemer gezocht en gevonden werd in de vorm van Tanguy Servaes, een jonge ondernemer-marketeer, die de Gentse specialiteit volop naar de 21ste eeuw brengt.
Aan de basis is niets veranderd: het recept is nog altijd wat het was en de sneeuwballen worden nog steeds ambachtelijk gemaakt, maar marketinggewijs zet het bedrijf zich duidelijker op de kaart, met een heldere, omlijnde branding en een actieve aanwezigheid op social media. Ook ik ben via hun Facebook-pagina te weten gekomen dat ze deelnemen aan de VOKA Open Bedrijvendag, en gezien onze lange liefdeshistorie, kon ik niet anders dan er naar toe gaan.

Natuurlijk hebben we verse sneeuwballen kunnen proeven (nóg lekkerder vers!), en we kregen ook heel wat uitleg over het productieproces. Hoewel er elke dag 40.000 sneeuwballetjes van de band rollen, is de productieruimte niet groot. De mixer waar de boter en suikersiroop gemengd worden, is zelfs verrassend klein. Dat mengsel wordt vervolgens in kleine plat-ronde plakjes gespoten, om dan vervolgens via een verkoelende lopend band in een chocoladebad ondergedompeld te worden. De afwerking gebeurt in een wolk en massa bloemsuiker. Uiteindelijk worden de sneeuwballen met de hand verpakt.
Erg jammer dat er op het moment dat wij er waren geen productie was – door de massa volk en al onze lichaamswarmte, werd het te warm. Sneeuwballen houden het graag fris en zijn een seizoensproduct; ze zijn enkel tussen september en maart verkrijgbaar.

De opkomst was overigens enorm. We hebben in de regen moeten wachten voor we binnen konden, en toen we een klein uurtje later weer buiten kwamen, was de wachtrij nog eens dubbel zo lang. Eeuwenoud en toch springlevend, het gaat zeker op voor de sneeuwballen!

 

PS: Ik werd niet betaald voor deze blogpost, maar mochten er nog wat sneeuwballen op overschot zijn, zeg ik daar geen nee tegen!

Waarom Gent mijn favoriete stad is: 9 reistips

Aaah, Gent, mijn favoriete stad van België. Dubbelfijn dus dat ik er slechts een dikke 30 km vandaan woon en er dus naar hart en believen naar toe kan.
Van plan om Gent te bezoeken (wat ik je uiteraard alleen maar kan aanraden)? Dan geven deze 9 tips alvast inspiratie van wat je er allemaal kan doen 🙂 !

1// Het Gravensteen bezoeken

Tijdens onze lagere schooltijd leren we allemaal over het Gravensteen. Het is zonder twijfel één van de best bewaarde middeleeuwse burchten van ons land. Wanneer je naar Gent komt, dan is dit gewoon een must om te zien. Ook al ben je dan geen kind meer, een middeleeuwse burcht, spreekt altijd tot de verbeelding. Om nog maar te zwijgen van de folterkamer.

Gravensteen Gent
© Ana

2// Het Lam Gods bewonderen

Ook De Aanbidding van het Lam Gods (zoals het eigenlijk heet) van de gebroeders Van Eyck behoort tot ons collectief geheugen. Na meer dan 80 jaar blijft het gestolen paneel De Rechtvaardige Rechters in mysterie gehuld. De 11 overblijvende panelen lokken nog steeds tal van bezoekers naar de Sint-Baafskathedraal. Wist je trouwens dat de kathedraal een crypte heeft die je gratis kan bezoeken? Je vindt er de overblijfselen van de Romaanse kerk uit de 12de eeuw en heel wat kerkschatten.

