Citytrip Napels: 7 tips voor jouw bezoek

Napels wat te doen zonsondergang

Ah, Napoli! Wat een geschiedenis! Wat een heerlijke pizza’s! Wat een kwalijke reputatie!
Ik had me verwacht aan een gevaarlijke, stinkende en vuile stad, maar – net misschien omdat mijn verwachtingen zo laag waren – was ik aangenaam verrast. Ik wil allesbehalve het afval- en maffiaprobleem relativeren of minimaliseren, maar als reiziger en passant heb ik er – heel eerlijk – weinig van gemerkt. De bergen afval, zoals we een tijdje geleden in het nieuws konden lezen en zien, zijn uit het straatbeeld verdwenen. En ik heb er me niet onveiliger gevoeld dan in een andere grootstad.

In ieder geval is Napels een bezoek waard, en op slechts een dikke 2 uur vliegen van Brussel (en ik vermoed ook van Amsterdam), een uitgelezen bestemming voor een korte citytrip (al dan niet uit te breiden met een trip naar Pompeii, Herculaneum of de Vesuvius).

In wat volgt, geef ik alvast enkele tips om de stad te bezoeken:

1 // Houd het veilig

Hoewel ik er op zich dus weinig van gemerkt heb, is Napels het bolwerk van de Camorra, de plaatselijke erg machtige maffia. Maar als reiziger/toerist heb je er normaal gezien niet rechtstreeks last van.
Zoals in elke stad zijn er in ieder geval wel buurten en straten die je het best vermijdt – zeker wanneer het donker is. Net naast de grote winkelstraat, de Via Toledo, ligt het Quartieri Spagnoli, een wijk met kleine smalle straatjes, voorbijrazende scooters en de was die boven hangt te wapperen. Het is niet de meest veilige wijk. Overdag kun je er, misschien best niet helemaal alleen, wel doorwandelen (want het is er sfeervol), maar vermijd de buurt ‘s avonds. Ook in Forcella en Scampia moet je oppassen.

Let in de drukte van de winkelstraten ook op voor zakkenrollers, al hoeft dat niet per se meer dan in andere grote steden. Plekken waar veel toeristen rondhangen, zijn nu eenmaal het gedroomde speelterrein voor zakkenrollers.

Quartieri Spagnoli
© Martha de Jong-Lantink

2// Omarm de Dood

Niet letterlijk, natuurlijk! De Dood (en ik schrijf het bewust met “grote D”) is echter alomtegenwoordig in de stad. Op heel wat muren zijn doodskoppen getekend of hangen oude en vergeelde overlijdensberichten. Het straatbeeld wordt gekleurd door de vele kapelletjes die aan de huizen hangen en waarin overleden familieleden, soms tientallen jaren na hun dood, worden herdacht. Er is in Napels zelfs een bizarre cultusverering van de Dood, waarbij bijvoorbeeld schedels geadopteerd worden (of werden – officieel wordt het niet meer gedaan). Daarnaast zijn plekken zoals de Capella Sansevero en de Cimitero delle Fontanelle bijzondere en veel bezochte bezienswaardigheden die de Dood op een vreemde, bijna occulte manier proberen vatten.

Het klinkt allemaal misschien morbide, maar dat is het voor mij eigenlijk niet. De Dood maakt nu eenmaal deel uit van het Leven, en wordt hier bij ons misschien wat te veel weggemoffeld.

 

3// Ga op date met een Romeinse Keizer

Ik was vroeger gefascineerd door een buste van de Romeinse keizer Caracalla (vraag me nu niet waarom…), en kijk, tijdens mijn bezoek aan het indrukwekkende Nationaal Archeologisch Museum van Napels stond ik er ineens oog in oog mee! Keizer Caracalla staat er in het illustere gezelschap van heel wat andere Romeinse keizers en grootheden, zoals Caesar, Augustus (erg vaak in Adamskostuum – weet iemand waarom?), Marcus Aurelius… Na al die jaren Latijn  -was het een aangename kennismaking met de personen achter de teksten en geschiedenis.

