Tussen Phoenix en de Grand Canyon kan je een tussenstop maken in Montezuma Castle.
En om maar al meteen de vraag van de titel te beantwoorden: yep, het is die tussenstop best wel waard, en wel om volgende 5 redenen… 🙂 :

1// Montezuma Castle als bijzonder erfgoed

Montezuma Castle dateert uit de precolumbiaanse tijd. Dat wil zeggen: uit de periode van voor het moment dat Columbus voet aan wal zette in Amerika (of de Bahamas om precies te zijn), wat meteen ook het begin van het einde zou inluiden voor de oorspronkelijke culturen.

Montezuma Castle is een schoolvoorbeeld van een zogenaamde cliff dwelling, een woning die gebouwd werd in een inham van een rotswand. In de periode tussen 1100 en 1425 werd de site bewoond door de Sinagua native americans. Deze cultuur leefde in centraal-Arizona, waar ze landbouw met jagen combineerden, maar ook handel dreven met naburige stammen.
Uit oudere opgravingen blijkt dat de Sinagua aanvankelijk eerst in kuilhuizen leefden. Montezuma Castle is hun laatst bekende verblijf. In de eerste helft van de 15de eeuw verliet de stam om een nog onbekende reden de site en verdween ze meteen ook uit de geschiedenis.

Toen de Spanjaarden in de loop van de 18de eeuw de plek ontdekten, noemden ze de woning “Montezuma Castle”, ter verwijzing naar Montezuma, de laatste keizer van de Azteken. De plek heeft echter niets met Keizer Montezuma te maken. De Spanjaarden hoopten misschien dat hier evenveel goud zou te vinden zijn als in het Aztekenrijk, maar ze zouden eraan zijn voor de moeite…

2// Montezuma Castle is in uitzonderlijke goede staat

Ondanks dat Montezuma Castle minstens 600 jaar oud is, is het bouwwerk nog in erg goede staat. Ongeveer 90% is nog origineel. De 20 kamers, gebouwd op 30 m hoogte en verdeeld over 5 verdiepingen, zijn grotendeels zo goed als intact gebleven. Dit komt dankzij de ligging van het gebouw, onder een overhangend deel van de rotswand, waardoor het beschut bleef van regen en wind.

Maquette Interieur Montezuma Castle – © Amy The Nurse

Binnenin zou je zelfs nog de handafdrukken van de bouwers in de gedroogde modder aan de muren zien. Zouden, want helaas is het niet mogelijk om het gebouw nog van binnen te bezichtigen. Sinds 1951 is het afgesloten voor het publiek om het zoveel mogelijk te beschermen. Je kan het nu enkel vanaf de grond bewonderen.

3// Montezuma Castle is het kleine broertje van Mesa Verde Nationaal Park

Mesa Verde is een groot nationaal park dat bijna 5000 archeologische vondsten verzameld, waarvan zo’n 600 klipwoningen. Kom je niet in de buurt van Mesa Verde NP en wil je toch een idee krijgen van deze bijzondere cliff dwellings en de precolumbiaanse cultuur, dan is Montezuma Castle een goed alternatief.

4// Montezuma Castle is gemakkelijk te bezoeken

Montezuma Castle is zeer makkelijk te bezoeken. Er ligt een parkeerplaats vlakbij, die in de zomermaanden helaas wel snel vol staat. Vanaf het bezoekerscentrum is het een kleine wandeling van ongeveer 5 minuten over een gemakkelijk begaanbaar pad naar de klipwoning. In het bezoekerscentrum vind je meer historische en archeologische info.

5// Montezuma Castle A

Als je het pad naar Montezuma Castle een stukje verder afloopt, kom je langs Castle A. Net als Montezuma Castle was dit een klipwoning, die waarschijnlijk zelfs een pak groter was, met zo’n 40 à 45 kamers. Doordat dit gebouw niet zo goed beschermd was tegen de weerelementen, is het in slechte staat, en zijn er alleen nog wat restanten te zien.

Montezuma Castle A – © Sara Hoffman

Praktisch

  • Montezuma Castle ligt op zo’n 150 km van Phoenix, op zo’n 42 km van Sedona en op zo’n 183 km van de Grand Canyon.
  • GPS parking: 34.6114, -111.8391
  • Toegang kost 10 USD per dag per persoon, toegang voor Tuzigoot National Monument inbegrepen en geldig voor een periode van 7 dagen. Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis binnen.
  • De site is elke dag open van 8u-17u. Meer info vind je hier.
  • Voorzie ongeveer 45-60 minuten voor je bezoek.
  • Overnachten kan in het nabij gelegen Sedona. Ik ben in Montezuma Castle gestopt op weg naar de Grand Canyon, waar ik gelogeerd heb in het Best Western Squire Inn Hotel, met grote kamers en een lekker ontbijtbuffet.
  • Officiële website

Vond je dit bericht interessant? Dan kan je me volgen op Facebook.
Zo blijf je op de hoogte van nieuwe berichten, handige reistips en ander reisnieuws 🙂 !

Ben jij al in Montezuma Castle geweest? Wat zijn jouw tips en ervaringen?

Begeleide uitstappen en excursies

Overnacht met kortingBooking.com

West-USA bij Bol.com


Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Beetje geschiedenis van Montezuma Castle

Deel: