Top
  >  Praktische reisinfo Verenigde Staten

Bezoek je binnenkort de Verenigde Staten van Amerika? Dan vind je hier heel wat praktische reisinfo. Heb je een visum en international reispaspoort nodig? Wanneer is de beste periode om te reizen? Je leest het allemaal hier 🙂 !

 

[su_row]

[su_column size=”1/3″]

[su_box title=”Inhoudstafel” box_color=”#00a9bc” radius=”1″]

1// Visum en Paspoort
2// Klimaat en Tijdsverschil
3// Kledij en Bagage
4// Geldzaken en Fooien
5// Gezondheid
6// Eten en Drinken
7// Elektriciteit en Internet
8// Fotografie
9// Cultuurverschillen[/su_box]

[/su_column]

[/su_row]

[ps2id id=’visum-paspoort’ target=”/]

1// Visum en Paspoort

Als Belg of Nederlander heb je normaal gezien geen visum nodig voor de Verenigde Staten (over die “normaal gezien” verder meer). België en Nederland vallen namelijk onder het Visum Waiver Program. Wel moet je aan andere voorwaarden voldoen. Zo dien je voor je naar Amerika vliegt een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Deze vraag je online aan door een vragenlijst in te vullen. Met een ESTA mag je maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Wordt je aanvraag voor een ESTA afgewezen, dan kan je altijd nog een visum aanvragen. Wil je langer dan drie maanden naar Amerika, dan moet je altijd een visum aanvragen bij de ambassade.

Er is ook visum nodig als je de laatste X jaar naar één van volgende landen geweest bent:

Je hebt daarnaast een paspoort nodig die minstens nog geldig is tot het einde van je verblijf in Amerika. Het paspoort moet een geïntegreerde chip hebben, en het universele e-paspoort symbool op de kaft.

[ps2id id=’klimaat-tijdsverschil’ target=”/]

2//Klimaat en Tijdsverschil

Door de grootte van het land kent Amerika maar liefst acht klimaatzones, waarbij het noordelijke Alaska en de eilanden van Hawaii al hun eigen klimaat hebben. In het kort worden de staten ingedeeld in het regenachtige maar milde Northwest Pacific, het warme en droge Midsouth gebied, het droge Midwest gebied waar de zomers heet en de winters erg koud zijn, het Northeast waar veel neerslag valt, het zeer droge Southeast en het Southwest gebied waar het het warmst en het vochtigst is. Aan het einde van de zomer en in de herfst kunnen er veel orkanen door de zuidoostelijke staten razen.
Ook kennen de Verenigde Staten meerdere tijdzones. In het oosten van het land is het zes uur vroeger dan Nederland en België (Eastern Time), in het oost-centrale gedeelte is dit zeven uur (Central Time), in het west-centrale gedeelte acht uur (Mountain Time) en aan de westkust is dit negen uur (Pacific Time). In Alaska is het grotendeels tien uur eerder, behalve in Aleoeten, waar het elf uur eerder is, en in Hawaii is er ook een verschil van elf uur. Om er nog een schepje bovenop te doen kennen de meeste staten Daylight Saving Time, op Hawaii en Arizona na, waar tijdens onze zomertijd een tijdsverschil is van negen uur in Arizona en 12 uur op Hawaii. Houdt er ook rekening mee dat DST in Amerika al op de tweede zondag in maart begint terwijl het bij ons pas op de laatste zondag van maart begint, en het op de eerste zondag van november eindigt waar het bij ons al een week eerder eindigt. Ook ligt er van sommige staten een deel in een aangrenzende tijdszone. Blijf dus altijd goed opletten in welke tijdzone je nou eigenlijk zit.

[ps2id id=’kledij-bagage’ target=”/]

3// Kledij en Bagage

In principe hangt de kleding die je meeneemt af van de staten die je wilt bezoeken. Blijf je bijvoorbeeld alleen in Californië, dan heb je aan alleen luchtige kleding en een enkel warm vest genoeg, maar ben je van plan ook noordelijker te reizen dan heb je al meer warme kleding nodig en kunnen regenjassen en poncho’s van pas komen. Neem ook een setje nette kleding mee voor wanneer je in een duurder restaurant uit eten wilt, en vergeet je stevige wandelschoenen niet.
Je bagage kan je in een rugzak of een koffer meenemen. Vergeet tijdens het pakken naast je kleding, elektronica en toiletartikelen ook niet een wereldstekker mee te nemen. Ben je iets vergeten? Geen zorgen, je zal het makkelijk kunnen kopen in Amerika.