3// Onder de toren van de Sint-Niklaaskerk staan

De Sint-Niklaaskerk is één van de “drie torens” van Gent, en staat pal in het centrum, naast het Belfort. Doorheen de geschiedenis is de Sint-Niklaaskerk altijd stiefmoederlijk behandeld. Al vanaf de 16de eeuw begon de verwaarlozing, en de troepen van Napoleon gebruikten het gebouw zelfs als paardenstal. In 1960 begon de opwaardering. In vergelijking met de Sint-Baafskathedraal is de Sint-Niklaaskerk zeer sober, maar wat het mijn speciale plekje in Gent maakt, is het feit dat je binnen onder de toren kan staan en je je letterlijk kan vergapen aan de overweldigende hoogte van het gebouw. Om je erg nietig bij te voelen.

Sint-Niklaaskerk
© Gunvor Røkke

4// Kuieren langs de Graslei

Ongetwijfeld één van de mooiste plekjes van het land, dat je misschien zelfs beter kan bewonderen van de overkant van het water, vanop de Korenlei. Maar dan kan je natuurlijk niet iets drinken op één van de vele terrasjes, of snuisteren in het Cooremetershuys.

Graslei in Gent
© Mislav Marohnić

5// Winkelen

Voor wie van winkelen houdt, is Gent de stad van de eindeloze winkelwandelstraten. Nergens in het land is het autoloos gebied in de binnenstad zo uitgestrekt als in Gent. Je kan hier urenlang rondstruinen zonder je druk te hoeven maken over, en zonder problemen wegdromen voor étalages en uitstalramen. Iets kopen mag natuurlijk, maar het is geen vereiste om er een geslaagde uitstap van te maken!

6// Naar het SMAK gaan

Wie het SMAK zegt, denkt meteen aan Jan Hoet, één van de belangrijkste 20ste-eeuwse coryfeeën en bijzondere persoonlijkheden van de stad Gent. Het SMAK was zijn geesteskind en het plein waaraan het zich bevindt werd ondertussen Jan Hoetplein gedoopt. Voor wie het zou vergeten, SMAK staat voor Stedelijk Museum Actuele Kunst. Hier vind je altijd wel tentoonstellingen die het bekijken waard zijn. Wie houdt van hedendaagse kunst, mag dit eigenzinnige museum niet missen.

Smak Gent
© Gent Verkend

7// Zapland bezoeken

Zapland is een leuke bestemming voor wie Gent met kinderen wil bezoeken. Deze semipermanente tentoonstelling bevindt zich in het natuurmuseum voor kinderen en jongeren en biedt 3 interessante tentoonstellingen aan waartussen je als het ware kunt zappen. Je kunt ze natuurlijk ook allemaal bekijken, want ze zijn allemaal even interessant. Jong of oud? Iedereen vindt hier wel iets interessant. Je kunt kiezen tussen dino’s, insecten of de zee.

8// Gentse neuzekes proeven

Toegegeven, niet iedereen is even zot van cuberdons, of Gentse neuzekes voor de vrienden, maar je moet ze toch eens geproefd hebben. Deze paars-roze snoepjes zijn door hun beperkte houdbaarheid enkel in België te vinden, en dus sowieso uniek. Het klassieke aroma is framboos, maar de laatste jaren zijn er ook in heel wat verschillende kleuren en smaken te verkrijgen. Mijn persoonlijke voorkeur blijft echter het originele product, met dat heerlijk harde korstje en de lopende, stroperige kern.

cuberdons
© Vlaanderen Lekker Land

9// Naar de Gentse Feesten gaan

Iedereen kent de Gentse Feesten die elk jaar half juli in de Gentse binnenstad worden gehouden. Deze feestdagen zijn telkens een succes van jewelste. Met bezoekersaantallen van meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is dit echt een massabedoening. Maar ook voor wie van kleinere evenementen houdt, is het een aanrader, want op de Gentse Feesten is er voor iedereen wat wils: van kleine, intiemere activiteiten tot echte publiekstrekkers. Je vindt het tijdens de Gentse Feesten allemaal. Dit jaar zijn de Gentse Feesten natuurlijk al voorbij, maar kom in 2017 meefeesten!

Wat zijn jouw aanraders?

Begeleide wandelingen in Gent

Gent bij Bol.com


[/su_column][/su_row]Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Gent in bewegend beeld