Het National Museum huist ook een heel uitgebreide collectie aan vondsten uit het nabijgelegen Pompeii en Herculaneum, zoals de beroemde mozaïek van Alexander De Grote of de boeiende fresco van Paquius Proculo en zijn vrouw, die de bewoners van Pompeii een gezicht geeft. In het Gabinetto Segreto kan je erotische kunst en voorwerpen uit Pompeii en Herculaneum bewonderen. En een speciale vleugel van het museum is gewijd aan de vele beelden die gevonden werden in de Villa dei Papyri, net buiten Herculaneum.

Qua opbouw is het museum weinig vernieuwend – en helaas zijn er ook heel wat infoplaatjes enkel in het Italiaans – maar het is een must-see voor iedereen die enige interesse heeft in de oude Romeinse cultuur.

 

4// Proef authentieke pizza…

Wie Italië zegt, zegt pizza (en pasta, maar daar denken we nu even niet aan). Nu schijnt pizza oorspronkelijk uit Napels te komen! Het perfecte excuus dus om een Napolitaanse pizza te proeven. Je vindt op elke straathoek wel een pizzeria, waar de pizza op de échte, authentieke manier wordt gemaakt. Erg lekker en bovendien goedkoop!

Reistips Napels Pizza wat te doen

5// … of waag je aan street food

Je zal bij een bezoek van Napels niet omkomen van de honger. Naast pizza vind je er ook heel wat street food.  Je kan er een montanara, een gefrituurd bolletje pizzadeeg met tomatensaus proeven, of een arancino, een rijstbal gevuld met bolognaisesaus en mozzarella. Of wat denk je van een panino napoletano, een broodje gevuld met salami, kaas, gekookte eieren en zwarte peper?
Om dan nog te zwijgen van de vele zoetigheden!

Tips Napels Wat te doen
© Andrea Tosatto

6// Zonsondergang vanop een hoogte

Een zonsondergang is altijd bijzonder, maar zien hoe de zon de stad en slapende Vesuvius zachtjes in warme kleuren hult, is extra spectaculair vanop Castel Sant’Elmo, een oude, versterkte burcht net buiten het stadscentrum. Vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht over de stad, en bij zonsondergang is het helemaal genieten! Houd wel je spullen goed vast, want het kan er stevig waaien!

Napels wat te doen zonsondergang

7// Verken de stad met een gratis stadswandeling

De beste manier om een stad te leren kennen, is te voet. En dat is ook voor Napels geen uitzondering. Er worden gratis wandelingen georganiseerd waar een lokale, enthousiaste gids je in het Engels door de stad en langs verschillende bezienswaardigheden leidt.
Ga je liever op eigen houtje? Ik heb voor Reisroutes.be een stadswandeling voor Napels geschreven die je hier helemaal gratis kan downloaden :-)!

Vond je dit bericht interessant? Dan kan je me volgen op Facebook.
Zo blijf je op de hoogte van nieuwe berichten, handige reistips en ander reisnieuws 🙂 !

Praktisch

  • Napels ligt op een dikke 2 uur vliegen van Brussel of Amsterdam. Er zijn rechtstreekse vluchten, ook met Ryan Air. Goedkope vliegtickets vind je op Momondo.be of Vliegtickets.be.
  • De internationale luchthaven van Napels (Capodichino) ligt op zo’n 5 km van de stad. Je kan met de Alibus voor 4 euro van de luchthaven naar de stad. Uurschema en meer info vind je hier. Er zijn ook heel wat taxi’s die je met veel plezier naar de stad brengen. De rit kost tussen de 20-30 euro.
  • Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Je kan hier een deel gratis downloaden, met onder meer een stadswandeling van Napels. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).
  • Wij verbleven in Carafa Suite, een wat doe-het-zelf B&B waar we een eigen studiootje ter beschikking hadden. Centraal gelegen, goed bed, maar ontbijt is maar zo-zo en de Wi-Fi no-no. Globaal prijs-kwaliteit wel ok.
  • Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Begeleide uitstappen en excursies

Napels bij Bol.com


Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Napels (en ook wat Pompeii) in beeld