[ps2id id=’geldzaken-fooien’ target=”/]

4// Geldzaken en Fooien

In de Verenigde Staten betalen ze met de Amerikaanse Dollar (USD). Je betaalt voornamelijk met dollarbriefjes van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar, maar er bestaan ook muntstukken van 1, 5, 10, 25, en 50 cent, én van 1 dollar. De wisselkoers verschilt nogal dus het is lastig te zeggen wat de dollar waard is in vergelijking met de euro, maar één dollar is ongeveer 85 eurocent waard. De kosten zijn te vergelijken met Nederland en België.
Er wordt niet veel gebruik gemaakt van pinpassen omdat iedereen in Amerika eigenlijk alleen maar creditcards gebruikt, zelfs voor kleine kosten. Neem dus ook zeker een creditcard mee, en hou er rekening mee dat je soms een identiteitsbewijs moet tonen wanneer je betaald met creditcard. Wel is het mogelijk om in sommige winkels maar in ieder geval bij de meeste geldautomaten gewoon geld te pinnen. Ook goed om te weten is dat je soms bij het gebruik van je bankpas of creditcard een Amerikaanse zip-code moet in toetsen. Je kan dan gewoon een willekeurige postcode intoetsen, waarna je gewoon door kan met betalen.
Bij de meeste restaurants wordt geen service charge inbegrepen, maar het is gebruikelijk om een fooi van ongeveer 15 tot 20 procent van de rekening te geven. Doordat de bediening van de meeste restaurants het ook voornamelijk moet doen met de fooien die zij krijgen wordt dit zeer op prijs gesteld. Soms wordt de fooi echter al verwerkt in de rekening, dan hoef je niet nog eens wat extra’s te geven. Kruiers en portiers verwachten al snel een paar dollar voor hun dienstverlening, terwijl je bij gidsen, taxichauffeurs maar ook kappers een fooi van 15 tot 20 procent dient te geven.

[ps2id id=’gezondheid’ target=”/]

5// Gezondheid

Voor de Verenigde Staten zijn er geen inentingen verplicht en worden er ook geen vaccinaties aanbevolen. Er zijn meer dan genoeg apotheken en drogisten waar je terecht kan voor geneesmiddelen, maar je doet er toch al goed aan om je eigen kleine reisapotheek mee te nemen met de standaard middelen zoals paracetamol en vitaminetabletten. Neem wel, wanneer je medicijnen gebruikt, meer dan genoeg mee en zorg dat je een verklaring kan laten zien. Sluit een zeer goede reisverzekering af en neem hier ook altijd bewijs van mee, zoals je verzekeringspasje of je polis: ondanks dat de zorg in Amerika op hoog niveau is, wordt je zonder bewijs van verzekering alleen in noodgevallen geholpen en dus niet in andere situaties.
Neem altijd zonnebrand, een zonnebril en een pet of hoed mee als je naar Amerika vertrekt. Net als in Nederland en België komt zelfs in de regenachtigste staten de zon nog best wel wat door de wolken heen, maar zeker wanneer je in de zuidelijkere staten zit moet je je goed blijven insmeren en beschermen tegen de zon.

[ps2id id=’eten-drinken’ target=”/]

6// Eten en Drinken

In de Verenigde Staten kan je eten van over de hele wereld krijgen, van noedels tot aan paella en tortilla’s, maar toch zijn er zo de echte typische Amerikaanse dingen. Zo is een hotdog met ketchup, mosterd én zuurkool zo Amerikaans als maar zijn kan, net als de kleine, dikke pannenkoekjes voor het ontbijt of de s’mores op het kampvuur. Voor echte specialiteiten moet je toch per staat gaan kijken. Zo hoort bij Texas bijvoorbeeld de echte barbecue, terwijl je in Louisiana gumbo en jambalaya zou moeten proeven. Voor zoetigheden ga je in Florida voor de Key Lime Pie of in Georgia voor de Pecan Pie.
Qua drinken vindt je hier ook bijna alle welbekende drankjes uit de westerse wereld, maar voor typisch Amerikaans drinken zou je voor Mountain Dew of root beer moeten kiezen. Overigens kan je in veel restaurants en fastfoodketens gewoon je beker zo vaak als je maar wilt vullen.

[ps2id id=’elektriciteit-internet’ target=”/]

7// Elektriciteit en Internet

In de Verenigde Staten is de netspanning 120 volt. Om hier je telefoon of andere elektronica op te kunnen laden heb je een verloopstekker voor stopcontacten van type A of B nodig of een wereldstekker.

Bijna overal in de Verenigde Staten is het mogelijk om te internetten. In de dichtbevolkte gebieden zal je voornamelijk gebruik maken van het 3G-netwerk, maar op veel plekken is ook het 4G-netwerk beschikbaar. Veel openbare plekken, zoals hotels, restaurants en cafés, bieden wifi aan, en op veel plekken zijn ook nog steeds internetcafés te vinden.

[ps2id id=’fotografie’ target=”/]

8// Fotografie

Op de meeste plekken is fotograferen gewoon toegestaan, en wanneer je het aan iemand vraagt zullen veel mensen ook best op de foto gezet willen worden. Wanneer je ergens niet mag fotograferen wordt dat altijd aangegeven.

[ps2id id=’cultuurverschillen’ target=”/]

9// Cultuurverschillen

De cultuur in de Verenigde Staten is heel goed te vergelijken met de cultuur van Nederland en België. De dingen die je hier verwacht kan je ook daar verwachten, maar ook de dingen die je hier niet zou moeten doen zou je in Amerika niet doen. Je kan er dus de straat op zonder iets aan je gedrag of kleding aan te moeten passen.

Lees hier de laatste blogberichten over de Verenigde Staten

[pt_view id=”0e925e6bm6″]